Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2007

Οκτώβριος 11- Ghost in the shell

Παρότι σιγά-σιγά περνάμε στο δεύτερο μισό του Φθινοπώρου, το κλίμα φαίνεται να θερμαίνεται, μιας και για τον Νοέμβριο έχουν προγραμματιστεί σημαντικές κινηματογραφικές πρεμιέρες, που έχουν το ένα μάτι τους στραμμένο προς την αμερικανική ακαδημία κινηματογράφου. Αναμένεται να ξεχωρίσουν το «American Gangster», η νέα επιβλητική, αστυνομική περιπέτεια του Ridley Scott, οι πολυαναμενόμενες φεστιβαλικές ταινίες από Γούντυ Άλεν («Το Όνειρο της Κασσάνδρας» και Ανγκ Λι («Caution, Lust»), καθώς και δύο animation. Το πολιτικού προσανατολισμού «Persepolis» και το επικό «Beowulf», που αφηγείται για ακόμη μία φορά τις περιπέτειες του ομώνυμου, μυθικού Σκανδιναβού ήρωα. Όσο για τους αμετανόητους λάτρεις των πριονιών-νυστεριών-τρυπανιών έρχεται και η τρίτη συνέχεια της αιματοβαμμένη σειράς ταινιών «Saw».
Από τις ταινίες που αναμένονται με ξεχωριστό ενδιαφέρον δεν πρέπει να ξεχάσουμε τον «Ελ Γκρέκο», την μεγάλη ελληνο-ισπανική παραγωγή που στα μέσα Οκτωβρίου κάνει πρεμιέρα και φιλοδοξεί να κάνει διεθνή και καριέρα. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Σμαραγδή, η μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου και στο cast περιλαμβάνονται πολλοί και σημαντικοί. Τέλος, ίσως η σημαντικότερη, απ’ την οποία όμως έχουμε και τις περισσότερες απαιτήσεις. Πρόκειται για την μεταφορά του πασίγνωστου ερωτικού μυθιστορήματος του νομπελίστα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες «Έρωτας στα χρόνια της Χολέρας» με τον Χάβιε Μπαρδέμ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν σίγουρα πολλά φώτα θα στραφούν πάνω της την βραδιά των Όσκαρ.
Πίσω στα δικά μας, όπου κάνουν πρεμιέρα το «Hairspray», ένα remake μιούζικαλ με τον Τζον Τραβόλτα και το «Halloween 9» (!) με τον κλασικό ήρωα Michael Mayers να επιστρέφει στην πόλη του για να συνεχίσει να τρομοκρατεί Αμερικάνους teenagers. Αντιδιαμετρικά βρίσκεται η νέα κωμωδία της Όλγας Μαλέα «Πρώτη φορά νονός», που έκοψε 50.000 εισιτήρια στο πρώτο τεραήμερο προβολής της. Βασίζεται σε μία μικρή αυτοβιογραφική ιστορία του Νίκου Παπανδρέου και το ηχηρό καστ περιλαμβάνει Καφετζόπουλο, Καστάνη, Κιμούλη και την Εβελίνα Παπούλια. Μετά τον οργασμό της αγελάδας η Μαλέα ακολούθησε καθοδική καλλιτεχνικά πορεία, αλλά το «Πρώτη φορά νονός» αποτελεί ένα ερωτηματικό. Δεν αποκλείεται και να σας εκπλήξει ευχάριστα, το σενάριο φαίνεται να προσφέρεται για αστείες σκηνές.
Υπάρχει φυσικά ο Matt Damon, που επιστρέφει στον ρόλο του πράκτορα Jason Bourne στην ταινία δράσης «Bourne Ultimatum». Στην Αμερική και στους φαν των προηγούμενων δύο ταινιών άρεσε πολύ και γι’ αυτό και κατάφερε να κάνει και εντυπωσιακά μεγάλες εισπράξεις. Μία δεύτερη ματιά αξίζει και το βιογραφικό «Ερωτευμένη Τζέιν» με την ανερχόμενη και εξαιρετικά συμπαθητική Anne Hathaway στο ρόλο της συγγραφέως Jane Austin. Απευθύνεται σε συναισθηματικό κοινό και προσπαθεί να ακολουθήσει τους ρυθμούς απ’ το «Περηφάνια και Προκατάληψη», χωρίς να τα πηγαίνει καθόλου άσχημα. Δεν είμαι στα Γιάννενα για να ξέρω αν κάνει πολύ κρύο, αλλά σίγουρα μπορείτε να οργανώσετε μία κινηματογραφική βραδιά στο σπίτι σας, είτε κουκουλωθείτε με την μάλλινη κουβέρτα, είτε όχι. Για συντροφιά διαλέξτε δύο εξαιρετικά ιαπωνικά κλασικά anime και δείτε με την σειρά που σας τα προτείνω. Ξεκινήστε με το φουτουριστικό, μυστηριώδες «Ghost in the Shell» (1995), απ’ το οποίο οι δημιουργοί του «Matrix» ξεπατίκωσαν όπως θα διαπιστώσετε πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες και συνεχίστε με το εξαιρετικά εμπνευσμένο παραμύθι φαντασίας «Princess Mononoke» (1997) του βραβευμένου Hayao Miyazaki.

Δεν υπάρχουν σχόλια: