Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Δεκέμβριος 25- Bank Bang


Τρίγωνα κάλαντα παντού, τσουχτερό κρύο να τα συνοδεύει και πολλές επιλογές για τις εξόδους σας αυτή την περίοδο. Σε περίπτωση που έχετε διάθεση κάπου να στριμώξετε και μία επίσκεψη στους κινηματογράφους Odeon στο Παραλίμνιο, έχουμε και λέμε:
Από την προηγούμενη εβδομάδα υπάρχει μία ακόμα ελληνική κωμωδία, το “Bang Bank» με ληστείες τραπεζών όπως υποδηλώνει και ο τίτλος. Όπως έχετε αντιληφθεί, οι Έλληνες παραγωγοί προσανατολίζονται αυστηρά στην κωμωδία και όλες οι υπόλοιπες ταινίες της εγχώριας παραγωγής δεν έχουν καμία σχεδόν πιθανότητα να αποκτήσουν διανομή σε ευρύ δίκτυο αιθουσών. Μόνη εξαίρεση αν μια δραματική κερδίσει το βραβείο στη Θεσσαλονίκη, ακουστεί λίγο στα δελτία ειδήσεων, κερδίζοντας έτσι δημοσιότητα που μπορεί να εξαργυρώσει έστω και κατά το ελάχιστο. Είχα βρεθεί τις προάλλες σε μια σχετική συζήτηση με τον Στέλιο Χαραλαμπόπουλο, τον πολυβραβευμένο δημιουργό των ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Μόραλη και Γιώργο Σεφέρη. Πριν λίγο καιρό κέρδισε το βραβείο καλύτερου Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη με τη «Νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη» και ενώ πριν κανένας διανομέας δεν είχε δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον, αμέσως μετά τη βράβευση τον προσέγγισαν τέσσερις. Όπως και να έχει η κωμωδία απ’ ότι φαίνεται ακόμα πουλάει και η μονότονη κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει σύντομα. Το συγκεκριμένο πάντως σύμφωνα με την κριτική του Τιμογιαννάκη είναι πολύ καλό, δεν θυμίζει σε τίποτα τηλεόραση (πολύ θετικό αυτό) και άρα δεν έχω κανένα λόγο να μην σας το προτείνω. Σκηνοθετεί ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, το σενάριο έχει γράψει ο δημοφιλής κωμικός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ενώ υποδύεται και τον πρωταγωνιστικό ρόλο πλαισιωμένος από (αρχίστε να μετράτε): τον Κώστα Βουτσά, το Μιχάλη Ιατρόπουλο, τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση, το Δημήτρη Μαυρόπουλο, την Τζένη Μπότση, την Ελένη Ράντου, τον Γιάννη Τσιμιτσέλη, τον Ορφέα Αυγουστίδη και διάφορους άλλους. Όπως αντιλαμβάνεστε το καστ είναι πλούσιο και σε περίπτωση που για εσάς η ψυχαγωγία αυτές τις μέρες περιλαμβάνει οπωσδήποτε γέλιο, προτιμήστε το «Bang bank» έναντι ξένων, τυποποιημένων παραγωγών όπως το «Χριστούγεννα στα τέσσερα».
Αν δεν έχετε πειστεί ακόμα, πάρτε μία γεύση και από την υπόθεση: Δύο αδέρφια, ο Μιχάλης και ο Νώντας, δουλεύουν σε γραφείο κηδειών και προσπαθούν να πιάσουν την καλή (όπως άλλωστε όλοι οι Έλληνες). Όμως, ο Νώντας έχει μπλεξίματα με την ελληνική μαφία και πρέπει να συγκεντρώσει άμεσα ένα, διόλου ευκαταφρόνητο, ποσό (πάντα κάτι πάει στραβά). Έτσι, προτείνει στον Μιχάλη να αρχίσουν να ληστεύουν τράπεζες (γιατί όχι;). Όμως, για κακή τους τύχη, ο αρχηγός της αστυνομίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας έχει αρχίσει να τοποθετεί μυστικούς αστυνομικούς στα υποκαταστήματα όλων των τραπεζών (αυτό ακούγεται λίγο Μεγάλη των Μπάτσων Σχολή), κάνοντας τη ζωή των δύο αδερφών ακόμα δυσκολότερη. Η κατάσταση ξεφεύγει εκτός ελέγχου όταν ο Μιχάλης γνωρίζει τον έρωτα της ζωής του στο πρόσωπο μία τραπεζικής υπάλληλου με ιδιαίτερα «γραφική» οικογενειακή ζωή.
Στα υπόλοιπα υπάρχει ένα fantasy, το «City of Ember», του οποίου ο ποιητικός, μυστηριώδης τίτλος χάνεται στη μετάφραση για να αποδοθεί τετριμμένα ως «Απόδραση από τη χαμένη πόλη». Έχει συγκεντρώσει 6,8 στα 10 στο imdb.com και 51% θετικές γνώμες στην αξιόπιστη σελίδα κριτικών Rotten Tomatoes. Σύμφωνα με την πλοκή η πόλη Ember εξελίσσεται εδώ και γενιές σε έναν φανταστικό, υπόγειο κόσμο με λαμπερά, μαγευτικά φώτα. Έχει χτιστεί σαν καταφύγιο για την ανθρωπότητα και αντλεί ενέργεια από έναν τεράστιο αντιδραστήρα, ο οποίος όμως είναι προορισμένος να αντέξει μόνο για διακόσια χρόνια. Καθώς αυτός ο χρόνος πλησιάζει στο τέλος του, η πόλη σιγά σιγά βυθίζεται στο ανατριχιαστικό σκοτάδι. Πρωταγωνιστούν ο Μπιλ Μάρεϋ και ο Τιμ Ρόμπινς, ενώ η σκηνοθεσία είναι του άπειρου Γκιλ Κέναν.
Θα υπάρχει ακόμα και το «Όταν η γη σταματήσει» στις αίθουσες, αν η διάθεσή σας κλίνει προς την επιστημονική φαντασία και τον προβληματισμό για το μέλλον του είδους μας. Φαίνεται, όμως ότι η συγκεκριμένη ταινία με τον Κιάνου Ριβς δεν επιβεβαίωσε τις υψηλές προσδοκίες του κοινού, αποσπώντας 5,8 στο imdb και μόλις 20% στο Rotten Tomatoes. Δεν πειράζει. Ίσως όταν το ξανακάνουν remake να τα πάνε καλύτερα.
Ευτυχισμένες Γιορτές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: