Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Μάρτιος 26- Καταδίωξη στο βουνό των Μαγισσών

Του Γιάννη Πλιώτα


Κόκκινο χαλί και μεγάλη πρεμιέρα σήμερα για τη νέα ψυχαγωγική στήλη της Μπρίζας και από αυτές τις γραμμές κάθε εβδομάδα θα μπορείτε να ενημερώνεστε για τα κινηματογραφικά δρώμενα, τις ταινίες που παίζονται αυτή τη στιγμή σε μια σκοτεινή αίθουσα κοντά σας και αυτές που αναμένονται τους αμέσως επόμενους μήνες με ανυπομονησία από το κοινό σε όλο τον κόσμο.

Οπως δεν θα αργήσετε να διαπιστώσετε, δεν κλίνω προς κάποιο ιδιαίτερο είδος, όπως και δεν υποτιμώ κανένα. Δεν είναι όλες οι ταινίες για όλες τις ώρες και δεν γίνεται όλοι οι θεατές να μοιράζονται την ίδια αισθητική. Χωρίς πολλές τύψεις ή αναστολές μπορεί στην ίδια σελίδα να προτείνω την πολύ καλή «Σκόνη του Χρόνου» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, καθώς και το «Taken» με τον Λίαμ Νίσον, μια ταινία στην οποία ο αγαπημένος Ιρλανδός ηθοποιός εξολοθρεύει με γυμνά χέρια και αυτόματα όλη τη μαφία του Παρισιού.

Είναι προφανώς αδύνατο να έχω δει όλες τις ταινίες τις οποίες θα σας προτείνω, αλλά η τελική κρίση θα είναι πάντα σε εσάς, ανάλογα με όσα διαβάσετε εδώ και ανάλογα με το τι έχετε ακούσει από εμπεριστατωμένες κριτικές και φίλους που εμπιστεύεστε το γούστο τους – η τελευταία είναι φυσικά με διαφορά η ασφαλέστερη μέθοδος για να σχηματίσετε γνώμη. Αρκετά, όμως με τους βαρετούς, αυτοαναφορικούς προλόγους, ας προχωρήσουμε σε θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, ξεκινώντας με μια ματιά στο αμερικανικό box office, όπως αυτό διαμορφώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Καταδίωξη στο βουνό των Μαγισσών

Στην πρώτη θέση λοιπόν, με εισπράξεις της τάξεως των 25 εκατομμυρίων δολαρίων, βρέθηκε το «Race to Witch Mountain», μια περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας της Ντίσνεϋ, η οποία απευθύνεται αυστηρά σε παιδικό-νεανικό κοινό. Η συνταγή είναι κλασική και δοκιμασμένη θα έλεγα, με πρωταγωνιστές δύο μικρά παιδάκια (τον έναν ρόλο τον υποδύεται το κοριτσάκι από το πολύ καλό προπέρσινο «Γέφυρα για την Τεραμπίθια»), πλαισιωμένα από έναν κλασικό «ηθοποιό» σε ταινίες ξύλου, τον αρκετά δημοφιλή στην Αμερική Dwayne Johnson ή αλλιώς γνωστό και ως «The Rock», προσωνύμιο που οφείλει στην καριέρα του στο κατς (έχει παίξει στη «Μούμια», στο ανεπανάληπτο «Scorpion King», στο «Doom» και σε ένα μάτσο ακόμα b-movies). Σύμφωνα με την υπόθεση, ένας ταξιτζής στο Λας Βέγκας αναλαμβάνει να προστατέψει δύο παράξενα παιδιά, για τα οποία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό μια σατανική εταιρεία. Οπως αποδεικνύεται σύντομα, τα παιδιά έχουν έρθει από άλλον πλανήτη και διαθέτουν δυνάμεις πέρα από το φυσικό. Προφανώς η ταινία δεν είναι κανένα αριστούργημα, όπως αποδεικνύεται και από τη βαθμολογία 6,4 στα 10 που έχει συγκεντρώσει στο imdb.com, και το 39% που έχει στο RottenTomatoes.com. Πλην, όμως αν έχετε παιδιά μέχρι δεκαπέντε ετών και έχετε βαρεθεί να πηγαίνετε μόνο σε animations, το «Race to Witch Mountain» ίσως αποτελεί καλή λύση για μια ψυχαγωγική βραδιά. Η ταινία προβάλλεται από την προηγούμενη Πέμπτη και στη χώρα μας με τον πολύ περιπετειώδη τίτλο: «Καταδίωξη στο βουνό των Μαγισσών».

Θα κάνω μια διευκρίνηση εδώ για όσους με διαβάζουν πρώτη φορά. Τα δύο παραπάνω sites που ανέφερα και οι βαθμολογίες τους, δεν αποτελούν θέσφατο φυσικά. Απλά ορισμένες φορές νομίζω αντικατοπτρίζουν αρκετά καλά την εικόνα μιας ταινίας και. Υπενθυμίζω ότι το imdb.com είναι η μεγαλύτερη κινηματογραφική βάση δεδομένων στον πλανήτη και εκεί μπορείτε να ανατρέξετε όχι μόνο για τις βαθμολογίες των χρηστών, αλλά και για να αναζητήσετε λεπτομερή στοιχεία για οποιαδήποτε ταινία. Το RottenTomatoes.com είναι ένας ιστότοπος, όπου αναρτώνται αυστηρότερες βαθμολογίες, καθώς αποτελούν συνισταμένες από συγκεκριμένους κριτικούς. Επίσης για την υποδοχή μιας ταινίας από κοινό και κριτικούς, μπορείτε πάντα να ανατρέχετε και στο εκάστοτε, κατατοπιστικό άρθρο της wikipedia.

Watchmen

Θα κλείσουμε σήμερα με μία ταινία που προκάλεσε αμφιλεγόμενα σχόλια και όχι άδικα, αν αναλογιστούμε το μέγεθος του hype που είχε προηγηθεί. Πρόκειται για το «Watchmen», τη μεταφορά του ομώνυμου αναγνωρισμένου και βραβευμένου κόμικ, το οποίο είχε εμπνευστεί στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ο μεγάλος δημιουργός Alan Moore. Νομίζω ότι αρκετοί που δεν γνώριζαν περί τίνος πρόκειται το κόμικ, ίσως απογοητεύτηκαν από τη μεγάλη διάρκεια της ταινίας, τις αναδρομές στο παρελθόν της αμερικανικής ιστορίας και την έλλειψη δράσης. Κατά τη γνώμη μου το «Watchmen» ήταν εικαστικά άψογο σε κάθε έναν τομέα ξεχωριστά και συνολικά μια πολύ δυνατή ταινία η οποία επικεντρώνεται στη διαταραγμένη ψυχολογία ενός ανθρώπου που αποφασίζει να φορέσει μία μάσκα και να πάρει τον νόμο στα χέρια του. Η βαθμολογία του είναι 8 στα 10 στο imdb έπειτα από 55.000 ψήφους, ενώ στο RottenTomatoes έχει 64% έπειτα από 255 κριτικές. Αν δεν την έχετε δει ακόμα τιμήστε την, έχοντας κατά νου ότι πηγαίνετε να δείτε ένα δραματικό, στυλιζαρισμένο έπος και όχι μια πολύχρωμη εκδοχή του «Dark Knight».

Κάπου εδώ ήρθε η ώρα να κλείσει η αυλαία για σήμερα. Αν έχετε αποφασίσει να οργανώσετε μια κινηματογραφική βραδιά στην ηρεμία του σπιτιού σας και αναζητάτε ιδέες για dvd, μπορείτε να ανατρέξετε και στις αναρτήσεις του σχετικού ιστολογίου που διατηρώ στη διεύθυνση http://john-pliotas.blogspot.com.
Ραντεβού την επόμενη εβδομάδα με περισσότερες ταινίες!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Στη φωτογραφία: Watchmen
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

* Ο Γιάννης Πλιώτας όταν γράφει κάθεται πάντα σε καρέκλα σκηνοθέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: