Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Αύγουστος 28- Watchmen


Πέρασαν δύο εβδομάδες και είμαστε πάλι στις επάλξεις. Αν είστε στους τυχερούς που έχουν ακόμα διακοπές μπροστά τους κάντε και κανά μακροβούτι για τους υπόλοιπους. Αν είστε στους «άλλους» μην πτοείστε, οι διακοπές των Χριστουγέννων δεν είναι καθόλου, μα καθόλου μακριά. (Ας πούμε)

Ένα ακόμα θετικό για όσους ήδη εντοιχίστηκαν στο πολεοδομικό συγκρότημα είναι ότι τα cineplex άνοιξαν και πάλι τις πύλες τους και μάλιστα με αρκετές αξιόλογες επιλογές. Βάζουμε οριστικά στο άλμπουμ τις φωτογραφίες των διακοπών και πλέκουμε για τους επόμενους μήνες τα όνειρα μας στις σκοτεινές κινηματογραφικές αίθουσες. And here weGo!

Οι μεταφορές κόμικ έχουν ενταχθεί πια στις εβδομαδιαίες επιλογές μας, μιας και όπως αποδεικνύεται όλες ανεξαιρέτως μετατρέπονται σε εισπρακτικές επιτυχίες. Πρώτη επιλογή για σήμερα το «Wanted» του Ρώσου σκηνοθέτη Τιμούρ Μπεκμαμπέτοφ. Το «Wanted» είναι μεταφορά ενός όχι και τόσο γνωστού κόμικ, αλλά η εντυπωσιακή παρουσία της Αντζελίνα Τζολί, σε συνδυασμό με τα πανάκριβα και εντυπωσιακά εφέ που χρησιμοποίησε ο έτσι κι αλλιώς ειδικός Μπεκμαμπέτοφ, ήταν αρκετά για να γίνει στην Αμερική μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες της θερινής σεζόν.

Μην περιμένετε να δείτε έστω και μισή σκηνή βασισμένη σε ρεαλιστικά δεδομένα και νόμους της φυσικής. Η τροχιά απ’ τις σφαίρες καμπυλώνεται στον αέρα, η κατεύθυνση της βαρύτητας αλλάζει ανάλογα με τη σκηνή, η αδράνεια ως έννοια καταπατείται και οι συνιστώσες της τριβής υπακούουν στους νόμους του χάους. Τι προκύπτει απ’ όλα αυτά; Μία πολύ δυνατή ταινία δράσης, κατάλληλη για να χυθούν ισχυρές δόσεις αδρεναλίνης στις φλέβες σας και να φανταστείτε ότι ανήκετε σε ένα πολύχρωμο, φασαριόζικο, dolby surround και περιπετειώδες σύμπαν. Συμπρωταγωνιστής της Τζολί είναι ο Τζέιμς ΜακΑβόι, κατάλληλος στο ρόλο του άνευρου loser, ενώ κλασικά κάπου εμφανίζεται σαν μέντορας και ο Μόργκαν Φρίμαν για να εισπράξει όσα του χρειάζονται για να ταΐσει τη μαϊμού. Όσοι έχουν διαβάσει το κόμικ κατέκριναν την οπτική γωνία του σκηνοθέτη, αλλά αυτά είναι μικρά γράμματα.

Υπενθυμίζω ότι ο Μπεκμαμπέτοφ έχει κάνει στη Ρωσία τα πολύ εντυπωσιακά (αλλά και αμφιλεγόμενα) φιλμ «Φύλακες της Νύχτας» και «Φύλακες της Μέρας», που είναι μέρη μιας τριλογίας που θα ολοκληρώσει του χρόνου στην Αμερική με χρηματοδότηση από δολάρια πλέον και με αγγλόφωνους ηθοποιούς. Η ταινία θα λέγεται «Twilight Watch» και θα βασίζεται και πάλι (άγνωστο σε τι βαθμό) στη σειρά βιβλίων “Nochnoy Dozor” του Sergei Lukyanenko.

Επιστρέφοντας στα κόμικ, μετά τις θερινές επιτυχίες του «Iron Man» και του «Wanted», καθώς και το πρωτόγνωρο φαινόμενο του «Σκοτεινού Ιππότη» (πλησιάζει σε εισπράξεις τον Τιτανικό, απειλώντας το στοιχειωμένο του ρεκόρ), έχουμε ορισμένες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις που θα μεταφερθούν στις οθόνες μας το προσεχές χρονικό διάστημα. Πρώτα απ’ όλα το «Watchmen» του Άλαν Μουρ, που είναι ένας απ’ τους σημαντικότερος (και εκκεντρικότερους) δημιουργούς αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Η σκηνοθεσία είναι του Ζακ Σνάιντερ, που θα κληθεί μετά τους τριακόσιους του παλιόφιλου King Leonidas να δώσει τον καλύτερό του εαυτό για ένα κόμικ που θεωρείται -τουλάχιστον σε επίπεδο λογοτεχνικής αξίας- το καλύτερο δείγμα όλων των εποχών. Για αυτό υπομονή ως το Μάρτιο ή αναζητήστε το κόμικ.

Επίσης ήδη έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο το πρώτο trailer του «Wolverine» με τον επιβλητικό Χιου Τζάκμαν να αναλαμβάνει και πάλι το ρόλο, αυτή τη φορά χωρίς τους υπόλοιπους X-Men. Θα δούμε μια εκδοχή για τις απαρχές του ήρωα και μετά αναμένεται να ακολουθήσει καταιγισμός βίας και εκρήξεων. Τη νέα χρονιά θα καταφτάσει και το δεύτερο μέρος του «Sin City» με καστ που δεν αστειεύεται και με τον Τζόνυ Ντεπ να αναλαμβάνει το ρόλο του Wallace, ενός χαρακτήρα που παρομοιάζεται με μηχανή καταστροφής. Παρ’ ότι βάζει μεγάλο στοίχημα να μην κουράσει με το αξιοπερίεργο και πολύ ιδιαίτερο στυλ της, στα σκαριά είναι και η τρίτη ταινία, που θα κάνει πρεμιέρα το 2010.

Τι άλλο μένει; Μα φυσικά η Νάρνια κι ο πρίγκιπας Κάσπιαν, με τα trailer της οποίας πιστεύω κάνατε μαζί διακοπές. Πέρα πάντως απ' τη διαφήμιση, όσοι φίλοι μου το είδαν, μίλησαν για καλή ταινία, αν και εισπρακτικά δεν τα πήγε τόσο καλά όσο η πρώτη. Όλοι οι χαρακτήρες επιστρέφουν, οι εντυπωσιακές σκηνές μάχης είναι εγγυημένες και έχει βαθμολογία 7,3 στα δέκα στο imdb. Λογικά αξίζει να το δείτε, χωρίς να έχετε υπερβολικές προσδοκίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: