Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Ιούλιος 16- Searching for Bobby Fischer


Νέα κινηματογραφική εβδομάδα, αλλά μέχρι το τέλος Αυγούστου περνάμε σε περίοδο άτυπων διακοπών και έτσι τα άρθρα στο ιστολόγιο θα εμφανίζονται σε μικρότερη μορφή, θα μοιάζουν περισσότερο με σινε-σφηνάκια.
Για σήμερα έχω να προτείνω μια αρκετά καλή ταινία για dvd, την οποία είδα πρόσφατα. Μπορεί με μια πρώτη ματιά να φαίνεται ταινία ειδικού ενδιαφέροντος, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα κρατήσει συντροφιά σε κάθε θεατή, που έχει διάθεση να ξοδέψει 110 λεπτά για να ψυχαγωγηθεί χωρίς ειδικά εφέ και περιττούς εντυπωσιασμούς.
Πρόκειται για τη "ζεστή", οικογενειακή ταινία "Searching for Bobby Fischer" του 1993, η οποία έχει ως κεντρικό θέμα το σκάκι και ειδικότερα το πως ένα εξάχρονο παιδί (και μελλοντικός πρωταθλητής) αρχίζει να παίζει επαγγελματικά υπό την παρότρυνση του πατέρα του. Η ταινία βασίζεται σε αληθινή ιστορία και έχει να κάνει όχι με τη θρυλική ζωή του διασημότερου Αμερικάνου σκακιστή όλων των εποχών (Bobby Fischer), αλλά με τη ζωή του μικρού Josh Waitzkin, που εκείνη την εποχή ήταν 16 ετών και θεωρούνταν ο αξιότερος διάδοχός του.
Ο εξάχρονος Josh ξεκινάει να παίζει σκάκι σε ένα πάρκο με άστεγους (ανάμεσά τους και ο Λόρενς Φίσμπερν) και σύντομα διαφαίνεται το εκπληκτικό του ταλέντο, που αναλαμβάνει να καλλιεργήσει ο διάσημος δάσκαλος Bruce Pandolfini, τον οποίο υποδύεται εξαιρετικά ο Μπέν Κίνγκσλει. Μετά τις πρώτες επιτυχίες, όμως στους ώμους του αρχίζει και σωρεύεται τρομακτική πίεση αποκλειστικά για νίκες και ουσιαστικά ξεχνάει ότι είναι απλά ένα παιδί που πρέπει να ζήσει όσα ζούνε οι συνομήλικοί του. Όλη η ζωή του ουσιαστικά μετατρέπεται σε ένα τουρνουά.
Μέχρι το τέλος θα θελήσει να τα παρατήσει, γιατί όπως λέει χαρακτηριστικά "δεν θέλει να είναι ο καλύτερος, γιατί ο καλύτερος δεν μπορεί να χάσει ποτέ". Τελικά ο άλλοτε πιεστικός πατέρας του θα αντιληφθεί το σφάλμα του και θα προσπαθήσει να βρει μία χρυσή τομή ανάμεσα στον πρωταθλητισμό και την παιδική ηλικία του γιου του. Λίγες μέρες πριν τους μεγάλους τελικούς, εγκαταλείπουν την εξουθενωτική προπόνηση και πηγαίνουν για ψάρεμα και ξεκούραση.
Είναι μια συγκινητική ταινία, βλέπεται πολύ ευχάριστα χωρίς να χρειάζεται να έχετε γνώσεις για το σκάκι, αλλά αν παίζετε τότε νομίζω θα σας αρέσει ακόμα περισσότερο, μιας και είναι η μοναδική μεγάλη παραγωγή πάνω σε αυτό το θέμα. Έχει βασιστεί, δε, στο ομώνυμο βιβλίο που έγραψε ο πατέρας του Josh. Το "Searching for Bobby Fischer" ήταν υποψήφιο για όσκαρ καλύτερης φωτογραφίας, στο imdb.com έχει βαθμολογία 7,5 στα 10, ενώ έχει μεγάλο ενδιαφέρον να διαβάσετε περισσότερα για τη μετέπειτα εξέλιξη του Josh Waitzkin, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει εγκαταλείψει το επαγγελματικό παίξιμο και είναι η φωνή του δημοφιλούς παιχνιδιού εκμάθησης Chess Master.
Περισσότερα για την άκρως ενδιαφέρουσα ζωή του Bobby Fischer μπορείτε να μάθετε εδώ,
και περισσότερα για τον Josh εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: