Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Σεπτέμβριος 24- Surrogates/ Solomon Kane

Πλούσιο κινηματογραφικό φθινόπωρο

Του Γιάννη Πλιώτα

Μία ακόμα εβδομάδα πιο κοντά στον Οκτώβριο και πολλές κινηματογραφικές επιλογές απλώνονται μπροστά μας. Μην περιμένετε να πετύχετε την Καζαμπλάνκα στην αίθουσα κανενός multiplex, αλλά όλο και κάτι θα βρεθεί που να σας αρέσει. «Διαφθορά στη Νέα Ορλεάνη» (δραματική, remake παλιότερης ταινίας), «Up» (animation της pixar, πρώτη επιλογή εξακολουθεί), «G. I. Joe» (πολύ εφέ, αλλά αν σας έλειψαν τα κουκλάκια, γιατί όχι;), «Η αγάπη θέλει το χρόνο της» («Love Happens» ο αγγλικός τίτλος, κομεντί).

Αν πάντως περάσατε από Αθήνα θα είχατε την ευκαιρία να δείτε πλούσιο υλικό στις Νύχτες Πρεμιέρας 2009, που ολοκληρώθηκαν χθες με ταινίες που διακρίθηκαν σε σημαντικά φεστιβάλ του εξωτερικού. Ξεχώρισαν οι συμμετοχές από Αλμοδοβάρ και Ανγκ Λι. Σε περίπτωση που τα φεστιβάλ γενικότερα, συγκαταλέγονται στα ενδιαφέροντά σας, ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα ένα πολύ αξιόλογο στην Πάτρα. Πρόκειται για το 11ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών, που διεξάγεται στις αίθουσες του κινηματογράφου Ιντεάλ από τις 2 έως τις 10 Οκτωβρίου. Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε 232 ταινίες και ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, από 62 χώρες. Μια πανδαισία εικόνας, που αν είστε στην Πάτρα στριμώξτε την κάπου στο πρόγραμμά σας, εγγυημένα αξίζει. Ολες οι προβολές φυσικά είναι χωρίς εισιτήριο, το πρόγραμμα και αναλυτικές λεπτομέρειες για το φεστιβάλ μπορείτε να τα δείτε στη σελίδα του φεστιβάλ www.independent.gr.

Αυτά είδαμε και θα δούμε εμείς. Τι βλέπουν αυτή την περίοδο στην Αμερική; Πολλά και παράξενα. Πρώτη θέση την προηγούμενη εβδομάδα στο box office είχε το «I can do bad all by myself», μια αδιάφορη ταινία, αδιάφορων συντελεστών, που έχει βαθμολογία 1,9 στα 10 στο imdb. Δεν νομίζω να τη φέρουν στους κινηματογράφους εδώ, αλλά καλού κακού κρατήστε το όνομα για να μην την πατήσετε νοικιάζοντας dvd. Στην τρίτη θέση το μέτριο κατά τη γνώμη μου «Inglorious Basterds» του Ταραντίνο έχοντας μαζέψει 100 εκατομμύρια δολάρια, όσα δηλαδή και το πολύ ενδιαφέρον «District 9» (θέση 9).

Συμπτωματικά στη δεύτερη θέση βρίσκεται ένα άλλο «εννιά», το animation «9» για το οποίο έγραψα αναλυτικά την προηγούμενη εβδομάδα. Από τις 9 του μηνός παίζεται και στις δικές μας αίθουσες, όσοι πιστοί τιμήστε το, έχοντας κατά νου τη μικρή του διάρκεια (79 λεπτά). Η σκηνοθεσία είναι του Σέιν Ακερ και στην παραγωγή έχει μπλεχτεί ο Τιμ Μπάρτον. Πολλή φαντασία με φόντο ένα ζοφερό, εσχατολογικό σκηνικό και πολλές γνωστές φωνές πίσω απ’ τους ψηφιακούς πρωταγωνιστές. Υπενθυμίζω ότι δεν είναι ένα έργο για πολύ μικρά παιδάκια, λόγω ορισμών σκηνών βίας που περιλαμβάνει. Αν δεν χωράει στα άμεσα σχέδιά σας, μπορείτε να αναζητήσετε στο youtube τη βραβευμένη μικρού μήκους ταινία στην οποία έχει βασιστεί.

Σε ταινίες που αναμένουμε με ανυπομονησία, υπάρχουν δύο ακόμα φαντασίας, που θα κινήσουν έντονα το ενδιαφέρον μας. Πρώτη μία μεγάλη αμερικανική παραγωγή με πρωταγωνιστή τον σκληρό Μπρους Γουίλις. Ονομάζεται «Surrogates» (στη φωτ.) και είναι θρίλερ επιστημονικής φαντασίας. Εχει βασιστεί σ’ ένα κόμικ και η ιδέα θυμίζει έντονα την «ολική Επαναφορά», το «Μάτριξ», αλλά και το ιαπωνικό anime «Ghost in the sell» (απ’ όπου είχαν ξεπατικωθεί διάφορες σκηνές του «Μάτριξ»). Μπορεί να αναρωτιέστε για το αν κάνει ο Μπρους για έναν τέτοιο ρόλο, αλλά μην ξεχνάτε ότι έγινε πολύ δημοφιλής στο νεανικό κοινό με ταινίες όπως το «Πέμπτο Στοιχείο» του Λυκ Μπεσόν και τους «12 Πιθήκους» του εκκεντρικού Τέρι Γκίλιαμ (απ’ τον οποίο σύντομα περιμένουμε νέα ταινία, με τη συμμετοχή και του Χιθ Λέτζερ). Στο «Surrogates» όλοι οι άνθρωποι με τις ευλογίες της κυβέρνησης, έχουν αποσυρθεί στα σπίτια τους και συνδέονται μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος με ένα ρομπότ-άβαταρ (το surrogate). Στο ρομπότ μπορούν να δώσουν οποιαδήποτε μορφή και ιδιότητα επιθυμούν και ουσιαστικά ζούνε μέσω αυτού. Τα ρομπότ βγαίνουν από το σπίτι στη θέση των ανθρώπων, κάνουν βόλτες, πίνουν ποτά, κάνουν καμάκι, παίζουν football κ.λπ. Ολα καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση (περίπου) με τους ανθρώπους που τα έχουν αγοράσει και οι οποίοι αισθάνονται τα πάντα. Ομως όπως γίνεται κάθε φορά που η καημένη η ανθρωπότητα νομίζει ότι έχει δημιουργήσει μια ουτοπία, έρχεται ένας ανόητος-ψυχοπαθής να τα… διαλύσει όλα. Κάποιος αρχίζει να δολοφονεί ανθρώπους συνδεδεμένους με τα ρομπότ και το μυστήριο αναλαμβάνει να εξιχνιάσει ο πράκτορας του FBI Γουίλις. Είναι, όμως σχεδόν βέβαιο ότι θα ανακαλύψει πολλά περισσότερα απ’ όσα αρχικά περίμενε. Μια συνωμοσία υπάρχει πίσω απ’ όλα αυτά. Πρεμιέρα 5 Νοεμβρίου στη χώρα μας και ως τότε θα έχουμε πάρει γεύση απ’ την υποδοχή που συνάντησε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το trailer αφήνει πολλές υποσχέσεις, ενώ το tagline ρωτάει «πώς είναι δυνατόν να σώσεις την ανθρωπότητα αν το μόνο αληθινό πράγμα στον κόσμο είσαι εσύ;».

Πάμε παρακάτω σε μία γαλλο-τσεχική μεγάλης εμβέλειας παραγωγή, το «Solomon Kane». Κάποτε ζούσε ένας συγγραφέας, ο Ρον Χάουαρντ (1906-1936), που όχι μόνο άνοιξε λογοτεχνικούς δρόμους, αλλά ουσιαστικά έβαλε τα θεμέλια για το λογοτεχνικό είδος «sword and sorcery»- ξέρετε σπαθιά, μάγοι, ξωτικά, βάρβαροι πολεμιστές, όλα αυτά τα ωραία. Η απήχηση του έργου του συγκρίνεται μόνο με αυτό του Τόλκιν, ενώ ο πιο διάσημος ήρωας του ήταν ο Κόναν. Δημιούργησε, όμως και πολλούς ακόμα χαρακτήρες, ανάμεσά τους ο Solomon Kane, ένας πουριτανός του 16ου αιώνα, που γυρίζει στον κόσμο με κανέναν άλλο σκοπό παρά να εξολοθρεύσει το κακό- μια δύσκολη δουλειά οπωσδήποτε. Αυτόν τον ήρωα επέλεξαν να κάνουν ταινία, μιας και έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει επιτυχία. Το trailer που κυκλοφόρησε είναι εντυπωσιακό, δείχνει ότι οι δημιουργοί έχουν υιοθετήσει ένα αμάλγαμα αισθητικής από «Van Helsing» και «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» και αφήνει υποσχέσεις για κάτι καλό. Πρεμιέρα στην Ευρώπη αρχίζει να κάνει στις 31 Δεκεμβρίου.

Αν πάλι όσα έγραψα για τον Χάουαρντ σας ξύπνησαν μνήμες για τον παλιό, καλό, κλασικό «Κόναν», τότε έχετε δύο επιλογές. Πρώτη και εύκολη: να δείτε ξανά τις δύο ταινίες με τον Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ. «Κόναν ο Βάρβαρος» (1982) και «Κόναν ο Καταστροφέας» (1984). Είδα σχετικά πρόσφατα την πρώτη και την απόλαυσα. Δεύτερη επιλογή: Να περιμένετε ως το 2011 (προλαβαίνετε, ο κόσμος είναι στάνταρ ότι δεν θα καταστραφεί πριν τα τέλη του 2012). Εκείνη τη χρονιά θα βγει στις αίθουσες η νέα ταινία του «Κόναν». Οπως είπαμε, το Χόλυγουντ δεν θα αφήσει τίποτα χωρίς remake. Ελπίζω μόνο να μην κάνουν και τον «Μπάτσο του Μπέβερλυ Χιλς».

(Φυσικά αστειεύομαι. Ηδη έχει ανακοινωθεί νέα ταινία με τον «Μπάτσο του Μπέβερλυ Χιλς». Αυτό έλειπε


* Ο Γιάννης Πλιώτας όταν γράφει κάθεται πάντα σε καρέκλα σκηνοθέτη

2 σχόλια:

nihilio είπε...

O Ρον Χάουαρντ είναι σκηνοθέτης ταινιών όπως το angels and demons http://www.imdb.com/name/nm0000165/

Εσύ εννοείς τον συγγραφέα Ρόμπερτ Έρβιν Χάουαρντ

Γιάννης Πλιώτας είπε...

True that.