Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007

Σεπτέβριος 27- Zodiac

Από τις ταινίες με οσκαρικές βλέψεις ήδη ξεχώρισε το «Eastern Promises» του David Cronenberg το οποίο υποστηρίζει ότι «κάθε αμαρτία αφήνει και ένα βαθιά χαραγμένο σημάδι». Κέρδισε το βραβείο στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Τορόντο και υπόσχεται δράση, εμπλουτισμένη με δυνατούς χαρακτήρες, πινελιές δράματος και προσεγμένη πλοκή. Η ταινία ακολουθεί τον σκληρό, μαφιόζο Νικολάι (Viggo Mortensen), που στην σκοτεινή διαδρομή του στο Λονδίνο συναντά την Άννα (Naomi Watts). Απρόσμενα οι μοίρες τους ενώνονται και ξεκινά ένας κύκλος εκδίκησης και κλεισίματος λογαριασμών.
Ας επιστρέψουμε στα δικά μας, όπου έχουμε απανωτές πρεμιέρες αυτή την εβδομάδα, στις οποίες γίνεται συνωστισμός από κατά συρροή δολοφόνους. Ξεκινάμε με το ψυχολογικό θρίλερ αξιώσεων «Zodiac» του David Fincher, που έχει διαφημιστεί αρκετά και πιθανότατα το αξίζει. Πολύ ανώτερο από το «Νούμερο 23», αφηγείται την αληθινή ιστορία ενός serial killer οποίος έδρασε πριν από τρεις δεκαετίες και δεν συνελήφθη ποτέ. Σαφώς πιο ανάλαφρο, τετριμμένο και νεανικό, αλλά με παρόμοια θεματολογία είναι και το «Disturbia» στο οποίο ένα αγόρι υποψιάζεται ότι ο γείτονάς του, είναι δολοφόνος. Ο «Ρατατούης» της Pixar είναι ένα animation που διατηρείται στα κλασικά, υψηλά στάνταρ της εταιρίας παραγωγής του και έχει να κάνει με ένα ποντίκι που θέλει να γίνει μάγειρας. Η κεντρική ιδέα θυμίζει το μοτίβο απ’ το παραμύθι με το ασχημόπαπο και σίγουρα οι περιπέτειες του συμπαθητικού ποντικού στην πόλη του φωτός θα διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους.
Πρεμιέρα έχει κάνει και η «Εισβολή» με την Νικόλ Κίντμαν. Πρόκειται για remake παλιότερης ταινίας επιστημονικής φαντασίας, όπου μία παράξενη επιδημία αρχίζει να εξαπλώνεται σε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, αλλά κανείς δεν φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη σημασία εκτός απ’ την δυναμική ψυχολόγο Carol Bennell. Η επιδημία είναι ο προάγγελος μίας εισβολής (τι άλλο;) και καθώς ο γιος της προσβάλλεται, εκείνη πρέπει να τον σώσει μαζί με ολόκληρο τον κόσμο. Η υποδοχή του ήταν μάλλον χλιαρή, στο imdb έχει βαθμολογηθεί με 6,1 αλλά ίσως έχει ένα ενδιαφέρον.
Υπάρχει και το «Ποίμνιο» με τον Ρίτσαρντ Γκιρ. Η ταινία στηρίζεται στην παρουσία του και είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που εξερευνά την εξαφάνιση ενός κοριτσιού, το οποίο εικάζεται ότι έχει αναμειχθεί σε μία σειρά ύποπτων δραστηριοτήτων. Στην Αμερική δεν βγήκε στις αίθουσες και αφήνει γενικότερα την αίσθηση ότι θα περάσει απαρατήρητο. Στο ίδιο στυλ και με παρόμοια θεματολογία θα μπορούσατε να προτιμήσετε τα «8 χιλιοστά» με τον Nicolas Cage ή τον πολύ καλό «Χρησμό της Πεταλούδας» στο οποίο επίσης πρωταγωνιστεί ο Ρίτσαρτν Γκιρ.
Αν τώρα δεν έχετε διάθεση να βγείτε μία βόλτα για να απολαύσετε τα φύλλα των δέντρων καθώς πέφτουν καλωσορίζοντας το Φθινόπωρο, η λύση είναι να νοικιάσετε σε dvd το συγκλονιστικό υπαρξιακό δράμα «Fountain» του Darren Aronofsky, που ήταν κατά τη γνώμη μου μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς που μας πέρασε. Θα απολαύσετε πλάνα-έργα τέχνης, την ταιριαστότερη μουσική επένδυση που θα μπορούσατε να φανταστείτε και μία από τις δυνατότερες ιστορίες που έχουν ειπωθεί για την αγάπη. Πρωταγωνιστεί ο επιβλητικός Χιου Τζάκμαν σε μία πολυσύνθετη αναζήτηση αιώνων, στην οποία υποδύεται τρεις διαφορετικούς ρόλους και ταξιδεύει από τους ιερούς τόπους των Μάγια ως ένα μακρινό νεφέλωμα. Συμβολισμοί, εσωτερική αναζήτηση συναισθημάτων και η δύναμη της ανθρώπινης θέλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: