Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Σεπτέμβριος 4- Tropic Thunder


Σήμερα –δηλαδή προχθές για εσάς που διαβάζετε- είναι μια από αυτές τις μέρες. Δεν θέλω να κάνω τίποτα, ο χρόνος να σταματήσει για λίγο να κυλάει, να επικρατήσει απόλυτη ησυχία και να μπορέσω για μερικές ώρες να κοιτάω γαλήνιος το ταβάνι. Αντί γι’ αυτό, όμως υπάρχει δουλειά εδώ μπροστά στο pc, δουλειά πριν και μετά, ημερομηνίες που πλησιάζουν τρέχοντας και μέσα σε όλα αυτά ο γείτονας που από το πρωί χτυπάει ανελέητα με σφυριές τον τοίχο, γιατί μάλλον αποφάσισε στα σαράντα του να ασχοληθεί με τη γλυπτική- δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς. Εντάξει, το έγραψα. Πάμε παρακάτω ελπίζοντας μέχρι να βάλω τελεία να έχει ολοκληρώσει το έργο του.

Η νέα κινηματογραφική σεζόν έχει ξεκινήσει και κανονικά δεν θα είχαμε και πολύ σημαντικές ταινίες για να ασχοληθούμε, αλλά λόγω των διακοπών που μεσολάβησαν θα έρθουν διάφορες ενδιαφέρουσες προτάσεις που ήδη έχουν παιχτεί στην Αμερική. Από όσες ήδη παίζονται στην πόλη μας ξεχωρίζει φυσικά οι δύο μεταφορές από κόμικ, το «Wanted» του Ρώσου Μπεκμαμπέτοφ και ο «Σκοτεινός Ιππότης» του Νόλαν. Αν τις έχετε δει, ίσως να υπάρχει ακόμα ξεχασμένο σε καμιά αίθουσα το «Μάμα Μία», για να πάρετε αν σας έχει ήδη λείψει μια δόση από καλοκαίρι, Greek islands και mouzaka. Κάπου ανάμεσα σ’ αυτά δίνει επικές μάχες και ο πρίγκιπας Κάσπιαν, με το sequel της Νάρνια, για το οποίο συγκέντρωσα διφορούμενες γνώμες, άρα κάτι καλό θα έχει να δώσει.

Στα υπόλοιπα και λιγότερο προβεβλημένα υπάρχει το κοινωνικό θρίλερ «Μπροστά στα μάτια της» με την Ούμα Θέρμαν στο ρόλο μιας γυναίκας που αντιμετωπίζει προβλήματα σε σχέση με την αντίληψή της και την προσαρμογή της στο περιβάλλον, έπειτα από μία τραυματική εμπειρία. Η ταινία είναι διανθισμένη με flashbacks και flashforwards, επιχειρώντας να μπερδέψει λίγο το θεατή και να προσδώσει μία αίσθηση μυστηρίου. Διάφορα παράδοξα συμβαίνουν υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Vadim Perelman, ο οποίος είχε εκπλήξει με το εξαιρετικό «Σπίτι από Άμμο και Ομίχλη» το 2003. Στο imdb έχει βαθμολογηθεί με 6,7 στα 10, δηλαδή πιθανότατα όσο της αξίζει. Καλή εναλλακτική επιλογή χαμηλών τόνων, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι αν τη δείτε θα σας μείνουν πολλά πράγματα. Την προτείνω πάντως βασιζόμενος στην προηγούμενη δουλειά του Perelman.

Αν το κράτησαν και για τρίτη εβδομάδα, υπάρχει και η κλασική, ετήσια «χειμαρρώδης» κωμωδία του ανεπανάληπτου Έντι Μέρφι, ο οποίος προσκάλεσε το κοινό να γνωρίσει τον Ντέιβ στην καινούρια, υπέροχη ταινία του: «Meet Dave» (εξαιρετικά πρωτότυπος τίτλος!). Δεν χρειάζεται καν να δείτε το trailer για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται και απλά θα αφιερώσω μια ολόκληρη παράγραφο για να σας πείσω να μην τη δείτε. Ελπίζω να μην έχουν μείνει στη πόλη μας οπαδοί του κατά τα άλλα συμπαθούς αφροαμερικάνου ηθοποιού, αλλά συνεχίζω just in case. Στο imdb έχει συγκεντρώσει 3,8 στα 10, ενώ ήταν και μεγάλη έκπληξη που στα αμερικανικά ταμεία απέτυχε παταγωδώς συγκεντρώνοντας μόλις 10 εκατομμύρια δολάρια, ποσό ελάχιστο σε σχέση με την προηγούμενη ταινία του (το ακατανόμαστο Norbit- 3,5 στο imdb) που είχε μαζέψει εννιά φορές περισσότερα. Είναι βέβαια απορίας άξιο το πώς μάζεψε και αυτά τα ολίγα, αλλά όπως φαίνεται στην από εκεί πλευρά του ατλαντικού ζουν ανάμεσά τους πολλοί εξωγήινοι, με παράξενα γούστα. Δεν αμφιβάλω ότι εσείς να είστε πιο έξυπνοι και δεν θα περάσετε ούτε απ’ έξω απ’ την αίθουσα που παίζετε.

Τώρα, σε αυτά που περιμένουμε. Πρώτα απ’ όλα το «Tropic Thunder», μια τρελή και παλαβή (θέλει να είναι) κωμωδία με Μπεν Στίλερ (πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί), Τζακ Μπλάκ, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και αρκετούς ακόμα. Μερικοί ηθοποιοί που γυρίζουν μια πολεμική ταινία, μετά από σατανικές συμπτώσεις μπλέκονται χωρίς να το ξέρουν σε ένα πραγματικό πεδίο μάχης. Ακούγεται αρκετά κλισέ ως ιδέα, αλλά όλο και κάτι θα έχει να πει- τουλάχιστον το trailer είναι καλό.

Τέλος περιμένουμε με ανυπομονησία το θρίλερ επιστημονικής φαντασίας «Babylon AD», του Γάλλου σκηνοθέτη Κασοβίτς (Μίσος, Πορφυρά Ποτάμια και Gothica). Σε έναν κόσμο που οπτικά έχει επιρροές απ’ το «Blade Runner», ένας βετεράνος δέχεται να συνοδέψει μια γυναίκα από τη Ρωσία στην Αμερική, χωρίς να γνωρίζει πόσα πολλά εξαρτώνται απ’ την επιτυχία της αποστολής του. Εκτός από στυλιζαρισμένη δράση, θα τεθούν και ηθικά ερωτήματα, μιας και στην υπόθεση ανακατεύεται και μια οργάνωση που προσπαθεί να δημιουργήσει έναν γενετικά μεταλλαγμένο Μεσσία. Ακούγεται ενδιαφέρων, μένει και ν’ αποδειχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: