Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2007

Σεπτέμβριος 6- Σρεκ ο Τρίτος

Η φετινή κινηματογραφική περίοδος έχει ανοίξει για τα καλά την αυλαία της, όμως ακόμα δεν έχουν κάνει πρεμιέρα οι ταινίες-κράχτες και όσες αναμένεται να κονταροχτυπηθούν στην αρένα των όσκαρ. Για την ώρα θα αρκεστούμε σε παραγωγές που προβάλλονται με καθυστέρηση στη χώρα μας και είναι γενικά μέτριων προσδοκιών. Στο Φεστιβάλ Βενετίας υπήρξε συνωστισμός αστεριών, με την νέα σκοτεινή, δραματική ταινία του Γούντυ Άλεν να αφήνει καλές εντυπώσεις, σε αντίθεση με το γουέστερν του Μπραντ Πιτ που μούδιασε το κοινό.

Στα δικά μας τώρα έφτασε ο τρίτος Σρεκ, στο γνώριμο ύφος των δύο προηγούμενων, αλλά με όχι και τόσο επιτυχημένα αστεία και με αρκετές ενδείξεις κόπωσης. Με επιείκεια δύο αστέρια στα πέντε και αν έχετε διάθεση για animation αυτή την εβδομάδα προτιμήστε το εξωφρενικό χιούμορ των «Simpsons» ή δείτε σε dvd επεισόδια από το ακραίο «Southpark». Αν πάλι το στοιχείο σας είναι το καράτε, οι κωλοτούμπες και ο ατσαλάκωτος Τσάκι Τσαν, υπάρχουν καλά νέα για σας μιας και προβάλλεται το επίσης τρίτο μέρος των «Αλεξίσφαιρων Ντετέκτιβ». Χωρίς να την έχω δει μπορώ να προβλέψω ότι θα έχει μπουνίδια, κλωτσίδια, πιστολίδια και σίγουρα ένα μοιραίο λάτιν θηλυκό στην θέα του οποίου ο –συμπαθής κατά τα άλλα- Τσάκι Τσαν θα κατατροπώνει με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο τους εχθρούς του. Οι αστείες ατάκες στο τέλος κάθε μάχης είναι εγγυημένες.

Σε εντελώς διαφορετικό κοινό απευθύνονται ο πέμπτος «Harry Potter» και η τέταρτη ταινία με τον αποκρουστικό Χάνιμπαλ. Πλέον ειδικά για τον τελευταίο έχουμε μάθει ακόμα και για τα παιδικά του χρόνια, οπότε αν γυρίσουν κι άλλη ταινία με το όνομά του θα πρέπει να λέγεται είτε «Χάνιμπαλ: Οι προηγούμενες ζωές», είτε «Χάνιμπαλ: Η μετενσάρκωση». Θα έχετε παρατηρήσει ότι στην πλημμυρίδα των ταινιών που καταφτάνουν απ’ την Αμερική τον τελευταίο καιρό, υπάρχουν ελάχιστες οι οποίες δεν είναι remake ή συνέχειες παλιότερων επιτυχιών. Οι παραγωγοί φοβούνται να διακινδυνεύσουν με πρωτότυπες ιδέες και το φαινόμενο σίγουρα αναμένεται να ενταθεί εξαιτίας εν μέρει και της καλπάζουσας αύξησης της πειρατείας (όχι της Καραϊβικής).

Πρεμιέρα στην πόλη μας και για το κλειστοφοβικό θρίλερ 1408 με ενδιαφέρουσα σεναριακή ιδέα και trailer που προδιαθέτει θετικά. Ο Τζον Κιούζακ πρωταγωνιστεί και σίγουρα προβλέπεται καλύτερο απ’ το νούμερο «23».

Η πρόταση για dvd προέρχεται απ’ τον χώρο της φιλοσοφικής επιστημονικής φαντασίας και έχει να κάνει με ένα δυσοίωνο μέλλον που θα ακολουθήσει το τέλος του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ατμόσφαιρα του «Equilibrium» (2002) είναι ζοφερή και στον κόσμο που περιγράφει κυριαρχεί η ομοιότητα, η τυπολατρία, η νάρκωση των μαζών και η διά θανάτου απαγόρευση όλων των συναισθημάτων και κάθε μορφής τέχνης. Έπειτα από διαταγές του ολοκληρωτικού καθεστώτος της Libria, η Μόνα Λίζα ρίχνεται στις φλόγες και οι επίλεκτες μονάδες των κληρικών του τετραγράμματον εξολοθρεύουν τους πυρήνες της αντίστασης. Το πολιτικό σκηνικό θα σας θυμίσει το στήσιμο του «V for Vendetta» και οι χορογραφημένες σκηνές μάχης το «Matrix». Ο δυναμικά ανερχόμενος Κρίστιαν Μπέιλ ταυτίζεται απόλυτα με τον χαρακτήρα του, ενώ η κάθε κίνησή του ντύνεται με την υποβλητική μουσική του Claus Badelt. Εξαιρετικά δυνατό, βρίθει συμβολισμών και συναρπαστικό για όσους η δράση θα πρέπει να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: