Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Ιανουάριος 15- Lat den ratte komma in


Και μετά το διάλειμμα μιας εβδομάδας που μεσολάβησε απ' το προηγούμενο ραντεβού επιστρέφω στην καρέκλα του σκηνοθέτη με πολύ κινηματογραφικό υλικό, τόσο που θα χρειαζόμασταν πολύ χώρο για να κάνουμε update. Θα κάνω, όμως μια προσπάθεια και θα ξεκινήσω ευθύς αμέσως με τις απονομές των χρυσών σφαιρών.

Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν μερικές εκπλήξεις, αλλά όπως και να ΄χει, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι τα αποτελέσματα την βραδιά απονομής των όσκαρ θα είναι πολύ διαφορετικά. Καλύτερη δραματική ταινία ψηφίστηκε μία σχετικά ανεξάρτητη έκπληξη, το “Slumdog Millionaire”. Κατά πάσα πιθανότητα είναι μια ταινία που πρέπει να προσέξουμε. Σκηνοθετεί ο Ντάνυ Μπόιλ που έχει στο ενεργητικό του το πρωτοπόρο -για την εποχή- “Trainspotting” (1996), αλλά που από εκεί και πέρα αναλώθηκε σε ταινίες που πέρασαν σχετικά απαρατήρητες (βλ. “Beach”, “Millions”, “28 Εβδομάδες Μετά” και “Sunshine”). Ξαφνικά λοιπόν έκανε μια δυναμική επιστροφή με μια παράξενη ταινία, που διαδραματίζεται στην Ινδία. Ένα 18-χρονο ορφανό που ζει σε συνθήκες ανέχειας, πηγαίνει στο διάσημο τηλεπαιχνίδι “Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος” και καταφέρνει να φτάσει μέχρι το έπαθλο. Σύντομα, όμως συλλαμβάνεται από την αστυνομία με την κατηγορία της απάτης. Καλύτερα να μην αποκαλύψω περισσότερα, γιατί η πλοκή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτή η ταινία λοιπόν, κατάφερε να αποσπάσει τέσσερις χρυσές σφαίρες, δηλαδή ακριβώς για όσες προτάθηκε. Εκτός από το βραβείο του καλύτερου σκηνοθέτη, τιμήθηκε με το καλύτερης δραματικής ταινίας (στις χρυσές σφαίρες θυμίζω ότι υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ κωμικών και δραματικών ταινιών), το βραβείο σεναρίου και αυτό για την καλύτερη μουσική επένδυση.

Στην κατηγορία των κωμωδιών/μιούζικαλ κυριάρχησε ο Γούντυ Άλεν με το “Vicky, Christina, Barcelona”, ενώ καλύτερος δραματικός ηθοποιός αναδείχθηκε ο παλαίμαχος παλαιστής “Μίκι Ρουρκ”. Η Κέιτ Γουίνσλετ κατάφερε να επιτύχει το απόλυτο, παίρνοντας χρυσές σφαίρες καλύτερου γυναικείου ρόλου και καλύτερης συμπρωταγωνίστριας για τις ταινίες “Revolutionary Road” και “The Reader” αντίστοιχα. Φυσικά ο Χιθ Λέτζερ βραβεύτηκε μετά θάνατον με το βραβείο καλύτερου συμπρωταγωνιστή για την ερμηνεία του ως Τζόκερ στο “Dark Knight”, ενώ βραβείο για ερμηνεία σε κωμωδία πήρε και ο Κόλιν Φάρελ για το “In Bruges”, το οποίο γενικά ήταν μάλλον μέτριο και οπωσδήποτε όχι αμιγώς κωμικό.

Ο “Wrestler” του Ντάρεν Αρανόφσκι εκτός από το βραβείο του Ρουρκ πήρε και ένα για το καλύτερο τραγούδι, ενώ το “Wall-E” κέρδισε όπως αναμενόταν το βραβείο του καλύτερου animation. Τις τηλεοπτικές σφαίρες που απονεμήθηκαν τις παραλείπω και θα αναφέρω απλά ότι τελικά η “Μυστηριώδης υπόθεση του Μπέντζαμιν Μπάτον” με τον Μπραντ Πιτ, έμεινε στο περιθώριο με μόνη παρηγοριά τα 94 εκατομμύρια δολάρια, που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής στο αμερικανικό box office. Την ίδια ώρα έλαβε χώρα σφοδρή “μάχη” για το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας που διεκδίκησαν ταινίες όπως το πολυσυζητημένο “Γόμορρα” απ' την Ιταλία και το “Σύνδρομο Μπάαντερ-Μάινχοφ” απ΄ τη Γερμανία. Δεν κέρδισε, όμως κανένα από αυτά τα δύο, γιατί καλύτερη (όσο και επίκαιρη) είναι μια αντιπολεμική ταινία από το Ισραήλ, το “Vals Im Bashir” ή “Βαλς με τον Μπασίρ” στα ελληνικά.

Σε αυτό νομίζω ότι πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή, γιατί από την πρώτη ματιά στο trailer, εύκολα κάποιος μπορεί να καταλάβει την ποιότητα αυτής της ταινίας. Πρόκειται για animation, που έχει γυριστεί με ρηξικέλευθη τεχνική από τον Ισραηλινό σκηνοθέτη Άρι Φόλμαν και αφηγείται μια ιστορία για την πρώτη ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο, στις αρχές της δεκαετίας του '80. Οπωσδήποτε προσθέστε το στα υπ' όψιν για μία από τις επόμενες κινηματογραφικές σας επιλογές. Εντάξει προφανώς κάποιοι είναι της φιλοσοφίας ότι δεν πρέπει να πληρώσουν για ένα εισιτήριο που έχει φτάσει στα οχτώ ευρώ, μιας και υπάρχει η εύκολη λύση του download. Αλλά είναι ορισμένες ταινίες που και ενίσχυση χρειάζονται και αξίζουν. Σε τελική ανάλυση είναι δύο ώρες που θα ξοδέψετε από το βόλεμά σας και θα έχουν ένα αντίκρισμα, το οποίο θα δηλώνει κάτι. Περισσότερα διαβάστε και στις “σελίδες για άλλες σελίδες”.

Τέλος έχω να επισημάνω και μια ταινία η οποία δεν έχει έρθει ακόμα στη χώρα μας και θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον. Πρόκειται για το θρίλερ “Lat den ratte komma in” (“Αφήστε τον σωστό να μπει”, περίπου ο τίτλος), που έρχεται από τη Σουηδία. Ξεκινάει με την ιστορία ενός μικρού αγοριού του Όσκαρ, ο οποίος ονειρεύεται να πάρει εκδίκηση από τους συμμαθητές του. Όπου και να έχει προβληθεί έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς και δεν είναι τυχαίο το ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται με βαθμολογία 8,3 στα 10, μέσα στη λίστα με τις καλύτερες διακόσιες ταινίες όλων των εποχών στο imdb.com.

Εκτός από αυτό αξίζει να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον το “Valkyrie” με τον “μονόφθαλμο” Τομ Κρουζ και φυσικά τη δεύτερη ταινία του Κλιντ Ίστγουντ για φέτος, το “Gran Torino” για το οποίο έχω ακούσει μόνο πολύ θετικά σχόλια, ενώ τα έχει πάει πολύ καλά σε ταμεία και κριτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: