Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

Οκτώβριος 18- El Greco

O Oκτώβριος συνεχίζει δυναμικά την κινηματογραφική του πορεία και αυτή η εβδομάδα περιλαμβάνει μία ιδιαίτερα σημαντική προβολή. Πρόκειται φυσικά για την πολυαναμενόμενη ελληνική, ιστορική παραγωγή «El Greco». Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Σμαραγδή, που αν και δεν διαθέτει ιδιαίτερες περγαμηνές, καταφέρνει να δημιουργήσει μία πολύ καλή ταινία, η οποία φιλοδοξεί να διαγράψει και μία αντίστοιχα αξιόλογη πανευρωπαϊκή πορεία. Η ταινία σε κάθε περίπτωση αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του κοινού της χώρας μας και δεν θα είναι παράξενο αν σπάσει το φράγμα του ενός εκατομμυρίου εισιτηρίων.

Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο βραβευμένο βιογραφικό μυθιστόρημα «Ελ Γκρέκο, ο ζωγράφος του Θεού», του Δημήτρη Σιατόπουλου για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες στις «σελίδες για άλλες σελίδες». Το trailer της ταινίας είχε κυκλοφορήσει στις αρχές του καλοκαιριού αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις και δημιουργώντας το ανάλογο το hype, ενώ φαίνεται πως η παραγωγή είναι τόσο πλούσια, όσο χρειάζεται για να σταθεί στο ύψος μίας προσωπικότητας του βεληνεκούς του ζωγράφου.

Απ’ το δελτίο τύπου του διανομέα σημείωσα την ρητορική ερώτηση αν «...μπορεί το σκοτάδι να νικήσει το φως;» και όπως είναι αναμενόμενο η περίοδος της ζωής του καλλιτέχνη στην οποία εστιάζει η ταινία, είναι αυτή της σύγκρουσής του με την Ιερά Εξέταση και των μοιραίων παθών της ζωής του.

Θα παρακολουθήσουμε, λοιπόν στις οθόνες μας μια επικών τόνων αφήγηση της ιστορίας ενός ασυμβίβαστου καλλιτέχνη και υπερασπιστή της ελευθερίας. Το σενάριο της ταινίας που συνυπογράφεται από την Jackie Pavlenko ξεκινάει με τον Ελ Γκρέκο στην ηλικία των είκοσι έξι ετών, λίγες ημέρες προτού φύγει από την Κρήτη και τον ακολουθεί ως τα σαράντα του.
Στην ταινία συμμετέχει διεθνές καστ, ενώ τον μεγάλο ζωγράφο υποδύεται ο Nick Asdon. Aπό ελληνικής πλευράς συμμετέχουν οι Λάκης Λαζόπουλος, Ντίνα Κώνστα, Λήδα Πρωτοψάλτη, Δήμητρα Ματσούκα, Κατερίνα Χέλμη, Γιώργος Χριστόδουλου, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Γιώργος Χαραλαμπίδης, Θοδωρής Ζουμπουλίδης και ο Σωτήρης Μουστάκας στην τελευταία του εμφάνιση. Τη μουσική επιμελήθηκε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και αυτό είναι σίγουρα ένα εκ των προτέρων κερδισμένο στοίχημα για την ταινία.

Αν τώρα είστε σε όσους πηγαίνουν δύο φορές την εβδομάδα στον κινηματογράφο και αναρωτιέστε για το ποια θα είναι η δεύτερη επιλογή σας μετά τον Ελ Γκρέκο, κρατήστε κατά νου ότι πρεμιέρα κάνει και το παραμύθι φαντασίας «The Seeker: The Dark is Rising». Βασίζεται όπως απαιτεί η μοδα σε μία πετυχημένη σειρά νεανικών βιβλίων, στην οποία πρωταγωνιστεί ο νεαρός Will. Ο ήρωας στα δέκατα τέταρτα γεννέθλιά του ανακαλύπτει ότι είναι ο τελευταίος πολεμιστής μίας γενιάς μαχητών του Φωτός και ξεκινά ένα ταξίδι για να σώσει τον κόσμο απ’ τις σκιές του κακού. Είχε καλές προοπτικές (αν δεν έχετε βαρεθεί τους κακέκτυπους κλώνους του Άρχοντα), αλλά οι κριτικοί το κατακεραύνωσαν στην Αμερική, ενώ το άνογμα που έκανε στις 5 του μηνός εκεί ήταν από τα χειρότερα στην ιστορία για ταινία του είδους. Στα αρνητικά και ότι οι δημιουργοί κράτησαν λίγα στοιχεία απ’ το βιβλίο.

Αποκλείοντας λοιπόν τις περιπέτειες του νεαρού υπαρασπιστή του καλού, μία καλή εναλλακτική θα ήταν η αγγλο-γερμανική παραγωγή «Πλανήτης Γη». Είναι ένα ντοκυμανταίρ που κινείται στο γενικότερο κλίμα της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για θέματα που αφορούν το περιβάλλον και αν το χαρακτηρίζαμε τετριμμένο θα το αδικούσαμε. Αφηγείται τις συγκινητικές ιστορίες μετανάστευσης τεσσάρων οικογενειών ζώων και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Ενδιαφέρον έχει επίσης να επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο της ταινίας στο http://www.loveearth.com/uk/.

Από τις υπόλοιπες προβολές και υποθέτοντας ότι το «Halloween» του εκκεντρικού Rob Zombie απευθύνεται μόνο σε αμετανόητους οπαδούς του splatter, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα στην κωμωδία «Πρώτη φορά νονός» της Μαλέα, την κλασική ταινία δράσης «Bourne Ultimatum» και το συμπαθητικό «Hairspray» με τον Τραβόλτα. Αν τώρα δεν σας συγκινεί τίποτε από όλα αυτά και δεν έχετε μικρά παιδιά για να τα πάτε στον τρίτο «Σρεκ» ή στον «Ρατατούη», μπορείτε κάλλιστα να κάνετε υπομονή έως το βράδυ της Τετάρτης, για να συντονιστείτε στην συχνότητα του ALTER και να μυηθείτε στον κόσμο του «Heroes».

Δεν υπάρχουν σχόλια: