Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Ιούλιος 2- Proposal/ Up/ Hangover

Οι ταινίες που σπάνε ταμεία στην Αμερική
Του Γιάννη Πλιώτα

Και ξαφνικά μπήκε ο Ιούλιος! Δεν ξέρω αν εσείς ήσασταν προετοιμασμένοι, αλλά για μένα ήταν πολύ ξαφνικό, σχεδόν ένα χτύπημα κάτω απ’ τη μέση. Ακόμα βέβαια μπορούμε να υποστηρίζουμε ότι είμαστε στην αρχή του καλοκαιριού, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι μέρες άρχισαν κιόλας να μικραίνουν, άρα και να λιγοστεύει ο καιρός που απομένει μέχρι τις διακοπές. Υποθέτοντας ότι δεν έχετε πάει ακόμα (και ότι κάπου θα πάτε), μάλλον προλαβαίνετε να δείτε μερικές ακόμα ταινίες, για να σας κρατήσουν οι εικόνες τους συντροφιά μέχρι τη μεγάλη απόδραση. Ή ακόμα να πάρετε ιδέες για το τι θα δείτε στον εξωτικό προορισμό σας (προφανώς θα κανονίσετε να πάτε κάπου με θερινό σινεμά, έτσι;).

Ας ρίξουμε λοιπόν μία ματιά σε όσα παίζονται στις αίθουσες γύρω μας ή θα παιχτούν σύντομα, και λέγοντας σύντομα εννοώ σε ένα άλφα βάθος χρόνου. Για να πάρουμε λοιπόν αυτή την πρόγευση, θα χρησιμοποιήσω ως μπούσουλα το αμερικάνικο box office, δηλαδή τη λίστα με τις ταινίες που έκοψαν τα περισσότερα εισιτήρια την εβδομάδα που μας πέρασε στην από εκεί μεριά του Ατλαντικού. Συνήθως στις μεγάλες παραγωγές οι πρεμιέρες εκεί συντονίζονται με τις πρεμιέρες εδώ, αλλά λόγω θέρους οι διανομείς μας περνούν μία διαφορά φάσης.

Proposal
Πρώτη και καλύτερη ήταν η ρομαντική κομεντί «Proposal» με την default ηθοποιό χαριτωμένων ρόλων εργαζόμενης γυναίκας Σάντρα Μπούλοκ. Η Μπούλοκ πάντως παρά τις τυποποιημένες τα τελευταία χρόνια επιλογές της, έχει σταθερό κοινό που επιβραβεύει την αδιαφιλονίκητα γοητευτική αμηχανία της και έχει κάνει πολλές εμπορικές επιτυχίες όπως το συμπαθητικό «Μις με το ζόρι» και το καλό «Δυο εβδομάδες προθεσμία». Τώρα στο «Proposal» (που έχει κάνει πρεμιέρα και στην Ελλάδα) υποδύεται την Καναδέζα, στρυφνή εργασιομανή διευθύντρια, η οποία προκειμένου να μην απελαθεί από την Αμερική, αποφασίζει να κάνει λευκό γάμο με έναν απ’ τους υφιστάμενούς της, ο οποίος τυχαίνει να είναι νέος, φέτες και ωραίος. Θα μπορούσε να είναι σενάριο ξεπατικωμένο από ταινία του Σακελάριου, πάντως έκοψε 35 εκατομμύρια δολάρια με το καλημέρα και έπιασε βαθμολογία 7,3 στα 10 στο imdb.com. Σκηνοθέτης είναι η Αν Φλέτσερ, η οποία έχει κάνει ακόμα το «27 dresses» και το «Step Up» και άρα καταλαβαίνει καλύτερα το γυναικείο κοινό. Πάντως έχετε κατά νου τα στοιχεία που προανέφερα, ούτως ώστε αν σας τραβήξει το κορίτσι σας να δείτε το «Proposal» να κερδίσετε πόντους στην εκτίμησή της δείχνοντας ενδιαφέρον.

Hangover
Στη δεύτερη θέση φιγουράρει το «Hangover», μεγάλη έκπληξη του καλοκαιριού, μιας και οι συντελεστές είναι άγνωστοι και το σενάριο ακούγεται λίγο (ή και πολύ) κλισέ. Πρόκειται για μια κωμωδία που διαδραματίζεται στο Λας Βέγκας, όταν τρεις άνδρες χάνουν τον τέταρτο φίλο τους κατά τη διάρκεια ενός ξέφρενου πάρτυ. Το ζήτημα είναι ότι ο φίλος τους είναι προγραμματισμένο να παντρευτεί σε λίγες ώρες και έτσι ξεκινάει ένα περιπετειώδες οδοιπορικό παρεξηγήσεων, φαρσών, κυνηγητών, ευτράπελων κ.λπ. κ.λπ. Στην Αμερική άρεσε πάρα πολύ και κατάφερε να συγκεντρώσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 153 εκατομμυρίων δολαρίων όσο καιρό προβάλλεται. Πρεμιέρα στην Ελλάδα κάνει την επόμενη εβδομάδα και αν σας άρεσε το «Knocked Up» μάλλον αυτή είναι η ταινία σας.

Up
Στην τρίτη θέση του box office είναι η καινούργια ταινία της Pixar (σε αγαστή συνεργασία με τη Disney), το «Up», το οποίο παίζεται για αρκετές εβδομάδες και ήδη έχει συγκεντρώσει μόνο στις ΗΠΑ το ιλιγγιώδες ποσό των 230 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για μία ακόμα άκρως επιτυχημένη ταινία του στούντιο που έχει δώσει τα τελευταία χρόνια αριστουργηματικά animations, όπως το «Ψάχνοντας το Νέμο», «Ice Age», «Monsters Inc.» το «Wall-E» και άλλα πολλά, που μπορούν να συνεχίζονται για μια ολόκληρη παράγραφο. Με άνεση, λοιπόν, κατέκτησε το κοινό και αυτό το πολύχρωμο φιλμ, το οποίο αφηγείται την ιστορία ενός γκρινιάρη γέρου, που αποφασίζει για να ξεφύγει απ’ τη μίζερη ρουτίνα της καθημερινότητας στη μεγαλούπολη, να βάλει χιλιάδες μπαλόνια στη στέγη του σπιτιού του και να απογειωθεί. Πρόκειται εγγυημένα για καλή διασκέδαση, 8,8 βαθμολογία στο imdb.com και το απίθανο 97% μετά από 194 γνώμες κριτικών στο rottentomatoes.com. Το μόνο αρνητικό, όμως είναι ότι για να το δείτε στις μεγάλες αίθουσες στη χώρα μας, θα πρέπει να κάνετε υπομονή ως τις 27 Αυγούστου.

Year One
Στην τέταρτη θέση είναι η κωμωδία «Year One» στην οποία πρωταγωνιστεί ο εξαιρετικά δημοφιλής και πολυσχιδής καλλιτέχνης Τζακ Μπλακ. Η ταινία μοιάζει με παρωδία της προ διετίας ταινίας του Ρόναλντ Εμεριχ «10.000 π.Χ.». Στο trailer υπάρχουν πολλά πετυχημένα αστεία, αλλά γενικά η ταινία συνάντησε χλιαρή σχετικά υποδοχή απ’ το κοινό. Θα την πρότεινα περισσότερο για τους φαν του θεοπάλαβου ηθοποιού, αλλά αν έχετε καιρό να δείτε κάτι αστείο, γιατί όχι; Βέβαια θα χρειαστεί να περιμένετε λίγο, εδώ έρχεται στις 3 Σεπτεμβρίου, μαζί με τα πρωτοβρόχια. Μέχρι τότε θα έχουμε δει και τη συνολική της πορεία για να κρίνουμε πιο αντικειμενικά.

Taking of Pelham 1 2 3
Στην πέμπτη θέση υπάρχει η ταινία καταιγιστικής δράσης του Τόνυ Σκοτ, το «Taking of Pelham 1 2 3», μια ταινία για την οποία έγραψα και πριν από εβδομάδες. Ο Τζον Τραβόλτα υποδύεται έναν σχετικά ψυχοπαθή τρομοκράτη, που καταλαμβάνει έναν συρμό μετρό. Τις διαπραγματεύσεις αναλαμβάνει «τυχαία» ο κλασικός διαπραγματευτής Ντέντζελ Ουάσινγκτον. Συνολικά δεν έχει ακριβώς «σπάσει» τα ταμεία (44 εκατομμύρια σε τρεις εβδομάδες), αλλά σίγουρα θα βγάλει τα λεφτά της και θα ψυχαγωγήσει αξιοπρεπώς όσους την τιμήσουν. Είναι remake παλιότερης ταινίας, έχει βαθμολογία 7,1 στα 10 και πρεμιέρα κάνει στην Ελλάδα στις 23 Ιουλίου.

Και οι συνήθεις ύποπτοι
Στις θέσεις 6, 7 και 10 συναντούμε κολημένα τα παλιά, καλά, γνωστά blockbuster φαντασίας, «Night at the museum: Battle of the Smithsonian», «Star Trek» και «Terminator Salvation» αντίστοιχα, που άπαντα έχουν σπάσει προ πολλού το φράγμα των 150 εκατομμύριων εισπράξεων. Είναι συνήθεις ύποπτοι τον τελευταίο καιρό, αλλά αν τα έχετε δει ή δεν έχετε όρεξη να τα δείτε, υπάρχει η εγγυημένη λύση πασπαρτού: νοικιάζετε το καθηλωτικό «Dark Knight» του Κρίστοφερ Νόλαν και χάνεστε στον ατμοσφαιρικό κόσμο της Γκόθαμ Σίτι.

* Ο Γιάννης Πλιώτας όταν γράφει κάθεται πάντα σε καρέκλα σκηνοθέτη

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Στη φωτογραφία: Proposal
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Δεν υπάρχουν σχόλια: