Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

Δεκέμβριος 20- Golden Compass

Τελευταίο άρθρο πριν τα Χριστούγεννα, τα οποία ελπίζω να είναι χιονισμένα και να μας βρουν όλους γεμάτους χαρά και μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Όσοι θα βρίσκεστε σε διακοπές, σίγουρα θα έχετε και άφθονο ελεύθερο χρόνο, άρα και ψηλά στη λίστα με τις προτιμήσεις σας θα βρίσκονται και οι κινηματογραφικές ταινίες. Για να ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε αυτά που θα παίζονται.

Σημαντική πρεμιέρα είναι το «Golden Compass», ή όπως έχει μεταφραστεί στα ελληνικά: «Η τριλογία του κόσμου: Το αστέρι του Βορρά». Είναι πολυαναμενόμενη ταινία, που στηρίζεται στην διάσημη τριλογία βιβλίων του Philip Pullman «His dark materials», που εκδόθηκε το 1995 και κατάφερε να κερδίσει την ίδια χρονιά το λογετεχνικό βραβείο Carnegie. Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Nicole Kidman και o Daniel Craig, ξανά μαζί μετά την απαρατήρητη “Εισβολή” καθώς και η δεκατριάχρονη Dakota Blue Richards, που κέρδισε τον ρόλο επικρατώντας σε επική audition ανάμεσα σε δέκα χιλιάδες (!) συνομίληκές της. Φοβάμαι ότι οι εταιρείες παραγωγής έχουν υποτιμήσει το εύρος των ηλικιών στο οποίο απευθύνονται οι ταινίες με φανταστικό περιεχόμενο και αρκούνται στο να βρουν ένα βιβλίο με ένα μικρό κοριτσάκι ή αγοράκι, που ανακαλύπτει ότι διαθέτει υπερφυσικές ικανότητες ή ένα μοναδικό στον κόσμο, πανίσχυρο αντικείμενο. Το στοίχημα που βάζει το «Golden Compass» είναι μεγάλο. Η New Line Cinema, επένδυσε πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια στο project και όπως μπορείτε να διαπιστώσετε κι από το trailer ακόμα, θα το προωθήσει ως τον νέο «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Αν σας αρέσει τότε κάντε λίγο υπομονή μέχρι τον Μάιο για τη συνέχεια της «Νάρνια».

Πρώτη επιλογή για μένα εξακολουθεί να είναι η καθηλωτική ταινία του Φρανκ Νταραμπόντ «Mist», που είναι βασισμένο σε ένα ακόμα βιβλίο του Στίβεν Κινγκ Μόλις επέστρεψα από τον κινηματογράφο συνειδητοποίησα πόσο πολύ ήθελα να την ξαναδώ. Ομολογώ ότι είμαι αρνητικά προκατειλημμένος με τις μεταφορές βιβλίων του Στίβεν Κινγκ και ξεχωρίζω μόνο το "Πράσινο Μίλι" και το "Ρίτα Χέιγουορθ: Τελευταία Έξοδος" (και τη "Λάμψη"). Αυτές οι δύο ταινίες είναι του Νταραμπόντ, που αυτή τη φορά αλλάζει λίγο τη γραμμή του και αποφασίζει να ασχοληθεί με πιο "ωμά" πράγματα. Η «Ομίχλη» είναι ένα ατμοσφαιρικό, κλειστοφοβικό θρίλερ και έχει να κάνει με μία μυστηριώδη ομίχλη που καταπίνει μία μικρή πόλη. Η ταινία είναι πολύ-πολύ καλή και δεν επικεντρώνεται τόσο στον τρόμο, όσο στις αντιδράσεις των ανθρώπων σε απελπισμένες καταστάσεις. Τελικά ίσως να μην είμαστε όσο πολιτισμένοι πιστεύουμε. Όπως σχολιάζει κι ένας απ' τους πρωταγωνιστές: «η αληθινή φύση του ανθρώπου φαίνεται όταν σταματούν να λειτουργούν οι μηχανές και το 911 δεν το σηκώνει». Η τελευταία σκηνή, έχει συγκλονιστική μουσική υπόκρουση και νομίζω θα σας μείνει αξέχαστη. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι στο Αθηνόραμα είχε βαθμολογία 2,5/5 η οποία είναι καλή για θρίλερ, αλλά δεν συγκρίνεται με την βαθμολογία και τα σχόλια του Δανίκα. Της έβαλε 10 (!) παρακαλώ και έγραψε ότι είναι η καλύτερη ταινία τρόμου που έχει δει ποτέ. Δεν ξέρω αν πρέπει να συμφωνήσω, αλλά τώρα που το σκέφτομαι είναι όντως η καλύτερη ταινία τρόμου που έχω δει ποτέ. Νομίζω ότι αξίζει να πάτε να τη δείτε και τεσσεράμισι αστέρια στα πέντε είναι η δική μου ετυμηγορία.

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικό πριν προβληθεί ήταν το «American Gangster» του Ridley Scott, στο οποίο χρησιμοποιεί τον αγαπημένο του ηθοποιό Russell Crowe για να πλαισιώσει τον πολύπειρο Dengel Washington. Εκ πρώτης όψεως το στήσιμο θυμίζει «Πληροφοριοδότη» και «Λος Άντζελες Εμπιστευτικό», αλλά αν καταφέρει να αντέξει στη σύγκριση τότε ίσως διεκδικήσει μερίδιο απ’ την πίτα των όσκαρ. Η υπόθεση έχει να κάνει με έναν αρχιεγκληματία, που στις αρχές της δεκαετίας του ’70 έχτισε μία αυτοκρατορία, διακινώντας ηρωίνη μέσα απ’ τα φέρετρα των νεκρών στρατιωτών από το Βιετνάμ. Φυσικά ένας αδιάφθορος ντετέκτιβ τον σταματάει και τον αναγκάζει να συνεργαστεί μαζί του προκειμένου να εξαρθρώσει όλο το δίκτυο των αξιωματούχων που συνδέονται με το συνδικάτο. Τελικά απέσπασε εκθειαστικά σχόλια, τρεις υποψηφιότητες για τις χρυσές σφαίρες, ενώ από τις αρχές Νοεμβρίου που προβάλλεται στην Αμερική μάζεψε πάνω από 120 εκατομμύρια δολάρια, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο. Διαγράφοντας το ατόπημα του Dengel με το ανεκδιήγητο «Déjà vu», τη συστήνω ανεπιφύλακτα, αλλά θυμηθείτε ότι στη πόλη μας κάνει πρεμιέρα ανήμερα των Χριστουγέννων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: