Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Kick-Ass


Kick-Ass ***

Ήταν μια ταινία-έκπληξη. Ανέμενα ότι θα έβλεπα ένα οπτικοποιημένο κόμικ με υπερ-ήρωες, αλλά το trailer με έχει προετοιμάσει για κάτι που θα έκλινε πολύ περισσότερο προς την παρωδία. Τελικά οι περισσότερες αστείες σκηνές ήταν στο trailer και ο σκηνοθέτης Μάθιου Βον επέλεξε να κρατήσει παράξενες ισορροπίες μεταξύ σοβαρού και αστείου. Το χαρακτηριστικότερο ήταν ότι φλέρταρε πολύ με τη βία, σε βαθμό που πιστεύω θα ενοχλήσει ορισμένους. Ειδικά στις σκηνές που οι ταραντινικοί σφαγιασμοί εκτελούνται από ένα δεκάχρονο, γλυκύτατο κοριτσάκι.
Σύμφωνα με την υπόθεση, ένας απόλυτα συνηθισμένος μαθητής σχολείου, αποφασίζει να φορέσει μία αλλόκοτη στολή δύτη και να υποδυθεί τον σούπερ-ήρωα Kick-Ass, που βοηθάει τους συνανθρώπους του στην πόλη. Γιατί το κάνει; Πρώτα απ' όλα γιατί έχει αναπτυγμένη μία αίσθηση καθήκοντος και αλτρουισμού. Κατά δεύτερον για να βελτιώσει την ανύπαρκτη σεξουαλική του ζωή. Η προσπάθειά του αποκτά με τη βοήθεια του ίντερνετ διαστάσεις φαινομένου και σύντομα ο έλεγχος ξεφεύγει από τα χέρια του Dave.
Έντονα χρώματα, ενδιαφέρουσες φάτσες στο καστ (μαζί με τον Νίκολας Γκέιτζ), καλές σκηνές μονομαχιών, εντονότατη κόμικ αισθητική, σκιαγράφηση ενός ήρωα που θυσιάζεται για το ευρύτερο καλό (και για χάρη της αίγλης), συνολικά ένα αξιόλογο αποτέλεσμα. Φυσικά η ταινία απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες και κυρίως στο κοινό των multiplex που σε λίγες μέρες θα ενθουσιαστούν με την επιστροφή του Iron Man (μάζεψε μερικά ψιλά το πρώτο τριήμερο προβολής του*). Πάντως είδα το "Kick-Ass" στον κινηματογράφο και καθόλου δεν μετάνοιωσα για τα 9 ευρώ, διασκέδασα στο πνεύμα του tagline: Shut up. Kick ass. Στα αμερικανικά ταμεία πήγε καλά, στο imdb που παραδοσιακά πριμοδοτεί τις ταινίες του είδους έχει βαθμολογία 8,3 στα 10, ενώ στο rottentomatoes το ποσοστό των θετικών κριτικών φτάνει το 76%.

*133 εκατομμύρια δολάρια...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αν εξαιρέσω το λουτρό αίματος που λιγάκι με "τάραξε" κατά τα άλλα ήταν μια "τρομακτικά" αληθινή ταινία. Ανάμικτα συναισθήματα μου δημιουργησε.
Καληνύχτα

Γιάννης Πλιώτας είπε...

Ναι, νομίζω τα ανάμεικτα συναισθήματα ήταν η γεύση που άφηνε η ταινία στο τέλος. Εμένα -όπως και πολλούς- τους ανησύχησε ότι το λουτρό αίματος προερχόταν από ένα κοριτσάκι δέκα χρονών. Είναι λίγο παράξενο αν το σκεφτείς. Η πρωταγωνίστρια απαγορεύεται να δει την ταινία που έχει γυρίσει (αυστηρώς ακατάλληλη για ανηλίκους). Θα πρέπει δηλαδή να κάνει υπομονή σχεδόν μια δεκαετία :)