Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2007

Αύγουστος 30- 300

Όταν σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας βγεις στο μπαλκόνι σου μυρίζεις την καταστροφή και όταν η τραγωδία που έπληξε την χώρα μας έχει πάρει αυτές τις τραγικές διαστάσεις, οι λέξεις βγαίνουν δύσκολα και το μυαλό χρειάζεται προσπάθεια για να αναγκαστεί να δουλέψει. Θα μπορούσατε να σταματήσετε να διαβάζετε και σ' αυτήν ακριβώς την παράγραφο- όσα γράφω παρακάτω ελάχιστη σημασία έχουν. Ο καθένας ας παραμείνει σιωπηλός για λίγο και ας αναλογιστεί με ποιον τρόπο μπορεί να βοηθήσει και να συμπαρασταθεί.
Μετά από λίγο καιρό, λοιπόν επιστρέφουμε στην κινηματογραφική δράση με πολλές καινούριες ταινίες και μάλιστα από τις λεγόμενες μεγάλες παραγωγές. Για δεύτερη εβδομάδα συνεχίζεται στην πόλη μας η πέμπτη ταινία με τον μάγο Harry Potter, που σιγά-σιγά ενηλικιώνεται και μαζί του ενηλικιώνεται και το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Σε μαθήματα ψυχολογίας ο ήρωας της Rowling πλέον αναφέρεται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της εξέλιξης, πνεύμα που ακολουθείται και στις ταινίες. Τρία αστέρια στα πέντε γιατί είναι καλή ταινία, όμως αν δεν είστε από τους φανατικούς των βιβλίων θα δυσκολευτείτε να ακολουθήσετε την πλοκή και θα αισθανθείτε ότι οι όμορφες εικόνες δεν είναι αρκετές για να σας αποζημιώσουν.
Αν είστε οπαδός του χιούμορ των Simpsons μην χάσετε την κινηματογραφική μεταφορά της δημοφιλούς σειράς animation, που άφησε καλές εντυπώσεις. Πάντως δεν θα την πρότεινα για μικρά παιδιά ή για όσους δεν έχουν δει ούτε ένα από τα επεισόδια στην τηλεόραση. Επίσης καλύτερα να αποφύγετε το "Death Proof" εκτός αν ο συνδυασμός "Kill Bill" και "Fast and the Furious" σας ακούγεται η ιδανική συνταγή για αριστούργημα και όσο για την ταινία με τον κλασικό, πλέον, "Hannibal" θα έλεγα ότι αποτελεί ένα μικρό ερωτηματικό. Το θέμα πιστεύω έχει εξαντληθεί προ πολλού και δύσκολα θα μπορούσα να αλλάξω γνώμη. Μιας και όμως δεν την έχω δει δεν θα εκφέρω γνώμη.
Τέλος υπάρχουν δύο κωμωδίες με παράταιρα ζευγάρια απ' την Αμερική, απ' τις οποίες ξεχωρίζει το "Knocked Up". Αναμφίβολα ήταν η έκπληξη του καλοκαιριού όταν χωρίς ιδιαίτερη διαφήμιση κατάφερε να συγκεντρώσει 150 εκατομμύρια δολάρια, αποσπώντας παράλληλα και καλές κριτικές. Ένας αντικομφορμιστής ακτιβιστής του γυμνού και μία γυναίκα καριέρας γνωρίζονται μεθυσμένοι σε ένα πάρτυ και έπειτα από οχτώ εβδομάδες η κοπέλα συνειδητοποιεί ότι είναι έγγυος. Τελικά για χάρη του παιδιού αποφασίζουν να δημιουργήσουν μία σχέση-καρικατούρα αν και δεν έχουν τίποτα απολύτως κοινό. Οι καταστάσεις που δημιουργούνται είναι αστείες, αλλά απ' την ταινία δεν λείπουν και οι απαραίτητες συναισθηματικές πινελιές. Το "I now pronounce you Chuck and Larry" με τον Adam Sandler έχει να κάνει με ένα υπό συνθήκες gay ζευγάρι και δεν ξεπερνά την μετριότητα. Για dvd αυτή την εβδομάδα υπάρχουν οι “300”, η πολυσηζητημένη δημιουργία του Zack Snyder, η οποία είναι μεταφορά του ομώνυμου best selling κόμικ του Frank Miller. Ο σκηνοθέτης παρέμεινε ευλαβικά πιστός στο αιματοβαμμένο πνεύμα των σχεδίων και χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές τεχνικές επεξεργασίας της εικόνας σε υπολογιστές, σύνθεσε ένα πομπώδες υπερθέαμα, χορταστικό για το μάτι. Δυνατή ταινία και ιδιαιτέρως κολακευτική προς το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Ακόμα κι αν έχετε έντονες ενστάσεις για το ότι οι ατρόμητοι πολεμιστές του Βασιλιά Λεωνίδα ξεχάσαν τις πανοπλίες τους στην Σπάρτη, είναι μία ταινία που θα πρέπει τουλάχιστον να λέτε πως την έχετε δει. Δεν θα νιώσετε ότι ήσασταν κι εσείς στις Θερμοπύλες, αλλά τουλάχιστον θα περάσετε ένα ευχάριστο δίωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: