Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007

Οκτώβριος 4- Πρώτη φορά νονός

Από την πρώτη κιόλας κινηματογραφική εβδομάδα του Οκτωβρίου, οι επιλογές στις αίθουσες βελτιώνονται αισθητά και χωρίς να χάσω χρόνο προχωράω κατευθείαν στις ταινίες που προβάλλονται στην πόλη μας, οι οποίες είναι πολλές και ενδιαφέρουσες.
Ξεκινάμε με τους «Φύλακες της Νύχτας» («Dnovnoy Dozor» ο αυθεντικός τίτλος), το καθηλωτικό ρωσικό θρίλερ αστικής φαντασίας του ταλαντούχου Timur Bekmambetov. Είναι το sequel των «Φυλάκων της Νύχτας», βασίζεται σε μία σειρά τεσσάρων δυστοπικών βιβλίων, που διαπραγματεύονται την προαιώνια μάχη ανάμεσα στις δυνάμεις του Φωτός και του Σκότους. Αν σας εντυπωσίασε το αμερικάνικο «Underworld», τότε οι «Φύλακες της Νύχτας» πρέπει πραγματικά να σας αφήσουν άφωνους. Ο σκηνοθέτης δημιούργησε μία υποβλητική ατμόσφαιρα στην σύγχρονη Μόσχα αξιοποιώντας το εξωφρενικά μεγάλο budget της παραγωγής, αλλά δεν παρέλειψε να αναπτύξει τους χαρακτήρες και να δέσει την πλοκή με ένα πλήθος πολύπλοκων συμβολισμών. Ξέφρενα κυνηγητά σε χιονισμένα τοπία, εντυπωσιακές μονομαχίες ενάντια σε βαμπίρ, τρομερά ειδικά εφέ και όχι λιγότερο από τέσσερα αστέρια στα πέντε.
Πρώτη σημαντική ελληνική ταινία της χρονιάς είναι μία παραγωγή της Odeon. Πρόκειται για τη νέα κωμωδία της Όλγας Μαλέα «Πρώτη φορά νονός», που βασίζεται σε μία μικρή, με αυτοβιογραφικά στοιχεία, ιστορία του Νίκου Παπανδρέου. Σύμφωνα με την υπόθεση ο μεγαλωμένος στις ΗΠΑ γόνος μεγάλης πολιτικής οικογένειας, πηγαίνει στην Κρήτη για να βαφτίσει το μωρό ενός κοµµατάρχη. Το ξενικό του παρουσιαστικό, η δυσκολία του µε τα Ελληνικά και οι δοκιμασίες που πρέπει να περάσει για να γίνει αποδεκτός γεννούν μία σειρά από κωμικές σκηνές µε πολιτικό υπόβαθρο. Το όνομα της Όλγας Μαλέα στην σκηνοθεσία με κάνει σκεπτικό και δύσκολα θα προκύψει μία έκπληξη σαν το «Straight story» ή το «Πέντε λεπτά ακόμα». Πάντως το ηχηρό καστ περιλαμβάνει τον Αντώνη Καφετζόπουλο, την Ελένη Καστάνη, τον Γιώργο Κιμούλη και την Εβελίνα Παπούλια, οι οποίοι σίγουρα δίνουν άλλον αέρα στην δυναμική της ταινίας.
Στις δύο παραπάνω που κάνουν πρεμιέρα, προστίθενται ακόμα δύο, που απευθύνονται, όμως σε εντελώς διαφορετικό κοινό. Ο Matt Damon επιστρέφει στον ρόλο του δαιμόνιου πράκτορα Jason Bourne στην ταινία δράσης «Bourne Ultimatum», η οποία κινείται στους γνωστούς ρυθμούς της σειράς και μάλλον για ακόμα μία φορά καταφέρνει να ξεπεράσει τον μέσο όρο. Σε άλλο μήκος κύματος είναι το βιογραφικό «Ερωτευμένη Τζέιν» με την ανερχόμενη Anne Hathaway στο ρόλο της συγγραφέως Jane Austin σε νεαρή ηλικία. Θέλει να θυμίσει φυσικά το «Περηφάνια και Προκατάληψη», αλλά ακόμα και χωρίς την Κίρα στέκεται σε ένα καλό επίπεδο. Δεν είναι άσχημη λύση για βράδυ σε πιο αισθηματικούς ρυθμούς.
Από όσες συνεχίζονται ξεχωρίζει φυσικά το «Zodiac» του David Fincher. Έχει θέμα τον ομώνυμο διαβόητο serial killer, που τρομοκράτησε το ’60 και το ’70 την Αμερική με μία σειρά φαινομενικά ασύνδετων και τυχαίων φόνων. Έχει μέσο όρο βαθμολογίας 8,0 στο imdb και κατάφερε να μπει στην λίστα με τις καλύτερες 250 ταινίες όλων των εποχών. Τελευταία επιλογή είναι το «Ένας άγνωστος ανάμεσά μας», που στηρίζεται στην παρουσία του Pierce Brosnan. Έχει περάσει απαρατήρητο, περιγράφει ένα ευφυές σχέδιο απαγωγής και υπόσχεται δράση και απρόβλεπτες ανατροπές.
Δεν μένει πολύς χώρος για επιλογή dvd, αλλά νομίζω ότι οι προβολές αυτής της εβδομάδας σας έχουν καλύψει πλήρως. Παρ’ όλα αυτά αν τίποτα δεν σας φάνηκε ενδιαφέρον και όπως εγώ έχετε πετάξει την τηλεόραση, μπορείτε πάντα να καταφύγετε στην εναλλακτική νυχτερινή έξοδο, όπου υποδύεστε στα κρυφά ότι είστε ο πρωταγωνιστής της δικής σας ταινίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: