Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2007

Δεκέμβριος 13- Mist

Χθες -δηλαδή τη Δευτέρα για μένα- ήμασταν με κινηματογραφικούς φίλους στο αγαπημένο μας café και διαφωνούσαμε για το αν το «Signs» του Σιάμαλαν (σκηνοθέτης της Έκτης Αίσθησης) είναι καλή ταινία ή όχι. Είναι απ’ τις ταινίες που υπερασπίζομαι με πάθος, όχι μόνο για τις πολύ τρομακτικές σκηνές που υποστηρίζουν το είδος στο οποίο την έχουν κατατάξει (θρίλερ επιστημονικής φαντασίας), αλλά και για τους πολύ όμορφους και ταιριαστούς κύκλους που έχει χαράξει γύρω από τους δεσμούς μίας οικογένειας. Ακόμα κι αν αυτοί μοιάζουν να έχουν διαρρηχθεί οριστικά, ακόμα κι αν χρειάζεται να δράσει ένα σημαντικό, εξωτερικό γεγονός ως καταλύτης, η αγάπη μεταξύ των μελών δεν σβήνει ποτέ και θα επικρατήσει σπάζοντας την επιφανειακή σκουριά της απέχθειας. Δεν ήθελα να ακουστώ τόσο βαρύγδουπος, οι περισσότεροι φίλοι μου έχουν κατατάξει την ταινία στην κατηγορία «χάνεις δύο ώρες απ’ τη ζωή σου» και η αλήθεια είναι ότι κανείς μας δεν μετακινήθηκε ούτε χιλιοστό από την θέση του. Τελικά μεγάλος κερδισμένος ήταν ο διάλογος και αφού θάψαμε οριστικά την διχόνοια ρίξαμε μια ματιά στις ταινίες της επόμενης εβδομάδας, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει μία που ανέμενα με αγωνία για να δω και μία που ανέμενα με αγωνία για να μη δω.
Ξεκινάμε με την πρώτη επιλογή και το «Mist», που είναι βασισμένο σε ένα ακόμα βιβλίο του Στίβεν Κινγκ, που καθώς φαίνεται γράφει ένα στην καθισιά. Η «Ομίχλη», όμως δεν είναι απαράδεκτη σαν τις περισσότερες κινηματογραφικές μεταφορές του συγγραφέα και το έχει σκηνοθετήσει ο ταλαντούχος Φρανκ Νταραμπόντ, που έχει στο ενεργητικό του το «Πράσινο Μίλι» και το «Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ». Το «Mist» είναι ένα ατμοσφαιρικό, κλειστοφοβικό θρίλερ, remake παλιότερης ταινίας και έχει να κάνει με μία μυστηριώδη ομίχλη που καταπίνει μία μικρή πόλη. Οι κάτοικοι βρίσκουν καταφύγιο σε ένα σούπερ-μάρκετ, αλλά σιγά-σιγά ο φόβος για το άγνωστο τους μεταλλάσει. Πρεμιέρα έκανε στην Αμερική στις 24 Νοεμβρίου, πήγε πολύ καλά στα ταμεία και έφτασε βαθμολογία 7,9 στο imdb. Αν δεν σας έπεισα ρίξτε και μια ματιά στο trailer, στο http://www.youtube.com/watch?v=EP-MHO_M6ik.
Χωρίς πολλές τύψεις καλό θα ήταν να αγνοήσετε την «Τελευταία Λεγεώνα», που για κάποιον ανεξήγητο λόγο αποφάσισε να βαδίσει στα χνάρια του «Βασιλιά Αρθούρου». Ο σκηνοθέτης με προϋπηρεσία στην Ζήνα (όχι την Πέγκυ), φτιάχνει έναν αχταρμά από μύθους και χρίζει τον Collin Firth Ρωμαίο στρατηγό καταπατώντας κάθε έννοια λόγικης. Κάπου έχει κι ένα μικρό παιδάκι που θέλει να γίνει Αυτοκράτορας και το επαναλαμβάνει εκνευριστικά άχρωμα σε κάθε σκηνή, ενώ στον Ben Kingsley μάλλον του έλειπαν λεφτά και κάνει τον Μέρλιν. Μόνο αν θέλετε να γελάσετε ή αν το «Scorpion King» συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πέντε καλύτερες ταινίες που έχετε δει.
Πρεμιέρα και για ένα b-movie, το animation «Bee-Movie», με τίτλο-λογοπαίγνιο και την βαριά υπογραφή της Dreamworks. Παλιότερα η εταιρεία είχε προσπαθήσει να μιμηθεί το κλασικό ύφος των ταινιών της Disney, τώρα αλλάζοντας πλεύση ασπάζεται πιστά τις τεχνικές των στούντιο της Pixar. Πολλές χαρούμενες μελισσούλες ζουζουνίζουν και ο κεντρικός ήρωας ανακαλύπτει ότι οι άνθρωποι τρώνε μέλι. Αψυχολόγητα αποφασίζει να τους μηνύσει.
Με τρία αστέρια στα πέντε συνεχίζεται η «Elizabeth» με την Cate Blanchett, ενώ μια και το έφερε η κουβέντα, η ηθοποιός βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να πάρει μέρος και στο prequel του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», ίσως σε μία από τις πιο αναμενόμενες ταινίες όλων των εποχών το «Hobbit». Το περιμένουμε το 2009 βέβαια και τα ευχάριστα νέα είναι ότι άλλαξε και ο σκηνοθέτης του project, με την New Line Cinemas, να παραδέχεται πλέον ότι προσπαθεί να πείσει τον Πήτερ Τζάκσον να το αναλάβει.
Το τέλος του μήνα κρύβει και μία ανέλπιστη έκπληξη για τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς του splatter. Όπως αποδεικνύεται δεν μας έχουν ξεχάσει και για ακόμη φορά θα εισβάλουν απ' τις οθόνες μας τα τέρατα του «Alien vs Predator». O αγώνας για την επιβίωση θα περάσει σε άλλο επίπεδο, ενώ το tagline της ταινίας μας απειλεί ότι «αυτά τα Χριστούγεννα δεν θα υπάρξει Ειρήνη για τη Γη». Υποθέτω ότι αν πάει καλά εισπρακτικώς δεν θα υπάρξει ειρήνη ούτε τα άλλα Χριστούγεννα.
Για παρατηρήσεις, προτάσεις ή οτιδήποτε άλλο μπορείτε να στείλετε στο ipliotas@upnet.gr, ενώ παλαιότερα θέματα της στήλης που περιλαμβάνουν και προτάσεις για dvd μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ή και στο ιστολόγιο που διατηρώ στο http://john-pliotas.blogspot.com/.

Δεν υπάρχουν σχόλια: