Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Ιούλιος 21- Harry Potter and the half blood Prince


Καλημέρα, από τη θερινή νάρκη των Ιωαννίνων.

Συνεχίζοντας τις αναρτήσεις σφηνάκια, σήμερα θα γράψω λίγα λόγια για το μεγάλο θέμα της κινηματογραφικής επικαιρότητας, τη νέα (έκτη κατά σειρά) ταινία με ήρωα τον δημοφιλή χαρακτήρα που δημιούργησε η Ρόουλινγκ, το νεαρό μάγο Χάρυ Πότερ.
Πρεμιέρα λοιπόν στους κινηματογράφους σε Αμερική και Αγγλία και μάλιστα τόσο επιτυχημένη που συνέτριψε διάφορα ρεκόρ, όπως άλλωστε αναμενόταν. Ο κινηματογράφος πέθανε όταν βγήκε η τηλεόραση, ο κινηματογράφος πέθανε όταν βγήκαν οι βιντεοκασέτες, ο κινηματογράφος πέθανε όταν βγήκαν τα dvd και σίγουρα ο κινηματογράφος πέθανε όταν ξεκίνησαν τα παράνομα downloads, πάντως η αλήθεια είναι ότι ο κινηματογράφος ζει και η συγκεκριμένη ταινία έκανε εισπράξεις (κρατηθείτε) 158 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε μία εβδομάδα μόνο στην Αμερική.
Οι πρώτες γνώμες των φαν είναι ενθουσιώδεις, αλλά θα περιμένουμε να καταλαγιάσει λίγο η σκόνη της εντυπωσιακής αυτής πρεμιέρας για να δούμε με τι πραγματικά έχουμε να κάνουμε. Κατά πάσα πιθανότητα ο "Χάρυ Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιπας" (νομίζω έτσι είναι η μετάφραση) θα είναι μια πολύ καλή ταινία, αν σας άρεσαν βέβαια οι προηγούμενες, φτιαγμένη για να ικανοποιήσει την πλειοψηφία του κοινού. Το καστ είναι το κλασικό επιτυχημένο, ενώ στην καρέκλα του σκηνοθέτη είναι ο David Yates, που είχε αναλάβει και την προηγούμενη ταινία του franchise. Η ταινία κάνει πρεμιέρα την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου στη χώρα μας, γιατί εδώ κάνουμε διακοπές διαρκείας, δεν είμαστε σαν τα χαζοαμερικανάκια που συνεχίζουν τις δουλειές τους κανονικά ακόμα και το καλοκαίρι.
Μιας και το Χόλυγουντ είναι μπροστά σε ζητήματα οργάνωσης, η συνέχεια του Χάρυ Πότερ γυρίζεται αυτή την περίοδο και μάλιστα πρόκειται για το έβδομο και τελευταίο βιβλίο της σειράς (μετά είναι ένα ζήτημα, μιας και είναι δύσκολο να αφήσουν ένα όνομα με τόσο μεγάλη δυναμική). Θα βγει στις αίθουσες το 2010 και θα χωρίζεται σε δύο μέρη (για να πληρώσουμε διπλό εισιτήριο, ίσως). Σκηνοθέτης και εκεί ο Yates.
Αυτά για την ώρα. Αν είστε Πάτρα ή θα βρεθείτε μέχρι το τέλος του μηνός σας έχω και μια πολύ καλή κινηματογραφική πρόταση. Υπάρχει ένα μπαράκι στο Ρίο, το οποίο λέγεται Camino Real και κάνει δωρεάν προβολές κλασικών ταινιών. Είδα τις προάλλες εκεί το πολύ καλό "La strada" του Φελίνι με τον Άντονι Κουίν. Οι προβολές ξεκινούν στις 22 15 και ο χώρος είναι πολύ όμορφος. Το αναλυτικό πρόγραμμα, μαζί με τις συνόψεις των ταινιών, μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Για παράδειγμα οι προβολές των επόμενων ημερών περιλαμβάνουν τις εξής:

Λολίτα-Lolita(Stanley Kubrick-1962)
Ερωτική Επιθυμία-In the Mood for Love(Kar Wai Wong-2000)
O
Νευρικός Εραστής-Annie Hall(Woody Allen-1977)

Δεν υπάρχουν σχόλια: