Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Inception

Inception ****1/2

Δεν θυμάμαι αν έχω βάλει σε άλλη ταινία τόσο υψηλή βαθμολογία· σίγουρα όχι τον τελευταίο καιρό. Σε κάθε περίπτωση το πολυαναμενόμενο -και όπως αποδείχθηκε- άρτιο φιλμ του Κρίστοφερ Νόλαν, το αξίζει στο έπακρο. Μετά το «Memento», ο νεαρός σκηνοθέτης (μόλις σαραντάχρονος σήμερα) ακολούθησε ανοδική πορεία και παρέδωσε στο κοινό ταινίες πέρα από κάθε προσδοκία. Κατ’ αρχάς του αποδίδεται το κατόρθωμα ότι αναβίωσε ενάντια σε κάθε πιθανότητα το ξεβγαλμένο franchise του Batman. Από έναν ανυπόληπτο τίτλο γελοίας αισθητικής (ο Σβαρτζενέγκερ και η Ούμα Θέρμαν δεν έπαιζαν στο ανεκδιήγητο «Batman and Robin»;), ο Νόλαν εμβάπτισε τον τιμωρό του Γκόθαμ στην κολυμπήθρα της ποιοτικής περιπέτειας και κατάφερε να παραδώσει μια ταινία της δυναμικής και του βάθους του Σκοτεινού Ιππότη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και το tagline “it’s not who I am underneath but what I do that defines me”. Για πρώτη φορά ένας ήρωας κόμικ κερδίζει όσκαρ ερμηνείας (Τζόκερ) και ενδεικτικά αναφέρω ότι στο imdb η ταινία έχει σήμερα βαθμολογία 8,9 στα 10 έπειτα από 460.000 (!) ψήφους θεατών και θεωρείται η 11η καλύτερη ταινία όλων των εποχών. Ναι, αναγνωρίζω ότι οι βαθμολογίες στο imdb δεν είναι πάντα ο ενδεδειγμένος τρόπος για να βγάλουμε συμπεράσματα, αλλά θα συμφωνήσετε ότι είναι μία κατακόρυφη βελτίωση σε σχέση με το ντροπιαστικό 3,5 στα 10 του «Batman and Robin» (αν το πετύχετε στο Star καμιά Κυριακή απόγευμα, αλλάξτε γρήγορα κανάλι). Και ανάμεσα στο Batman Begins και στο Dark Knight, ο Νόλαν δημιούργησε ένα ακόμα φιλμ-σταθμό, το μαγικό έργο εποχής και εξαπάτησης, το «Prestige». Ας αφήσουμε όμως στην άκρη τους αριθμούς και το παρελθόν και ας επικεντρωθούμε στην ουσία. Γιατί ο Κρίστοφερ Νόλαν έχει επιστρέψει με ένα ακόμα λαβυρινθώδες φιλμ, που ανεβάζει -αν είναι δυνατόν- περισσότερο τον πήχη.

Ξεκινάμε με τα βασικά. Η σφραγίδα της πολυπλοκότητας των σεναρίων του Νόλαν, είναι ευδιάκριτη και στο «Inception» (ως Εμφύτευση Ιδέας ή Απαρχή θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά ο όρος). Για την υπόθεση δεν θα δώσω πολλές νύξεις, είναι καλύτερα να ξέρετε λίγα και να ανακαλύπτετε την αλήθεια μαζί με τους ήρωες. Το κυριότερο εφόδιο σας είναι η γνώση ότι στον κόσμο έχει αναπτυχθεί μία τεχνολογία, η οποία επιτρέπει σε ορισμένους ριψοκίνδυνους ειδικούς να εισέλθουν στα όνειρα των ανθρώπων. Όπως αντιλαμβάνεστε με την καταβύθιση στο υποσυνείδητο, ανοίγονται νέοι, ανεξερεύνητοι ορίζοντες, τους οποίους ορισμένοι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν με παράνομο τρόπο. Τα πάντα ξεκινούν ως μία συνηθισμένη περίπτωση βιομηχανικής κατασκοπείας και καταλήγουν σε έναν δυσεπίλυτο και πολυεπίπεδο γρίφο. Άραγε θα καταφέρει η σύγχρονη Αριάδνη να οδηγήσει με ασφάλεια το Θησέα έξω από τον λαβύρινθο των ονείρων;

Τι ζητάτε από μία ταινία; Δράση; Εφέ; Ατμόσφαιρα; Φαντασία; Σασπένς; Συναίσθημα; Μυστήριο; Τροφή για σκέψη; Το «Inception» μπορεί να σας προσφέρει όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις πειστικότατες ερμηνείες όλων των πρωταγωνιστών και την υποβλητική μουσική επένδυση του σημαντικού συνθέτη Χανς Ζίμερ. Φυσικά ξεχωρίζει ο Ντι Κάπριο σε μία ακόμα έξοχη εγκεφαλική ερμηνεία (συναντούμε πολλά νήματα που τη συνδέουν με την αντίστοιχη στο «Shutter Island»), και τον ακολουθούν επάξια η Μαριόν Κοτιγιάρντ, η Έλεν Πέιτζ, ο Κεν Γουατανάμπε, ο Τζόζεφ Λέβιτ, ο Τομ Χάρντυ και ο Σίλιαν Μέρφυ (δυστυχώς ο Μάικλ Κέιν δεν εμφανίζεται παρά ελάχιστα). Μέχρι σήμερα θα έχετε ακούσει πολλά για το “χαοτικό” σενάριο, αλλά μπορώ να σας εγγυηθώ ότι αυτό δεν πρέπει να είναι αποτρεπτικός παράγοντας. Όπως έγραψε και ο Τιμογιαννάκης στην κριτική του, απλώς βυθιστείτε στο κάθισμά σας και αφήστε το να σας παρασύρει. Εξάλλου δεν θεωρώ το «Inception» ιδιαίτερα μπερδεμένη ταινία, το κύριο storyline είναι αρκετά ευθύ και ξεκάθαρο. Το τέλος είναι όντως διφορούμενο, αν και νομίζω ότι αυτή είναι η πρόθεση του σκηνοθέτη, ώστε να συμπληρώσετε όπως εσείς θέλετε τις τελευταίες λεπτομέρειες της εικόνας (όπως κάνετε και με τα όνειρά σας).

Μόνα μειονεκτήματα μπορώ να φανταστώ την ασταμάτητη δράση για όποιον νιώθει ενοχές αν η ταινία δεν κυλάει εκνευριστικά αργά και ότι ο τελικός κόσμος του τεχνητού ονείρου έχει αισθητική αμιγώς χολυγουντιανή (με την καλή έννοια), μιας και είμαι σίγουρος ότι κάποιοι θα τον ήθελαν περισσότερο σουρεαλιστικό ή εξπρεσιονιστικό ή τιμπαρτονικό.

Θα ολοκληρώσω τους ύμνους προς το «Inception» και την αγιογραφία του Νόλαν, δηλώνοντας ότι για μένα συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους σύγχρονους σκηνοθέτες, μαζί με τον Κλιντ Ίστγουντ, τον Ρίντλευ Σκοτ (ξέχασα ήδη τον Ρομπέν των Δασών) και τον Αρανόφσκι. Τι περιμένουμε στο άμεσο μέλλον από τη μπαγκέτα του; Το τρίτο μέρος του «Batman» σε δύο χρόνια (ελπίζω και τελευταίο, ώστε να μην τυποποιηθεί και να έχει χρόνο να κάνει κι άλλες σπουδαίες, πρωτότυπες ταινίες). Διανύουμε μια κινηματογραφική εποχή που κυριαρχούν τα sequels, τα remakes και οι κοινότοπες μεταφορές χάρτινων ηρώων. Ο Νόλαν αποδεικνύει ότι μπορεί να γράψει δικούς του κανόνες και να εφεύρει κινηματογραφική μαγεία από το κενό. Γνωρίζω ότι δεν είναι καλό να εξυψώνεις τόσο πολύ τις προσδοκίες κάποιου για ένα έργο, αλλά αν δεν δείτε στον κινηματογράφο το «Inception», την καλύτερη ταινία της χρονιάς, τότε τι απομένει να δείτε; Υπενθυμίζω για τους φίλους των αριθμών ότι στο imdb έχει αυτή τη στιγμή βαθμολογία 9,1 στα 10 σε 168 χιλιάδες ψήφους, γεγονός που την κατατάσσει ως τέταρτη καλύτερη ταινία όλων των εποχών. Πιθανότατα υπερβολικό, αλλά έτσι κι αλλιώς για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης θα πρέπει να περιμένουμε μερικά χρόνια, να καταλαγιάσει ο θόρυβος.

Στα υπόλοιπα νέα και σχετικά με το τι να περιμένουμε τη νέα σεζόν (πέρα από το «Salt», που ήδη το έχω συστήσει προς αποφυγή), κυκλοφόρησε το trailer του "Μαύρου Κύκνου", της καινούργιας ταινίας του Ντάρεν Αρανόφσκι. Είναι ένα θρίλερ στο οποίο πρωταγωνιστεί μια χορεύτρια και όπως πάντα τη μουσική υπογράφει ο Κλιντ Μάνσελ. Αναμένουμε κάτι πολύ καλό, αλλά κάνει πρεμιέρα την πρώτη Δεκεμβρίου. Θα παίζουμε χιονοπόλεμο τότε, άρα θα χρειαστεί μόνο λίγη υπομονή.

8 σχόλια:

nihilio είπε...

Να δείτε το Scott Pilgrim μόλις βγει :P

Γενικά έχουν βγει μερικές πολύ καλές SF/comicbook ταινίες φέτος (Solomon Kane, Kickass, Scott Pilgrim vs the world) με το Inception να είναι το αποκορύφωμα.

Γιάννης Πλιώτας είπε...

Αν και περίμενα κι εγώ με ανυπομονησία το Solomon Kane, τελικά ακούστηκε πολύ λίγο και δεν έτυχε να το πετύχω κάπου. Πάντως θέλω να το δω, το σημειώνω στις προτεραιότητες.
To Scott Pilgrim δεν θέλω να το δω γιατί είναι από σκηνοθέτη και ομάδα παραγωγής που στηρίζονται στο υπερβολικό marketing (βλ. Hot Fuzz).
Το Kick Ass ήταν ωραίο, όπως και το Defendor. Νομίζω μία από τις επόμενες μέρες θα ξαναδώ το Inception.

nihilio είπε...

Υπερβολικό μάρκετινγκ το Hot Fuzz; Να μου πεις ότι δεν σου αρέσει το στυλ του σκηνοθέτη δεκτό, αλλά υπερβολικό μάρκετινγκ;

Γιάννης Πλιώτας είπε...

Hot Fuzz, 8 στα 10 στο imdb μετά από 130.000 ψήφους και σχεδόν 600 reviews. Είναι λίγο περίεργο. Ποιοι είναι όλοι αυτοί που το ψήφισαν; Και θυμάμαι όταν είχε βγει και είχε περάσει απαρατήρητο στις αίθουσες ήταν και στις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

nihilio είπε...

To Hot Fuzz πέρασε απαρατήρητο επειδή δεν είχε σοβαρή προώθηση. Να καταλάβεις, εγώ το είδα τυχαία επειδή πήγα σινεμά να δω άλλη ταινία, δε με βόλευε η ώρα και τελικά προτίμησα να δω αυτό, επειδή μου άρεσε το Shawn of the Dead.

Όμως την ταινία την έχει δει και λατρέψει: το κοινό που είδε το Shawn of the dead και όσοι γουστάρουν ταινίες δράσης. Το μεγάλο καλό και του Hot Fuzz και του Shawn of the Dead ήταν πως ήταν παρωδίες που αγαπούσαν τα είδη που παρωδούσαν με Βρετανικό (και όχι αμερικάνικο) χιούμορ, για αυτό είναι πολύ δημοφιλείς στα niches στα οποία απευθύνονται (αν και όχι ακριβώς για το ευρύ κοινό). Το IMDB όμως μπορεί να αναδείξει μια επιτυχημένη μη-mainsream ταινία πολύ εύκολα.

Γιάννης Πλιώτας είπε...

Μιχάλη, δεν ξέρω, μπορεί και να έχω άδικο. Πάντως τη θεωρώ κάκιστη (και mainstream) ταινία και νομίζω την προώθησαν πολύ μέσω ίντερνετ. Αλλά ας το ξεχάσουμε : ) Ας επικεντρωθούμε στο σαρωτικό Inception. Τη Δευτέρα θα πάω να το ξαναδώ εγώ.

nihilio είπε...

H προώθηση μέσω ίντερνετ είναι το μέλλον (και το ξέρεις και ο ίδιος)

Τώρα, αν δεν σου άρεσαν ποτέ ταινίες αστυνομικά buddy movies τύπου "Φονικό Όπλο" και θρίλερ τότε πιθανότατα να μην εκτιμάς πόσο πετυχημένα το παρωδούσαν.
Γούστα είναι αυτά πάντως, ο Wright έχει πάρα πολλούς οπαδούς ακριβώς επειδή κάνει αυτό το πράγμα πολύ καλά: κωμωδίες δράσης με πάρα πολλά references.
Και το Scott Pilgrim, αν δεν έπαιζες ποτέ video games δύσκολα θα το εκτιμήσεις, γιατί πάει το referencing ένα βήμα πιο πέρα...

Γιάννης Πλιώτας είπε...

Το πάντα ενημερωμένο "movies for the masses" έδωσε πέντε στα πέντε στο inception :)
Ορίστε και η σχετική κριτική http://mftm.blogspot.com/2010/08/inception-2010.html