Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Απρίλιος 9- Μαχητές των Δρόμων 4

Σίκουελ: η απάντηση του Χόλυγουντ στην αβεβαιότητα


Φτάνουμε στα μέσα Απριλίου και αιφνιδίως δεχθήκαμε τις πρώτες ύπουλες επιθέσεις της ζέστης. Μάλλον το καλοκαίρι προβλέπεται ιδιαίτερα θερμό, ελπίζω όμως όχι τόσο θερμό όσο στον «Σκοτεινό Κώδικα» με τον Νίκολας Κέιτζ, που σας πρότεινα την προηγούμενη εβδομάδα.

Πάμε σε μία βιαστική ματιά σε αυτά που πάνω κάτω παίζονται στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα και αμέσως μετά θα κλείσουμε με τρεις ταινίες μεγάλου βεληνεκούς, που έρχονται σύντομα, βάζοντας μεγαλόπνοο στοίχημα να κερδίσουν μεγάλα κομμάτια της πίτας του κοινού. Κοινός γνώμονάς τους είναι ότι αποτελούν συνέχεια παλαιότερων, επιτυχημένων ταινιών, όπως άλλωστε είναι και οι περισσότερες υπερπαραγωγές των τελευταίων χρόνων στο Χόλυγουντ. Η γενικότερη αβεβαιότητα των εισιτηρίων και η σχετική αποτυχία ορισμένων φιλόδοξων παραγωγών (όπως το «Northern Compass»), έχει οδηγήσει τα μεγάλα στούντιο να σκέφτονται σχεδόν αποκλειστικά μόνο με τη λογική των σίκουελ και απ’ ό,τι φαίνεται η κατάσταση θα αργήσει να αλλάξει. Τουλάχιστον, όπως έχει αποδειχθεί πρόσφατα με θρυλικές σειρές όπως τον Batman και τον James Bond, δεν διστάζουν να ξοδέψουν χρήμα και χρόνο για να παρουσιάσουν κάτι αξιόλογο, που θα δώσει νέα εμπορική (και καλλιτεχνική) ώθηση στα αντίστοιχα franchise.

Πάμε, όμως στα χειροπιαστά και στις σκοτεινές αίθουσες. Πρώτα απ’ όλα για τους λάτρεις της ταχύτητας και των φαντεζί αμαξιών, υπάρχουν οι «Μαχητές των Δρόμων 4» («Fast & Furious»), με την παρουσία αυτή τη φορά του σκληρού Vin Diesel, που νομίζω έπαιζε μόνο στην πρώτη ταινία. Δεν χρειάζεται να σας αναλύσω την πλοκή, μπορείτε να φανταστείτε ότι μοιάζει με ένα τυχαίο σενάριο από ταινία του Τσαρλς Μπρόνσον. Δεν έχω σαφή άποψη μιας και μόνο τη δεύτερη της σειράς έχω δει και την είχα κατατάξει στις επιεικώς απαράδεκτες. Μπορεί αυτή να είναι καλύτερη, ποιος ξέρει τι είχε στο μυαλό του ο σκηνοθέτης (πιθανώς τίποτα το ιδιαίτερο).

Ισως μια καλή επιλογή της τρέχουσας (ρηχής) εβδομάδας είναι το animation «Τέρατα και Εξωγήινοι» («Monsters vs Aliens»). Κλασικό ψηφιακό σχέδιο της Pixar, φωνές πολλών γνωστών ηθοποιών, ως συνήθως για το είδος μεγάλες εισπράξεις στην Αμερική και μίξη χαρακτήρων από παλαιότερες ταινίες. Επιμένει να παίζεται ακόμα και το τηλεοπτικής λογικής «Σούλα Ελα Ξανά», καθώς και το δραματικό, επίσης ελληνικό «Σκλάβοι στα δεσμά τους», στο οποίο συνυπάρχουν ο Φέρτης με τη Ματσούκα, χωρίς να συγκεντρώσουν και πολύ καλές κριτικές. Τα υπόλοιπα έργα είναι όσα έχουν ξεμείνει από τις προηγούμενες εβδομάδες, δηλαδή η επιλογή επαφίεται στον πατριωτισμό σας.

Οπως διαπιστώσατε συνεχίζει να επικρατεί μία κινηματογραφική ραστώνη και ίσως θα ήταν καλύτερο να νοικιάσετε κάτι σε dvd. Ομως μην ανησυχείτε. Τα καλύτερα έρχονται. Πάρτε, λοιπόν μία γεύση παρακάτω.

Terminator Salvation. Νέα τριλογία ξεκινάει και αυτή τη φορά οι παραγωγοί αποφάσισαν πολύ σοφά να πάρουν πραγματικό ηθοποιό για τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο πολύς Christian Bale, μετά την απολύτως επιτυχημένη εμβάπτιση που κατάφερε να πετύχει στον κουρασμένο χαρακτήρα του Bruce Wayne/Batman, αναλαμβάνει ακόμα μία εξίσου δύσκολη αποστολή. Στη συνέχεια της εμβληματικής ταινίας των ‘90s «Εξολοθρευτής», θα υποδυθεί τον John Connor, αρχηγό της αντίστασης των ανθρώπων ενάντια στις μηχανές οι οποίες καταστρέφουν τον κόσμο κάπου στο μέλλον. Στην Αμερική πέρσι προβαλλόταν και η δεύτερη σεζόν της σχετικής τηλεοπτικής σειράς (Sarah Connor Chronicles – ευτυχώς την τερμάτισαν), αλλά απ’ ό,τι φαίνεται οι οπαδοί του «Terminator» παραμένουν πιστοί και πολυπληθείς. Λίγο υπομονή, αλλά αξίζει γιατί κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις 4 Ιουνίου στην Ελλάδα. Ως τότε ξεγελάστε τη δίψα σας με το εντυπωσιακό τρέιλερ:
www.worstpreviews.com/trailer.php?id=333&item=5


Transformers: Revenge of the fallen. Ηταν φυσικό επόμενο μετά τη συγκλονιστική εισπρακτική επιτυχία της πρώτης ταινίας να ακολουθήσει πολύ σύντομα το (πρώτο;) σίκουελ. Και πάλι τα ρομπότ θα πολεμήσουν με φόντο τη καημένη τη γη μας, άλλα στο πλευρό των ανθρώπων και άλλα για την πάρτη τους. Τους τόνους τσαλακωμένης λαμαρίνας που θα δούμε στις οθόνες μας σκηνοθετεί και πάλι ο μετρ του είδους Michael Bay. Αυτό βέβαια θέλει ακόμα περισσότερη υπομονή. Η πρεμιέρα θα γίνει και πάλι στην Ελλάδα στις 26 Ιουνίου, αν και από τώρα έχουν κρεμαστεί οι αφίσες στις προθήκες με τα προσεχώς των μεγάλων cineplex.

Harry Potter and the Half-Blood Prince. Από τα πιο πολυαναμενόμενα. Παρ’ ότι η έξοδός της στους κινηματογράφους είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο, από τώρα έχουν διαδοθεί ρίγη ανυπομονησίας στους ανά τον κόσμο fan του λογοτεχνικού ήρωα της Ρόουλινγκ. Ηδη έχει κυκλοφορήσει τρέιλερ της ταινίας και σκηνοθέτης είναι ο David Yates, δηλαδή ίδιος με την προηγούμενη ταινία, «Το κύπελλο της φωτιάς». Οι πρωταγωνιστές έχουν μεγαλώσει, μαζί τους έχει ωριμάσει και η υπόθεση και λογικά η προτελευταία ταινία της σειράς, αναμένεται να κρατηθεί στο ίδιο καλό επίπεδο με τις προηγούμενες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: