Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

Σεπτέμβριος 18- Wall E

Καλημέρα. Ή καλησπέρα.
Συνεχίζεται σε ήρεμους ρυθμούς ο κινηματογραφικός Σεπτέμβριος, ο οποίος δεν έχει να επιδείξει πολλές ταινίες αξιώσεων. Αν είστε τυχεροί και ταξιδεύετε υπάρχουν διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ αυτή την εποχή, αλλά για όλους τους υπόλοιπους οι επιλογές μας είναι μάλλον περιορισμένες. Πάντως με λίγη καλή διάθεση κάτι υπάρχει για να καλύψει την έξοδό σας στις ηχομονωμένες αίθουσες με τις μεγάλες οθόνες.
Ξεκινάμε με το σχετικά νέο, sci-fi animation της pixar, το «Wall-E» στο οποίο πρωταγωνιστεί ένα ρομπότ που έχει απομείνει για 700 χρόνια μόνο του στη γη. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στην Αμερική στις 27 Ιουνίου και πήγε πολύ καλά τόσο εισπρακτικά, όσο και σε επίπεδο κριτικών. Μάζεψε με άνεση 220 εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία και βαθμολογία 8,7 στα 10 στο imdb.com, γεγονός καθόλου αναπάντεχο αν αναλογιστούμε το κοινό που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη εταιρία. Βέβαια μην περιμένετε κάτι συγκλονιστικά διαφορετικό από το «Cars» ή τους «Απίθανους» ή τον «Ρατατούη». Το «Wall E» δεν φιλοδοξεί ιδιαίτερα να διαφοροποιηθεί απ’ όσα προανέφερα, είναι περισσότερο μια φυσική συνέχεια τους. Πάντως μην ανησυχήσετε αν δεν έχετε χρόνο αυτή την εβδομάδα να τη δείτε, είμαι σίγουρος ότι θα παίζεται για τουλάχιστον δέκα εβδομάδες στην πόλη μας. Θα το βρείτε και στην αγγλική έκδοση, αλλά και μεταγλωττισμένο για όσους έχετε πιτσιρίκια ή βαριέστε να διαβάζετε υπότιτλους.
Πρεμιέρα επιτέλους στη χώρα μας και για το «Χάνκοκ», στο οποίο πρωταγωνιστεί ο δημοφιλής Γουίλ Σμιθ στο ρόλο ενός ρεμαλιού υπερ-ήρωα που κοιμάται στα παγκάκια. Αν και η αρχική ιδέα ακούγεται ενδιαφέρουσα, το αποτέλεσμα ήταν κατώτερο του αναμενομένου, όπως αποδείχθηκε και με την υποδοχή που επιφύλαξαν στην ταινία οι κατά τα άλλα πιστοί οπαδοί του Σμιθ, Αμερικάνοι. Πολύ χλιαρά σχόλια και υποτονική εξέλιξη μετά το πρώτο μισό της ταινίας, άρα αν θέλετε να πάρετε μία δόση από Σμιθ θα συνταγογραφούσα το υποβλητικό «I am legend» ή το πιο συναισθηματικό «Κυνήγι της Ευτυχίας», όπου και πάλι ξεκινάει από τα παγκάκια. Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο μέρος του μη ικανοποιητικού αποτελέσματος πρέπει να χρεωθεί στον άπειρο σκηνοθέτη Πίτερ Μπεργκ (ο οποίος φημολογείται ότι ανέλαβε το remake του Dune για το 2010).
Στα υπόλοιπα μπορείτε να συναντήσετε εναέριες κλωτσιές είτε στο εξαιρετικό animation «Kung Fu Panda», είτε στο αχαρακτήριστο «Ζόχαν: Πράκτορας Υψηλής Κομμωτικής» με τον αντιπαθητικά συμπαθή Άνταμ Σάντλερ. Στο πρώτο ένα πάντα (ξέρετε το ασπρόμαυρο αρκουδάκι που συναντάμε στην έκφραση: «τα πάντα και τα κοάλα») με τη φωνή του Τζακ Μπλακ γίνεται μάστερ του κουνγκ-φου και στο δεύτερο ένας πρώην πράκτορας της Μοσάντ γίνεται μάστερ στο πιστολάκι. Όπως καταλαβαίνετε, στον κόσμο υπάρχει χιούμορ και χιούμορ.
Μεταφορά ενός όχι και τόσο γνωστού στη χώρα μας κόμικ, η καθαρή περιπέτεια «Hellboy 2» από τον ταλαντούχο σκηνοθέτη Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, που είχε εμπνευστεί τον «Λαβύρινθο του Πάνα» και τη «Ραχοκοκαλιά του Διαβόλου» και που αναμένουμε με ανυπομονησία στη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του, τις δύο ταινίες «Χόμπιτ» που θα βγουν στις αίθουσες το 2011 και το 2012. Το «Hellboy 2» νομίζω απευθύνεται στους hardcore fun του είδους, αλλά είναι σίγουρα καλύτερο από την πρώτη ταινία.
Τέλος υπάρχει ένα θρίλερ ακατάλληλο για ανηλίκους, με τον αδιάφορο/κοινότυπο τίτλο «The Strangers». Δεν βρίσκω ιδιαίτερο νόημα να σας περιγράψω την υπόθεση, όσα κλισέ μπορείτε να φανταστείτε θα τα συναντήσετε εγγυημένα. Αν οπωσδήποτε θέλετε να το δείτε τότε με δική σας ευθύνη. Σας επισημαίνω ότι ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος δεν έχει σκηνοθετήσει, ούτε έχει γράψει οτιδήποτε άλλο στην καριέρα του.
Στις σκοτεινές αίθουσες σταμάτησε να προβάλλεται ο «Σκοτεινός Ιππότης», παρά το ότι συνέχιζε να κόβει καλά εισιτήρια σε όλον τον κόσμο. Όπως όλα δείχνουν οι παραγωγοί μετά τη συγκλονιστική επιτυχία της ταινίας στα ταμεία, αποφάσισαν να χαράξουν νέα στρατηγική ενόψει των όσκαρ. Η ταινία μάλλον θα βγει τον Ιανουάριο ξανά στους κινηματογράφους σε δεύτερη προβολή, ώστε να ενισχύσει τις πιθανότητές της για πολλές υποψηφιότητες. Σίγουρη πάντως πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα του Χιθ Λέτζερ, ενώ από σύμπτωση οι υποψηφιότητες των φετινών όσκαρ είναι προγραμματισμένες να ανακοινωθούν τη μέρα που συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από το θάνατό του. Επίσης ήδη έγιναν γνωστοί οι αντίπαλοι του Batman για την τρίτη ταινία του Νόλαν, οι οποίοι θα είναι οι γνωστοί από τα κόμικ χαρακτήρες Πιγκουίνος και Γρίφος. Τους ρόλους αντίστοιχα θα αναλάβουν ο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν και ο Τζόνι Ντεπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: