Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Μάρτιος 27- The Nines


Πλησιάζουμε στο τέλος Μαρτίου και για να ρίξουμε μία ματιά σε τρεις ταινίες που θα ξεκινήσουν να κυκλοφορούν αυτές τις μέρες στα καταστήματα ενοικίασης ταινιών και που σίγουρα δεν έχουν τραβήξει πολύ προσοχή πάνω τους. Αν είστε ανάμεσα σε όσους οργανώνουν βραδιές θρίλερ, τρόμου, αγωνίας, σπλάτερ, γκορ κλπ ίσως ανακαλύψετε κάτι ενδιαφέρων.

Το πρώτο είναι «Η δύναμη των Εννιά» («The Nines») και θυμίζει αμυδρά σε σύλληψη το «Old boy». Σύμφωνα με την υπόθεση, ένας προβληματισμένος σταρ της τηλεόρασης, ένας παρουσιαστής τηλεοπτικής εκπομπής και ένας σχεδιαστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών, βλέπουν τις ζωές τους να μπλέκονται με μυστήριο και απρόσμενο τρόπο. Ο ένας, που είναι φυλακισμένος στο ίδιο του το σπίτι, αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο προσπαθεί να βρει τρόπο διαφυγής. Ο δεύτερος έρχεται αντιμέτωπος με σωρεία ανεξήγητων προβλημάτων που εμποδίζουν την έναρξη της τηλεοπτικής του εκπομπής. Και ο τρίτος βρίσκεται στη μέση του πουθενά, με τη γυναίκα του, την κόρη του και το αυτοκίνητό του χαλασμένο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, αποκαλύψεις και μυστικά βγαίνουν στην επιφάνεια και οδηγούν σε δύσκολες και επικίνδυνες αποφάσεις. Τρεις χαρακτήρες που χωρίς να το ξέρουν, είναι δεμένοι μεταξύ τους με ένα γρίφο, του οποίου η λύση θα είναι απρόσμενη και αναπάντεχη.

Μυστηρίου υποστηρίζει ότι είναι, σίγουρα δεν πρόκειται για αριστούργημα, αλλά δεν θα χάσετε και το χρόνο σας αν τη δείτε. Στην Αμερική κρίθηκε ακατάλληλο για ανηλίκους και όπως καταλάβατε είναι ένα κράμα μεταξύ «Number 23» και του «Identity».

Η επόμενη είναι το «The deaths of Ian Stone», που στα ελληνικά αποφάσισαν να το ονομάσουν «Αύριο θα… ξαναπεθάνεις», μειώνοντας έτσι κάθε πιθανότητα που υπήρχε να τη δει ο οποιοσδήποτε δεν διαλέγει κουτιά ταινιών με κλειστά μάτια. Το tagline της ταινίας είναι άκρως κοινότυπο και μας προκαλεί να ζήσουμε την κάθε μέρα σαν να ήταν η τελευταία: «Ζήσε την κάθε σου μέρα! Σαν να ήταν η τελευταία!» Τι γίνεται όμως στο «Αύριο θα ξαναπεθάνεις» και ποιος μπορεί να εκστομίζει τέτοιες απειλές εναντίον μας;;

Ο Ίαν Στόουν είναι ένας νεαρός που ζει ήσυχα τη ζωή του με την αγαπημένη του Τζένη. Ξέρετε. Ήσυχα. Ήρεμοι άνθρωποι, δεν πειράζουν κανέναν, κοιτούν τις δουλειές τους, τα κλασικά. Ένα βράδυ όμως, ο Ίαν θα πληρώσει με την ίδια του τη ζωή, την καλοσύνη του να βοηθήσει έναν χτυπημένο άνθρωπο στο δρόμο. Την επόμενη μέρα, όμως ο Ίαν θα ξυπνήσει σε ένα γραφείο και θα διαπιστώσει ότι είναι ζωντανός και ότι η ζωή του είναι εντελώς διαφορετική. Η Τζένη δεν είναι φιλενάδα του και τη θέση της έχει πάρει η Μήδεια, μια σέξι και μυστηριώδης γυναίκα. Κάπως καλύτερα δηλαδή τα πράγματα για τον παλιόφιλο τον Ίαν. Σύντομα ο Ίαν θα ανακαλύψει ότι κάποιοι τον κυνηγούν με σκοπό να τον σκοτώσουν. Και θα το καταφέρουν (Ίαν-Θάνατος 0-2). Την επόμενη όμως, μέρα –μαντέψτε- ο Ίαν θα ξυπνήσει και πάλι για να διαπιστώσει ότι είναι καταδικασμένος να ζει τον φαύλο κύκλο ζωής και θανάτου μέχρι να μπορέσει να λύσει το μυστήριο που περιβάλει τους φρικιαστικούς τρόπους με τους οποίους έχει δολοφονηθεί. Κάπου φαίνεται να χωλαίνει γενικά, ένα 5,8 έχει αρπάξει στο imdb, αλλά δεν μπορώ να την καταδικάσω εντελώς. Όπως καταλάβατε έχει λίγο από «Μέρα της Μαρμότας» και λίγο από «Dark City» και λίγο απ’ όλα εδώ που τα λέμε.

Κλείνω αυτή τη σύντομη περιήγηση στα σκοτεινά κινηματογραφικά μονοπάτια με το ευφάνταστου τίτλου «Εμπόριο Λευκής Σαρκός». Στα αγγλικά «Trade» το λέγανε και δεν χρειάζεται να έχετε μαντικές ικανότητες για να καταλάβετε το θέμα. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι, «διακινούνται» στα σύνορα παρά τη θέλησή τους. Η Αντριάνα είναι ένα 13χρονο κορίτσι από το Μεξικό (και δεν ξέρω γιατί δεν έχει μεξικανικό όνομα), που πέφτει θύμα απαγωγής από σωματέμπορους. Ο 17χρονος αδελφός της Χόρχε, βρίσκεται στα ίχνη των απαγωγέων, ορκισμένος να σώσει τη μικρή του αδελφή. Παγιδευμένη σε ένα υποχθόνιο και τρομακτικό δίκτυο λαθρομετανάστευσης και εμπορίου σάρκας, από μια διεθνούς δράσης σπείρα που εμπορεύεται «ανθρώπινο φορτίο» αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, η Αντριάνα θα βρει μοναδική παρηγοριά στο πρόσωπο της Βερόνικα, μιας Πολωνής που θα την βοηθήσει και θα την προστατεύσει. Από τα προάστια του Μεξικού και τα επιβλητικά τοπία του Ρίο Γκράντε, το κυνηγητό για τη διάσωση της Αντριάνα θα αποκαλύψει τον βρώμικο κόσμο των λαθρεμπόρων. Έναν κόσμο στον οποίο πολλοί θα μπουν αλλά λίγοι θα βγουν ζωντανοί.

Τρομακτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: