Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Ιανουάριος 1- The Curious Case of Benjamin Button


Τελευταίο άρθρο για το 2008 και θα εναρμονιστώ με το κλίμα των ημερών για να κάνω μια κινηματογραφική ανασκόπηση της χρονιάς που αποχαιρετούμε (ή αποχαιρετήσαμε ήδη και διαβάζουμε αυτές τις γραμμές με hangover). Δεν θα αναφέρω βέβαια τις καλύτερες ταινίες, γιατί δεν υπάρχει τέτοιος ορισμός, αλλά μόνο λίγες απ’ όσες μου έκαναν εντύπωση και σας τις συστήνω. Όχι, όμως ανεπιφύλακτα γιατί είναι σπάνιο να ταιριάζουν οι προτιμήσεις δύο ανθρώπων. Ας πούμε για χάρη της κουβέντας ότι οι δικές μας συγκλίνουν. Αν βλέπετε μόνο συναισθηματικά, χαμηλών τόνων ρίξτε μια ματιά σε όσες γύρισε η Κίρα Νάιτλι, ενώ αν τοποθετείστε στο αντίθετο άκρο, μπορείτε άφοβα να νοικιάστε το εντυπωσιακά ρεαλιστικό «Τζον Ράμπο IV» και να απολαύσετε την προσωπική επίθεση του Σιλβέστερ Σταλόνε στη Μιανμάρ.

Τώρα για όλους τους υπόλοιπους, έχουμε και λέμε:

The Curious Case of Benjamin Button

Αυτό είναι περισσότερο πρόβλεψη, μιας και δεν την έχω δει. Ταινία φαντασίας από τον Ντέιβιντ Φίντσερ, με τον Μπραντ Πιτ να γεννιέται γέρος και να βαδίσει προς το θάνατο, ενώ η ηλικία του συνέχεια μειώνεται. Είναι δίχως άλλο μια μυστηριώδης υπόθεση. Πολύ καλές κριτικές και δυνατές υποψηφιότητες για χρυσές σφαίρες. Κάνει την έξοδό της στους κινηματογράφους της Αμερικής αυτές τις μέρες.

Wall-E

Ίσως το καλύτερο animation όλων των εποχών. Ένα αριστούργημα επιστημονικής φαντασίας για το οποίο αξίζει να ξοδέψω διθυράμβους και εσείς μιάμιση ώρα. Είναι κρίμα να μη δείτε αυτή την ταινία, που ίσως φτάσει ακόμα και την υποψηφιότητα για το όσκαρ καλύτερης ταινίας. Επτακόσια χρόνια αφού οι άνθρωποι εγκαταλείψουν λόγω μόλυνσης τη γη, ένα άοκνο ρομπότ συνεχίζει να επιτελεί το έργο που του έχει ανατεθεί. Η συνέχεια στις οθόνες σας.

Zeitgeist και Zeitgeist: Addendum

Πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ χωρισμένο σε δύο μέρη. Κυκλοφόρησε αποκλειστικά μέσω διαδικτύου και επιχειρεί να διεισδύσει στα θεμέλια ορισμένων «καθεστώτων» πάνω στα οποία στηρίζονται οι δομές της κοινωνίας. Έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον τα οικονομικά θέματα με τα οποία ασχολείται, όπως για παράδειγμα το πως δημιουργείται το χρήμα και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να χειραγωγεί τα αδύναμα κράτη.

Quantum of Solace

Νέος James Bond, όχι τόσο καλός όσο το «Casino Royal», αλλά και πάλι ήταν σχεδόν αδύνατο να το ξεπεράσει. Πολλή δράση, καλές εισπράξεις και ο Κραιγκ πειστικότατος, στο ύψος των περιστάσεων. Αφήνει πολλές υποσχέσεις για την ολοκλήρωση της άτυπης τρολογίας.

Dark Knight

Ένας από τους καλύτερους σύγχρονους σκηνοθέτες, ο Κρίστοφερ Νόλαν, πήρε έναν κλινικά νεκρό (κινηματογραφικά) ήρωα και κατάφερε πρώτα με το «Batman Begins» και κατόπιν με τον «Σκοτεινό Ιππότη» να τον απογειώσει σε δυσθεώρητα ύψη. Πρώτη φορά τόση συζήτηση για μια ταινία που έχει σαν βάση κόμικ, αλλεπάλληλες πρωτιές και εισπράξεις που ξεπέρασαν κάθε φαντασία, απειλώντας να βυθίσουν ακόμα και τον «Τιτανικό». Αναμφίβολα ένα μερίδιο της επιτυχίας αναλογεί και στον Χιθ Λέτζερ, όχι γιατί πέθανε μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, αλλά επειδή παρέδωσε στο κοινό έναν από τους καλύτερους «κακούς» στην ιστορία. Θα έχει σίγουρα αρκετές υποψηφιότητες για όσκαρ, με προεξέχουσα αυτή του σατανικού Τζόκερ.

Ο Παλαιστής

Νίκη με χαρακτηριστική άνεση στο φετινό φεστιβάλ Βενετίας για τη νέα ταινία του Αρανόφσκι, που μετά τα καλλιτεχνικότατα «π», «Requiem for a dream» και το συγκλονιστικό «The fountain», επιστρέφει με μια ταινία…γροθιά στο στομάχι. Δηλαδή όχι ακριβώς, αλλά κατάφερε να αποσπάσει χειροκρότημα κοινού και κριτικών βάζοντας τον Μίκι Ρουρκ να ρίχνει ξύλο. Καλές εισπράξεις και είσοδος στις 250 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών σύμφωνα με τη βαθμολογία του imdb.com Καθόλου άσχημα αν σκεφτείτε ότι η επόμενη ταινία του ταλαντούχου σκηνοθέτη είναι προγραμματισμένη για το 2010 και είναι remake του «Robocop» (!). Κάτι θα ξέρει παραπάνω από εμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: