Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Μάιος 7- Η κατάσταση των πραγμάτων


Καλημέρα!
Αφήσαμε με επιτυχία πίσω μας και την Πρωτομαγιά, άρα επίσημα μπορούμε να ευχόμαστε “καλό καλοκαίρι” ο ένας στον άλλον και να περιμένουμε με ανυπομονησία το πρώτο ύπουλο χτύπημα του γνωστού-άγνωστου καύσωνα. Το θετικό για μας είναι ότι εκτός από τη ζέστη, οι επόμενες εβδομάδες θα μας φέρουν ένα ακόμα τριήμερο (με μικρό μεσημεριανό διάλειμμα για ψήφο) και πολλά ηχηρά blockbusters. Πιστέψτε το ή όχι, η αυλαία σηκώθηκε και έχουμε μπροστά μας την αρχή της “summer action season” (και κάτι ψιλά από ευρωεκλογές)! Πάμε τώρα κατ' ευθείαν σε ταινίες που παίζονται αυτές τις μέρες ή θα έρθουν σε μια μεγάλη οθόνη κοντά σας, πολύ σύντομα.
Υπάρχει το “State of Play”, που νομίζω στα ελληνικά μεταφράστηκε ως “Η κατάσταση των πραγμάτων”. Είναι μια ταινία που δεν διαφημίστηκε/ προωθήθηκε πολύ, αλλά δείχνει ότι κάτι έχει να δώσει στον μέσο σινεφίλ. Πρωταγωνιστούν διάφοροι σπουδαίοι ηθοποιοί με πρώτο και καλύτερο τον αγαπημένο Ράσελ Κρόου, ο οποίος πλαισιώνεται από τον Μπεν Άφλεκ, την Έλεν Μίρεν και τον Τζεφ Μπρίτζες. Σύμφωνα με την υπόθεση, μια ομάδα ερευνητών ρεπόρτερ, συνεργάζεται άτυπα με την αστυνομία προκειμένου να λυθεί η μυστηριώδης υπόθεση της δολοφονίας μίας γυναίκας. Η κατάσταση (των πραγμάτων) περιπλέκεται καθώς αποκαλύπτεται ότι η γυναίκα ήταν η ερωμένη ενός ανερχόμενου γερουσιαστή και προφανώς κάπου εκεί ξεκινά ένα πολιτικό θρίλερ με κρίσεις συνείδησης και αλισβερίσια με διεφθαρμένα πρόσωπα της ιεραρχίας.
Παρ' ότι το σενάριο ακούγεται κάπως κοινότυπο, το “State of Play” έχει αποσπάσει θετικές γνώμες και φαντάζει ως μία καλή λύση για όλους όσοι απολαμβάνουν ταινίες πολιτικοδικαστικού σασπένς. Η σκηνοθεσία είναι του Κέβιν Μακ Ντόναλντ, που το 2006 είδε τις μετοχές του να εκτινάσσονται στο κινηματογραφικό χρηματιστήριο με τον “Βασιλιά της Σκωτίας”. Η ταινία έκανε πριν δύο εβδομάδες πρεμιέρα στην Αμερική, έχει μαζέψει μέχρι στιγμής περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, στο imdb.com έχει βαθμολογία 7,8 στα 10, ενώ στο αυστηρότερο RottenTomatoes.com έχει 84% θετικές γνώμες, επί συνόλου 174 κριτικών. Κρατήστε το λοιπόν στο μυαλό σας και δείτε το με την πρώτη ευκαιρία. Οι απαιτητικότεροι φίλοι του Ράσελ Κρόου, χρειάζεται να κάνουν λίγη υπομονή, μιας και το 2010 έρχεται στους κινηματογράφους μία από τις πιο αναμενόμενες περιπέτειες της διετίας. Πρόκειται βέβαια για μία ακόμα αφήγηση των ιστοριών, ίσως του δημοφιλέστερου ληστή όλων των εποχών, του “Ρομπέν των Δασών”. Τη σκηνοθεσία αυτής της εκδοχής έχει αναλάβει η εμβληματική μορφή του Ρίντλευ Σκοτ και ήδη μπορείτε να δείτε στο διαδίκτυο φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί από τα γυρίσματα της ταινίας, που γίνονται αυτή την εποχή (πού αλλού;) στα πυκνά δάση της Αγγλίας.
Πάμε στα υπόλοιπα. Ακόμα δεν είδα τη σημαντικότερη ταινία της προηγούμενης εβδομάδας, το “X-Men Origins: Wolverine” με τον Χιου Τζάκμαν και ακόμα δεν έκανε πρεμιέρα στην Αμερική για να δούμε την εκεί απήχησή της, άρα δεν μπορώ να εκφέρω ασφαλή γνώμη. Πάντως είναι σίγουρα μία καλή λύση για να απολαύσετε εξωπραγματικά εφέ και να ευφρανθείτε στη θέα τόνων τσαλακωμένης λαμαρίνας. Όλα αυτά και σε υπερθετικό μάλιστα βαθμό, θα μπορέσετε να τα έχετε σύντομα μπροστά στα μάτια σας και σε μία άλλη “θορυβώδη” ταινία, η οποία είναι ο τελευταίος (για την ώρα βέβαια) κρίκος στην αλυσίδα ταινιών “Star Trek”. Θα είναι μια ταινία που προσφέρεται για δίωρη ψυχαγωγία και που δεν θα χαραχτεί ακριβώς με ανεξίτηλους χαρακτήρες στο μυαλό σας, αλλά αυτό δεν είναι πάντα το ζητούμενο. Αυτή τη φορά οι παραγωγοί τολμούν να αλλάξουν κάπως το στυλ, φέρνοντας τα χρώματα, τις σκηνές δράσης και την εν γένει φιλοσοφία λίγο κοντύτερα σε ένα άλλο δημοφιλές franchise, το “Star Wars”. Δηλαδή θα πρέπει να περιμένετε λιγότερες μάχες με διαστημόπλοια και περισσότερη δράση σώμα με σώμα, ενώ δεν θα μου φανεί καθόλου παράξενο αν από κάπου περάσει και κάτι σαν φωτόσπαθο. Λίγη σημασία, όμως έχουν όλα αυτά και λίγα έχουμε να πούμε μέχρι να κάνει παγκόσμια πρεμιέρα (η οποία παρεμπιπτόντως γίνεται σήμερα και φυσικά στη χώρα μας). Αν και έχουν προηγηθεί άλλες δέκα (!) ταινίες και αμέτρητα τηλεοπτικά επεισόδια, το νέο “Star Trek” θα επιχειρήσει να απευθυνθεί σε όλο το κοινό, με έμφαση στους κλασικούς μουλτιπλεξάδες (δηλαδή όσους έχουν πάει στη ζωή τους σινεμά μόνο σε multiplex) και εγγύηση για αυτό αποτελεί ο σκηνοθέτης, ο Τζ. Άμπραμς, ένας εκ των δαιμόνιων δημιουργών του “Lost”.
Αυτά με όσα μπορείτε να βρείτε πρόχειρα στους κινηματογράφους. Την επόμενη εβδομάδα έρχεται μία ταινία που τα παίζει όλα για όλα, δηλαδή το “Ιλουμινάτι” (ή “Angels and Demons) με τον Τομ Χανκς να επιστρέφει στο ρόλο του καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκτον. Είναι το πολύκροτο prequel του “Κώδικα Ντα Βίντσι”, σε σκηνοθεσία ξανά του Ρον Χάουαρντ. Προετοιμαστείτε για κλασική συνταγή του συγγραφέα Νταν Μπράουν: δράση, αποκρυπτογράφηση συμπβόλων, αποκαλύψεις για το Βατικανό, πειράματα στο CERN, δολοφονίες καρδινάλιων και το κλου της υπόθεσης: τη θρυλική αίρεση των Πεφωτισμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: