Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Απρίλιος 3- Be Kind Rewind


Νέος μήνας και μία ακόμα κινηματογραφική εβδομάδα ξεκινά με αξιώσεις. Γενικότερα θα συναντήσουμε μία ύφεση, ας πούμε, στην ποιότητα των ταινιών που θα φτάνουν στις οθόνες μας, αφού χρειάζεται μία περίοδος αγρανάπαυσης μετά τις φορτωμένου προγράμματος εβδομάδες που προηγήθηκαν των όσκαρ. Έτσι λοιπόν και πριν αρχίσουν να καταφτάνουν trailer και διαφημιστικά για τα μεγάλα blockbuster που προγραμματίζονται ως συνήθως για το Μάιο, θα αρκεστούμε σε απλά «ψυχαγωγικές» ταινίες, που δίνουν βάρος περισσότερο στη διασκέδαση του θεατή και λιγότερο στην αντοχή τους στο χρόνο. Ας κάνουμε λίγη υπομονή λοιπόν ως τον επόμενο μήνα, που θα μας αποζημιώσει χωρίς υπερβολή με μία από τις πλέον αναμενόμενες ταινίες των τελευταίων δεκαπέντε, θα έλεγα, ετών*. Εναλλακτικά μπορείτε να αναζητήσετε κάποια απ’ τις μεγάλες ταινίες του χειμώνα που δεν προλάβατε στις αίθουσες ή να κάνετε ένα διάλειμμα και να ασχοληθείτε με γραμματόσημα, οριγκάμι, τη μπάλα, το σκουός, την κηπουρική, ορειβασία, ελεύθερη κατάδυση, την όπερα, τη γιόγκα ή το τάβλι κατά πάσα πιθανότητα.

Πάμε λοιπόν σε ταινίες που μπορεί να δείτε στην πόλη μας αυτή την εβδομάδα και ξεκινάμε με έναν ζωντανό θρύλο, όχι του σινεμά, όχι της μουσικής, όχι του μπαλέτου, αλλά ζωντανό θρύλο γενικότερα. Δεν εννοώ φυσικά τον Γουιλ Σμιθ που κυνηγούσε τα βαμπίρ παρέα με το λυκόσκυλο, αλλά το φοβερό και τρομερό Τζακ Μπλακ, που εισβάλει στις οθόνες με την καινούρια του ταινία «Be kind rewind» ή αλλιώς στα ελληνικά «Γύρνα το μόνος σου». Εντάξει έχω ενστάσεις για τον ελληνικό τίτλο, αλλά αφού θέλανε έτσι να το πούνε, εμένα δεν μου πέφτει λόγος. Πάντως ακούγεται σαν διαφήμιση τηλεμάρκετινγκ. Τον Τζακ Μπλάκ, λοιπόν θα τον θυμάστε από το «High Fidelity», το «Pick of Destiny», το «Nacho Libre», το «King Kong» και το «School of Rock». Ήρθε, όμως η ώρα να τον συναντήσετε και σε αυτή τη θεοπάλαβη ταινία. Η υπόθεση είναι απλά και ταυτόχρονα σατανική σε σύλληψη. Δουλεύει σε ένα βιντεοκλάμπ και όταν από ένα «ατύχημα» όλες οι κασέτες απομαγνητίζονται, κατεβάζει τη θεότρελη ιδέα να τις ξαναγυρίσει από μηδενική βάση και με μηδενικό budget για χάρη των απαιτητικών πελατών του. Απ’ τις οθόνες σας θα παρελάσουν εξωφρενικές καταστάσεις με τους «Γκοστμπάστερς», το «Ρόμποκοπ», το «Σοφέρ της κυρίας Νταίζυ» και άλλες πολλές. Μαζί με τον Τζακ Μπλακ πρωταγωνιστούν και οι Μος Ντεφ και Ντάνυ Γκλόβερ, έχει πάρει βαθμολογία 7,3 στο imdb και θα έλεγα ότι είναι η ιδανική λύση για να διασκεδάσει μια μεγάλη παρέα.

Καλή λύση, αν σας ενδιαφέρει το θέμα είναι και το «Vantage Point» («Σημείο Υπεροχής» αν θυμάμαι καλά ο ελληνικός τίτλος), με πλούσιο καστ και αφήγηση που επιχειρεί να ξεφύγει απ’ τα τετριμμένα. Σε (μία ακόμα) απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου της Αμερικής, τα στοιχεία που οδηγούν στον ή στους δολοφόνους, παρουσιάζονται από οχτώ διαφορετικές οπτικές γωνίες, όσες και οι βασικοί αυτόπτες μάρτυρες. Οχτώ εκδοχές, οχτώ χαρακτήρες, οχτώ ερωτήματα, αλλά μόνο μία αλήθεια. Βασικός ήρωας ο στιβαρός Ντένις Κουέηντ και μαζί του ο Μάθιου Φοξ, ο Φόρεστ Γουιτάκερ και η Σιγκούρνι Γουίβερ, οι οποίοι προσπαθούν να συνθέσουν ένα πολυδιάστατο παζλ. Κλασική χολυγουντιανή ψυχαγωγία, πάνω από 60 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις στην Αμερική μέχρι σήμερα και ανάμεικτες κριτικές, για μια ταινία που νομίζω θα σας αφήσει καλές εντυπώσεις.

Τα υπόλοιπα είναι λίγο-πολύ γνωστά. Αν δεν έχετε δει ακόμα τις πολυβραβευμένες «Θα χυθεί αίμα» ή το «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους», μάλλον θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά και να τις εντάξετε στο πρόγραμμά σας. Απ’ το «Doomsday» θα έλεγα ούτε απ’ έξω μη περάσετε, ενώ αν έχετε απολαύσει τις προηγούμενες εισπρακτικές επιτυχίες του Έμεριχ («Ημέρα ανεξαρτησίας» και «Μετά την επόμενη μέρα») δοκιμάστε και το «10.000 BC», που ανακατεύει διάφορες συνταγές για ένα εντυπωσιακό στο μάτι αποτέλεσμα μεν, ρηχό δε. Πάντως είναι για ακόμα μία εβδομάδα στο top-10 του αμερικάνικου box-office, ενώ συνολικά οι εισπράξεις του πλησιάζουν τα 90 εκατομμύρια. Δεν έκανε πάταγο, αλλά δεν έπιασε και πάτο.

*Φυσικά μιλάω για την επιστροφή του Χάρισον Φόρντ στο ρόλο ενός απ’ τους διασημότερους κινηματογραφικούς ήρωες, του Ιντιάνα Τζόουνς. Η τέταρτη ταινία με τίτλο «Το βασίλειο του κρυστάλλινου κρανίου» κάνει πρεμιέρα στις 22 Μαΐου. Προφανώς θα είμαστε εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: