Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Φεβρουάριος 28- Ένα τραγούδι για τον Αργύρη

Εν αναμονή της τελετής απονομής των Όσκαρ ξεφεύγουμε λίγο από την επικαιρότητα, για να παρουσιάσω μία σημαντική ταινία, της οποίας την ύπαρξη ίσως αγνοείται, το «Ένα τραγούδι για τον Αργύρη» που σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει προς ενοικίαση στα video club. Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του Στέφαν Χάουπτ απέσπασε το βραβείο κοινού στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2007, το βραβείο κοινού στο 1ο φεστιβάλ ελληνικών ταινιών που διοργανώθηκε στο Λος Άντζελες, ενώ ήταν υποψήφιο και για το βραβείο του καλύτερου ντοκιμαντέρ στα ελβετικά κινηματογραφικά βραβεία. Το «Ένα τραγούδι για τον Αργύρη» είναι ένα συγκλονιστικό έργο, που αφηγείται την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας μέσα από τα μάτια ενός ξεχωριστού ανθρώπου.

Η ταινία ξεκινάει στις 10 Ιουνίου του 1944 στο Δίστομο. Ένα μικρό χωριό, ένα βήμα από τη θάλασσα, στο δρόμο από την Αθήνα προς τους Δελφούς. Ο μικρός Αργύρης σχεδόν 4 χρονών, επιζεί της κτηνώδους σφαγής των Γερμανικών Δυνάμεων Κατοχής: «Μέτρο Εξιλέωσης» μιας ναζιστικής μεραρχίας ως αντίποινα για μια επίθεση ανταρτών εναντίον των Γερμανών στην περιοχή. Περνά τα επόμενα χρόνια σε ορφανοτροφεία στην Αθήνα, μαζί με άλλα παιδιά θύματα του πολέμου. Μία μέρα, μια αποστολή του Ερυθρού Σταυρού διαλέγει παιδιά να κάνουν μια καινούρια αρχή σε άλλη χώρα. Ο Αργύρης θέλει οπωσδήποτε να πάει μαζί τους. Έτσι, βρίσκεται στην Ελβετία. Χρόνια αργότερα κάνει τη διδακτορική του διατριβή στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ΕΤΗ) στα Μαθηματικά και την Αστροφυσική. Σύντομα αρχίζει να διδάσκει στα λύκεια της Ζυρίχης, μεταφράζει Έλληνες ποιητές στα γερμανικά και για κάποια χρόνια εργάζεται ως βοηθός στην αναπτυξιακή βοήθεια του Ελβετικού Σώματος Βοήθειας για τα θύματα καταστροφών στη Σομαλία, το Νεπάλ και την Ινδονησία. Ο Αργύρης Σφουντούρης, 66 χρονών σήμερα, αγωνίστηκε για να κάνει τον κόσμο καλύτερο.

Τα λόγια παρακάτω προέρχονται από την κριτική του Stefan Volk για το Filmbulletin: «Τα λόγια αστοχούν να περιγράψουν πώς μπορεί να αισθανόταν ο μικρός Αργύρης με τα μεγάλα μαύρα του μάτια, όταν βρήκε πρώτα τον πατέρα του και αργότερα την μητέρα του νεκρούς. Ακόμη και μία ταινία όπως η ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ δεν μπορεί να εξηγήσει το ανεξήγητο. Όμως, η ήπια, ανθρώπινη φωνή, με την οποία ακούγεται αυτό το κινηματογραφικό τραγούδι, δεν μας επιτρέπει να μη δώσουμε σημασία. Αυτή η ταινία δεν είναι όπως πολλές άλλες. Όχι όνο επειδή είναι τόσο καταπληκτική, όχι μόνο επειδή γυρίστηκε με αριστουργηματικό τρόπο, αλλά και επειδή υποχωρεί τελείως ως ταινία και αφήνει να προβληθεί ένας ασυνήθιστος άνθρωπος και το ανυπόφορο πεπρωμένο του.»

Στην ταινία παίζει ο Αργύρης Σφουντούρης, μαζί με τις τρεις αδερφές του Χρυσούλα Τζάθα-Σφουντούρη, Αστέρω Λιάσκου-Σουντούρη και Κονδυλία Σφουντούρη, τον κληρικό Χαράλαμπο Γιάγκου, τον καλλιτέχνη Στάθη Στάθα, τον Albert Spiegel, πρώην Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα, το συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, τη δικηγόρο από την Ομάδα Εργασίας του Αμβούργου «Δίστομο» Gabriele Heinecke, το δημοσιογράφο Eberhard Rondholz, τον ιστορικό Rolf Surmann, τον πρώην πρόεδρο του παιδικού χωριού Πεσταλότσι στη Βέρνη Arthur Bill και το βιβλιοπώλη στη Ζυρχη Λεωνίδα Σακελλαρίδη.

Η διάρκεια της ταινίας είναι 105 λεπτά και η πρώτη προβολή της έγινε στο Δίστομο στις 9 Ιουνίου 2007.


Δεν υπάρχουν σχόλια: