Σάββατο 18 Αυγούστου 2007

Αύγουστος 16- Goodbye Lenin

Για να κρατάτε στα χέρια σας την εφημερίδα, σημαίνει ότι έχετε επιστρέψει από τις εκδρομές στα χωριά, είστε υπερβολικά χορτασμένοι από φαί, κρασί και χορό και θα θέλατε για μία-δύο μέρες να ηρεμήσετε, προτού επιστρέψετε στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας. Ο ιδανικότερος τρόπος είναι να μείνετε στο σπίτι οργανώνοντας ιδιωτικές κινηματογραφικές προβολές και κάνοντας υπομονή έως την επόμενη εβδομάδα που επαναλειτουργεί το cineplex Odeon στο Παραλίμνιο. Αν πάλι συγκαταλέγεστε στους τυχερούς που οι διακοπές σας συνεχίζονται, σας εύχομαι νοερά να περνάτε καλά και καλή επιστροφή στην πόλη μας.
Πιθανόν, όμως να είστε σε δίλημμα και η επιλογή να μην είναι καθόλου εύκολη και εδώ περνάω εγώ σε πρώτο πλάνο για να βοηθήσω. Ας ξεκινήσουμε με μία ερώτηση: Ποια είναι η γνώμη σας για τον γερμανικό κινηματογράφο; ( και όταν λέω γερμανικό κινηματογράφο ξέρετε τι δεν εννοώ) Αν είστε αρνητικά προδιατεθειμένοι και έχετε αποφασίσει ότι η γλώσσα τους δεν ηχεί όμορφα στα αυτιά σας, έχω μερικές δυνατές προτάσεις για να ανατρέψουν οριστικά τις αρνητικές εντυπώσεις σας. Πρώτα μία από τις ταινίες που ακούστηκε πολύ την σαιζόν που μας πέρασε, «Οι Ζωές των Άλλων» του Florian Henckel von Donnersmarck. Στο imdb έχει βαθμολογηθεί με 8,5 βρίσκεται δίκαια ανάμεσα στις ογδόντα καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, στη χώρα μας προβαλλόταν επί εβδομάδες και έκανε την έκπληξη αποσπώντας το όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας από τον «Λαβύρινθο του Πάνα». Στις «Ζωές των Άλλων» περιγράφονται με γλαφυρό τρόπο οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν οι μυστικές υπηρεσίες της Ανατολικής Γερμανίας για να κατασκοπεύουν τις ζωές των πολιτών.
Σε πραγματικά αγχωτικούς ρυθμούς εκτυλίσσεται το «Τρέξε Λόλα, Τρέξε» του Tom Tykwer, του σκηνοθέτη της μεταφοράς του «Αρώματος» στην μεγάλη οθόνη. Σε εξαιρετική φόρμα η πρωταγωνίστρια Franka Potente, που δίνει αγώνα δρόμου κυριολεκτικά, για να συγκεντρώσει 100.000 μάρκα από το μηδέν σε είκοσι λεπτά, προκειμένου να γλυτώσει το αγόρι της, που έχει μπλέξει και χρειάζεται την βοήθειά της, ως συνήθως. Η Λόλα τρέχει ασταμάτητα επί προσπαθώντας να αποφύγει εμπόδια, συναντήσεις που θα της κλέψουν χρόνο και απρόβλεπτες συμπτώσεις που απειλούν να την φέρουν πάλι πίσω στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε. Στα θετικά της ταινίας η μικρή διάρκεια (μόλις ογδόντα λεπτά), οι δόσεις σουρεαλισμού στο σενάριο και οι εγγυημένες ανατροπές.
Το «Goodbye Lenin» (2003) του Wolfgang Becker διαδραματίζεται επίσης στην Ανατολική Γερμανία, την εποχή που κλυδωνίζεται το τείχος του Βερολίνου. Λίγο πριν την κατάρρευση του κομουνισμού στη χώρα, μία γυναίκα που είναι φανατική οπαδός του καθεστώτος, πέφτει σε βαθύ κώμα από το οποίο ξυπνάει κατάκοιτη μετά από ένα χρόνο. Όταν συνέρχεται η κατάστασή της είναι τόσο εύθραυστη, που ο γιος της ο Άλεξ δεν τολμά να της αποκαλύψει ότι ο καπιταλισμός έχει εισβάλει στη χώρα για τα καλά. Για να την προστατέψει από μία σοβαρή κρίση και πληρώνοντας το τίμημα της αποξένωσης απ’ την κοπέλα του, χτίζει μία μαγική εικόνα μέσα στην οποία η μητέρα του είναι προορισμένη να ζει. Επινοεί μία σειρά από εξωφρενικά ευρήματα, παραποιεί τηλεοπτικές εκπομπές, βάζει τους γείτονες να προσποιηθούν ότι όλα κυλούν με τάξη, ασφάλεια και οργάνωση όπως πριν. Πολλές ευτράπελες σκηνές, δραματικές πινελιές όπου χρειάζονται, και καυστικό πολιτικό σχόλιο σε μία από τις καλύτερες γερμανικές ταινίες των τελευταίων χρόνων, με πολλές βραβεύσεις και διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: