Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Defendor


Όπως διαπιστώσετε όσοι με έχετε ξαναεπισκεφτεί, από χθες έχει αλλάξει το στήσιμο του ιστολογίου. Με τη βοήθεια των έτοιμων templates του blogger έκανα αρκετές αλλαγές που νομίζω έκαναν την καρέκλα του σκηνοθέτη και πιο όμορφη και πιο αναπαυτική. Παρόμοιος καλοκαιρινός άνεμος ανακαίνισης φύσηξε και στο λογοτεχνικό ιστολόγιό μου, τη "σελίδα για άλλες σελίδες"- αν θέλετε περάστε και από εκεί να ξεφυλλίσουμε μαζί κάνα βιβλίο για την παραλία.
Μετά και τη σεμνή τελετή των εγκαινίων ήρθε η ώρα για έναν ακόμα σούπερ ήρωα, ίσως τον πιο ανθρώπινο όλων όσων έχουν προσπαθήσει να σώσουν τον κόσμο. Και μαζί του θα τοποθετήσω τους αιματοβαμμένους ήρωες του Kick Ass, που με μια πρώτη ματιά του μοιάζουν όσο η μέρα με τη νύχτα (δηλαδή αρκετά).

Defendor ***1/2

Τα τελευταία χρόνια οι ταινίες με σούπερ ήρωες βρίσκονται σταθερά ψηλά στις προτιμήσεις των θεατών. Γενικότερα οι μεταφορές κόμικ στη μεγάλη οθόνη είναι πολύ δημοφιλείς και ήταν θέμα χρόνου να προκύψουν ταινίες αυτοαναφορικές, οι οποίες να μελετούν την επίδραση του είδους στην κοινωνία και κατ' επέκταση την ανάληψη δράσης από τους ίδιους τους πολίτες. Πόσο απίθανο είναι κάποιος να παραγγείλει ένα πολύχρωμο εφαρμοστό κουστούμι από το internet και να ανέβει στην ταράτσα της πολυκατοικίας του για να επιβλέψει την τήρηση της τάξης; Πριν από λίγες εβδομάδες είχα γράψει για μία παρόμοια ταινία, το "Kick Ass" (παρακάτω επαναλαμβάνω την ανάρτηση), σήμερα θα το αντιπαραβάλω με το αξιόλογο "Defendor", που κινείται στο ίδιο μήκος κύματος.
Το "Defendor" είναι μια καναδική ταινία που παρακολουθεί τη ζωή του Arthur, ενός δυσλειτουργικού χαρακτήρα, που ζει απομονωμένος και με μόνη συντροφιά ένα σμήνος από σφήκες (μην βιάζεστε, δεν θα τον τσιμπήσουν για να αποκτήσει υπερδυνάμεις). Παρένθεση: μία επίσης πολύ καλή καναδική κοινωνική ταινία που αναλύει τις σχέσεις πατέρα και γιων μέσα στην οικογένεια είναι το C.R.A.Z.Y.
Ο Arthur όμως έχει υψηλό αίσθημα ευθύνης, θέλει να κάνει κάτι σημαντικό με τη ζωή του και να βοηθήσει τους συνανθρώπους του. Έτσι τα βράδια φοράει μια μαύρη στολή, μάσκα και κράνος και γίνεται ένας αυτόκλητος τιμωρός του εγκλήματος. Μην φανταστείτε ότι εξοπλίζεται με πολυβόλα, ρουκέτες, κέβλαρ και πανούργα ηλεκτρονικά gadgets. Κι ούτε ότι οδηγεί ένα cool όχημα σε στυλ bat mobil, που μπορεί να μετατραπεί σε μηχανή, αεροπλάνο, χόβερκραφτ, τανκ και ζέπελιν. Όχι, καθόλου. Ο "Defendor" είναι ένας αγαθός γίγαντας, που θεωρεί ότι τα όπλα είναι για τους δειλούς, ότι όλοι μπορούν να εξουδετερωθούν με τη βοήθεια... μπιλιών και το μονόγραμμα "D" στη στολή του το σχηματίζει με κομμάτια μονωτικής ταινίας. Παρά τις ευγενείς προθέσεις του όμως είναι δύσκολο να επιβιώσει, όχι μόνο γιατί ζει σε μια εποχή που το έγκλημα και η διαφθορά κυριαρχούν, αλλά και γιατί η απρόσωπη κοινωνία δεν αφήνει περιθώριο για τέτοιου είδους "ασυνήθιστες" συμπεριφορές.
Η ταινία δεν είναι κωμωδία και ούτε περιπέτεια, αν και έχει στοιχεία και των δύο ειδών. Είναι μια γλυκόπικρη αφήγηση για έναν ήρωα που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Και ενίοτε καταχωνιάζουμε. Καλή η σκηνοθεσία του Peter Stebbings και εντυπωσιακός ο πρωταγωνιστής Woody Harrelson σε έναν ρόλο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του.
Μπορεί ο δυσλεκτικός "Defendor" να ξεκινάει από την ίδια αφετηρία με τον nerd "Kick Ass", και μπορεί να έχουν περίπου την ίδια κατάληξη, αλλά ενώ ο δεύτερος επέλεξε να ακολουθήσει το δρόμο του splatter, ο πρώτος κινήθηκε σε λιγότερο εύκολα μονοπάτια. Την κάθε ταινία αξίζει να τη δείτε για τα δικά της προτερήματα. Το "Defendor" για τα κοινωνικά μηνύματα και την ανάπτυξη χαρακτήρων, το "Kick Ass" για τα κοινωνικά μηνύματα και τη στυλιζαρισμένη βία. Δεύτερη παρένθεση: το sequel του "Kick Ass" ήδη είναι στα σκαριά για το 2012 με τους ίδιους συντελεστές μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Θα στηρίζεται επίσης σε κόμικ του Μαρκ Μίλαρ και έχει το ευφάνταστο τίτλο "Kick Ass 2: Balls to the walls".

Kick-Ass ***

Ήταν μια ταινία-έκπληξη. Ανέμενα ότι θα έβλεπα ένα οπτικοποιημένο κόμικ με υπερ-ήρωες, αλλά το trailer με έχει προετοιμάσει για κάτι που θα έκλινε πολύ περισσότερο προς την παρωδία. Τελικά οι περισσότερες αστείες σκηνές ήταν στο trailer και ο σκηνοθέτης Μάθιου Βον επέλεξε να κρατήσει παράξενες ισορροπίες μεταξύ σοβαρού και αστείου. Το χαρακτηριστικότερο ήταν ότι φλέρταρε πολύ έντονα με τη βία, σε βαθμό που πιστεύω θα ενοχλήσει ορισμένους. Ειδικά στις σκηνές που οι ταραντινικοί σφαγιασμοί εκτελούνται από ένα δεκάχρονο, γλυκύτατο κοριτσάκι.
Σύμφωνα με την υπόθεση, ο Dave Lizewski ένας τυπικά απροσάρμοστος μαθητής σχολείου, αποφασίζει να φορέσει μία αλλόκοτη στολή καταδύσεων και να υποδυθεί τον σούπερ-ήρωα Kick-Ass, που βοηθάει τους συνανθρώπους του στην πόλη. Γιατί το κάνει; Πρώτα απ' όλα γιατί έχει αναπτυγμένη μία αίσθηση καθήκοντος και αλτρουισμού. Κατά δεύτερον για να βελτιώσει την ανύπαρκτη σεξουαλική του ζωή. Η προσπάθειά του αποκτά με τη βοήθεια του youtube διαστάσεις κοινωνικού φαινομένου και σύντομα ο έλεγχος ξεφεύγει από τα χέρια του Dave.
Έντονα χρώματα, ενδιαφέρουσες φάτσες στο καστ (μαζί με τον γερόλυκο Νίκολας Γκέιτζ), καλές σκηνές μονομαχιών, απόλυτη κόμικ αισθητική και σκιαγράφηση ενός ήρωα που θυσιάζεται για το ευρύτερο καλό (και για χάρη της αίγλης). Συνολικά ένα αξιόλογο αποτέλεσμα που απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες και κυρίως στο κοινό των multiplex. Είδα το "Kick-Ass" στον κινηματογράφο και καθόλου δεν μετάνοιωσα για τα 9 ευρώ, αντιθέτως διασκέδασα στο πνεύμα του tagline: "Shut up. Kick ass." Στα αμερικανικά ταμεία πήγε πολύ καλά, στο imdb που παραδοσιακά πριμοδοτεί τις ταινίες του είδους έχει βαθμολογία 8,2 στα 10 έπειτα από 60.000 ψήφους, ενώ στο rottentomatoes το ποσοστό των θετικών κριτικών είναι στο 76%. Όχι άσχημα, ενώ πολλά like αξίζει και το poster που βλέπετε εδώ δίπλα.

Αυτά για την ώρα. Όπως θα έχετε ακούσει, στην Αμερική αλλά και σε όλο τον κόσμο, η τρίτη ταινία του έπους του Twilight, η "Έκλειψη" έχει κάνει θραύση, κόβοντας την πρώτη εβδομάδα προβολής της 162 εκατομμύρια δολάρια (!). Μαζί της έκανε πρεμιέρα και το φάνταζυ του Σιάμαλαν "The last airbender" που ή θα είναι ή του ύψους ή του βάθους. Έχω δει όλες τις ταινίες του συμπαθούς Ινδού και ελπίζω αυτή τη φορά κοινό και σκηνοθέτης να έχουν ξεπεράσει το σύνδρομο της Έκτης Αίσθησης. Περισσότερα όμως στις επόμενες εβδομάδες. Δεν ξεχνάω ότι έχω υποσχεθεί και κριτική για τον "Κυνόδοντα". Μέχρι τότε και αφού αναφερθήκαμε εκτενώς σε μασκοφόρους υπερασπιστές του νόμου, μπορείτε να συμβάλετε και εσείς στο hype για την καινούργια ταινία του Νόλαν "Inception", παρακολουθώντας το εντυπωσιακό trailer.

Δεν υπάρχουν σχόλια: