Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Ιούνιος 4- Terminator Salvation

Καλοκαιρινός… εξολοθρευτής

Του Γιάννη Πλιώτα

Με αυτά και μ’ αυτά μόνο τρεις μέρες μείνανε μέχρι τις ευρωεκλογές αν και φαντάζομαι ότι οι φανατικοί κινηματογραφόφιλοι περίμεναν εδώ και εβδομάδες με ανυπομονησία όχι την ευκαιρία να ψηφίσουν, αλλά μία νέα εκδοχή της καταστροφής του κόσμου. Θυμάστε ότι είμαστε στη μέση μίας κάποιας οικονομικής κρίσης, άρα υποσυνείδητα στρεφόμαστε σε όλο και πιο εσχατολογικές επιλογές.

Πρεμιέρα λοιπόν σήμερα στη χώρα μας για την πολυαναμενόμενη ταινία επιστημονικής φαντασίας «Terminator Salvation», την τέταρτη της σειράς των εξολοθρευτών, η οποία όμως δεν πατάει πάνω σε όσα προηγήθηκαν. Το εξαιρετικά δημοφιλές franchise που δημιούργησε ο Τζέιμς Κάμερον το 1984 και εκτίναξε την καριέρα του Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, εμβαπτίζεται εκ νέου στην κολυμβήθρα των ειδικών εφέ, η δράση μεταφέρεται στο μέλλον και θα προσπαθήσει να πείσει ακόμα και τους πιο σκεπτικιστές ότι αποτελεί μια ευχάριστη, ποιοτική, ψυχαγωγική επιλογή (απόλυτης καταστροφής).

Terminator Salvation
Το ευχάριστο κατ’ αρχάς είναι η επιλογή του πρωταγωνιστή. Χωρίς τον μονοσυλλαβικό κυβερνήτη της Καλιφόρνια στο προσκήνιο, οι παραγωγοί αποφάσισαν να επενδύσουν στην παρουσία ενός πραγματικού ηθοποιού και μάλιστα ενός από τα πιο τρανταχτά ονόματα. Στο ρόλο του αρχηγού της Αντίστασης Τζον Κόνορ, θα δούμε τον πολύ Κρίστιαν Μπέιλ, στην πρώτη του ταινία μετά την περσινή αστρονομική επιτυχία του «Σκοτεινού Ιππότη». Επίσης ευχάριστο είναι και ότι η ταινία εξελίσσεται σε post-apocalyptic σκηνικό το 2018 (όχι πολύ μακριά απ’ το σήμερα δηλαδή), όταν το ραδιούργο υπολογιστικό σύστημα Skynet έχει καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας μέσα σε ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα. Εχουν απομείνει μόνο ελάχιστες εστίες αντίστασης και ηγέτης τους είναι ο ιδεαλιστής Τζον Κόνορ, που θα πρέπει να εξοντώσει στρατιές κακών -πλην ευφυέστατων- ρομπότ, προκειμένου να σωθεί το ανθρώπινο είδος. (Hint: Λογικά τα καταφέρνει, μιας και ήδη η εταιρεία παραγωγής Warner Bros ετοιμάζει σίκουελ.) Βέβαια ακόμα κι αν καταφέρουν οι άνθρωποι να νικήσουν στον πόλεμο ενάντια στις μηχανές και επικρατήσουν ξανά στον πλανήτη, τότε και πάλι θα χρειάζονται την υπηρεσία των μηχανών για να φτιάξουν καφέ, να πλένουν τα ρούχα, να περπατούν σε κυλιόμενους διαδρόμους, άρα αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα καταλήξουμε στο ίδιο σημείο, όπου γίνονται πιο έξυπνες από εμάς και αποφασίζουν να μας καταστρέψουν για πάντα και πάει λέγοντας.

Ισως το μόνο αποθαρρυντικό είναι η επιλογή του σκηνοθέτη, του εντελώς άπειρου McG (κι όμως έτσι λέγεται), που στο βιογραφικό του έχει να επιδείξει μόνο τους «Αγγελους του Τσάρλι» το 2000 και τους «Αγγελους του Τσάρλι 2» το 2003. Πάντως το στούντιο μοιάζει να τον εμπιστεύεται, μιας και για το 2011 του έχει αναθέσει να σκηνοθετήσει ένα έργο φαντασίας σχετικά με τη ζωή του Πλοίαρχου Νέμο από το «Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα». Γενικά το «Terminator Salvation» έχει πάει σχετικά καλά στην Αμερική, με 65 εκατομμύρια εισπράξεις πρώτης εβδομάδας και βαθμολογία 7,4 στα 10 στο imdb.com και βαθμολογία «Β» στο boxofficemojo.com ένα δημοφιλές site, όπου μπορείτε να βλέπετε αναλυτικά στοιχεία για τις εισπράξεις των ταινιών. Τα 65 εκατομμύρια μπορεί να ακούγονται πολλά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά έχετε κατά νου, ότι εξαιτίας της υπερπληθώρας σκηνών με ειδικά εφέ, το budget είχε εκτιναχθεί περίπου στα 200 (!) εκατομμύρια.

Night at the museum: Battle of the Smithsonian
Τι άλλο έχουμε πέρα από τον εξολοθρευτή; Φυσικά τη νέα «χαριτωμένη» ταινία του Μπεν Στίλερ, που επιστρέφει ως φύλακας μουσείου στο «Night at the museum: Battle of the Smithsonian», που παίζεται και στη χώρα μας από την προηγούμενη εβδομάδα. Οπως φάνηκε ο Στίλερ δεν είχε δώσει όσα ήθελε στο ρόλο κι έτσι επέστρεψε για (ας μην κρυβόμαστε) αρπαχτή, μιας και είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην από εκεί πλευρά του Ατλαντικού και το κοινό επιβραβεύει συνήθως τις ταινίες του. Ετσι έκανε και τώρα χαρίζοντάς του μεγάλη πρωτιά στο αμερικανικό box office με εισπράξεις 70 εκατομμυρίων, για μια ταινία που θεωρήθηκε μέτρια στις περισσότερες κριτικές.

Drag me to hell
Σε τι προσμένουμε την επόμενη μέρα των εκλογών; Η απάντηση είναι εύκολη. Πρεμιέρα σε μια εβδομάδα για την ταινία τρόμου «Drag me to hell» από τον πετυχημένο σκηνοθέτη του «Spiderman» Σαμ Ραίμι, ο οποίος έχει μακρά παράδοση σε έργα του είδους, μιας και στην αρχή της καριέρας του έγινε γνωστός με cult b-movies όπως τα «Evil Dead» και το ανεπανάληπτο «Army of Darkness».

Taking of Pelham 1 2 3
Μεγάλες προσδοκίες υπάρχουν και για ένα remake, την περιπέτεια αγωνίας «Taking of Pelham 1 2 3», του μετρ των εκρήξεων και των κυνηγητών Τόνι Σκοτ («Top Gun», «Μέρες κεραυνού», «Ο τελευταίος πρόσκοπος», «Crimson Tide», «Domino», «Deja vu» και πολλές άλλες ακόμα). Πρωταγωνιστούν ο συμπαθής Τζον Τραβόλτα σε ρόλο παρανοϊκού τρομοκράτη που καταλαμβάνει έναν συρμό μετρό, και ο Ντέντζελ Ουάσινγκτον στον συνήθη ρόλο του, αυτό του διαπραγματευτή.

Dead Snow
Κάνει επίσης έξοδο μέσα στον Ιούνιο και μια φινλανδική ταινία τρόμου, αν και για τη συγκεκριμένη αμφιβάλω ότι θα την φέρει κάποιος διανομέας σε έναν κινηματογράφο κοντά στο σπίτι σας. Λέγεται «Dead Snow» και έχει να κάνει με μια παρέα αμέριμνων -κλασικά- φίλων που θα αντιμετωπίσει έναν θανάσιμο κίνδυνο κατά τη διάρκεια των χειμερινών της διακοπών. Βέβαια όταν διαβάζετε αυτές τις γραμμές, έξω θα έχει γύρω στους 35 βαθμούς κελσίου, αλλά μην σας πτοεί ιδιαίτερα αυτό. Το αίμα σίγουρα θα παγώσει στις φλέβες σας, όταν μάθετε ποιος τρομακτικός κίνδυνος παραμονεύει στο χιόνι: πρόκειται για ζόμπι ναζί (!).

Και προσεχώς
Τελεία κάπου εδώ. Στις 24 του μήνα είναι προγραμματισμένη η πρεμιέρα των νέων «Transformers», που υπόσχονται τα πιο συγκλονιστικά εφέ όλων των εποχών (αλλά κυρίως του καλοκαιριού) και αρχές Ιουλίου θα δούμε ένα ακόμα «Ice Age» από την Pixar. Οπως καταλαβαίνετε, δεν ονομάζεται τυχαία «summer action season» η σεζόν που διανύουμε. Την επόμενη εβδομάδα θα προσπαθήσω να αντεπιτεθώ με ταινίες λιγότερο μαζικής κατανάλωσης. Ως τότε, καλή τύχη.

* Ο Γιάννης Πλιώτας όταν γράφει κάθεται πάντα σε καρέκλα σκηνοθέτη


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Στη φωτογραφία: Terminator Salvation
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2 σχόλια:

nihilio είπε...

Νομίζω το Dead Snow είναι Νορβηγική ταινία (λογικό, δεδομένου του ότι στο Β' ΠΠ οι Νορβηγοί είχαν πάει στο πλευρό των Ναζι, οι Φιλανδοί πολεμούσαν τους Ρώσους)και έχει αποκτήσει ήδη cult status.

Γιάννης Πλιώτας είπε...

Ναι, έκανα λάθος, έχεις δίκιο. Νορβηγική είναι το Dead Snow και όντως έχει αποκτήσει ένα cult status. Στις 19 Ιουνίου βγαίνει στην Αμερική, αλλά πολύ αμφιβάλλω αν θα έρθει ποτέ και στην Ελλάδα. Ήθελα να γράψω και ότι είναι άριστο δείγμα της NPN theory, αλλά δεν είχα πολύ χώρο για να κάνω και την απαραίτητη επεξήγηση. Θα αφιερώσω χώρο τη μεθεπόμενη εβδομάδα στη θεωρία.
Την Πέμπτη που μας έρχεται πάντως παρουσιάζω μία πολύ καλή φινλανδική ταινία. Έτσι για να επανορθώσω :)