Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

Ιανουάριος 10- Dungeon Siege

Το 2008 μπήκε πλέον για τα καλά και μαζί του μπήκε στην τελική ευθεία η, σημαντική για τα κινηματογραφικά δρώμενα, βραδιά της απονομής των Όσκαρ. Όπως κάθε χρόνο θα προηγηθούν οι Χρυσές Σφαίρες, που είναι τα βραβεία των ανταποκριτών ξένου τύπου στο Χόλυγουντ. Η απεργία, όμως της ένωσης σεναριογράφων συνεχίζεται και οι ηθοποιοί σαν ένδειξη συμπαράστασης ανακοίνωσαν ότι θα απέχουν από την απονομή, που γίνεται αυτό το σαββατοκύριακο. Άδειο θα είναι λοιπόν το κόκκινο χαλί. Περισσότερα για τις Χρυσές Σφαίρες, καθώς και την αναλυτική λίστα με τις φετινές υποψηφιότητες μπορείτε να αναζητήσετε στον διαδικτυακό τους τόπο στο http://www.goldenglobes.org.

Πριν λίγες μέρες δόθηκαν και τα βραβεία της Εθνικής Ένωσης Κριτικών της Αμερικής στα οποία κυριάρχησε η δραματική ταινία «There Will Be Blood» με πρωταγωνιστή τον αξιολογότερο σύγχρονο ηθοποιό Ντάνιελ Ντέι Λούις. Κέρδισε τα βραβεία καλύτερης ταινίας, ανδρικής ερμηνείας και σκηνοθεσίας, ενώ ο πρωταγωνιστής έχει ήδη στις αποσκευές του τα βραβεία ανδρικής ερμηνείας των ενώσεων κριτικών Νέας Υόρκης και Λος Αντζελες, καθώς και μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Ο Ντάνιελ Ντέι Λούις υποδύεται έναν μεγιστάνα του πετρελαίου στα τέλη του 19ου αιώνα και ο ρόλος του θυμίζει λίγο τον χασάπη απ’ τις «Συμμορίες της Νέας Υόρκης».

Περνάμε τώρα σε αυτά που προβάλλονται στην πόλη μας και κάνουμε ποδαρικό τη νέα χρονιά με τέσσερις ταινίες που απευθύνονται σε εντελώς διαφορετικό κοινό η μία από την άλλη. Ξεκινάμε με τον Τζόρτζ Κλούνεϊ, που συνεχίζει να επιλέγει απαιτητικούς ρόλους σε δύστροπα φιλμ (παίρνει άφεση αμαρτιών για την ανεκδιήγητη «Συμμορία των δεκατριών»). Επίκεντρο ο πολιτικός προβληματισμός στο «Michael Clayton» και μία διερεύνηση των αντιδράσεων των χαρακτήρων υπό το πρίσμα (ή τη σήψη αν προτιμάτε) της διαφθοράς. Ίσως χαρίσει στον πρωταγωνιστή μία ακόμα υποψηφιότητα για Όσκαρ, αλλά εννοείται ότι αν ψάχνατε πιστολίδι, γρήγορα αμάξια και παρκούρ προσπεράστε την χωρίς πολλές τύψεις. Κανένας, όμως λόγος ανησυχίας. Για εσάς είναι επόμενη ταινία που κάνει πρεμιέρα: «Alien vs Predator 2». Δεν έχω ιδέα τι έγινε στην πρώτη ταινία και πάω στοίχημα ότι κι όσοι την είδατε δεν θυμάστε. Αρκεί, όμως να ρίξετε μια ματιά στο trailer για να καταλάβετε τι πρόκειται να ακολουθήσει: Οι «εξωγήινοι» καταφτάνουν στον πλανήτη μας για να πολεμήσουν με τους «κυνηγούς». Δεν θα έχει τους τόνους τσαλακωμένης λαμαρίνας των «Transformers» και σίγουρα δεν θα είναι τόσο σοβαρή παραγωγή, όμως θα σας αποζημιώσουν τα ανεξέλεγκτα ξεκοιλιάσματα και οι ασταμάτητοι πυροβολισμοί. Αν αναρωτιέστε τη στάση κρατούμε εμείς ως άνθρωποι δεν θα έλεγα αυστηρά ουδέτερη. Η πολυμήχανη κυβέρνηση των ΗΠΑ στέλνει ως απάντηση μερικές καραβιές πεζοναύτες με τανκ και ελικόπτερα για να πάρουν μέρος στον πανικό. Θα μπορούσε να κατηγορηθεί και για πολεμοκαπηλεία.

Το «P.S. I love you» έχει μια συγκινητική ιστορία, την Χίλαρυ Σουάνκ και τον Τζεράλντ Μπάτλερ (ο παλιόφιλος, φωνακλάς king Leonaidas για όσους τον ξέχασαν), αλλά κάπου χωλαίνει ως σύνολο. Πάντως δεν είναι κακή επιλογή για όσους θέλουν να περάσουν μία ήσυχη βραδιά. Τέλος υπάρχει και μία περιπέτεια φαντασίας, που προσπαθεί να κατεβάσει τον πήχη ακόμα πιο χαμηλά (αν είναι δυνατόν) από εκεί που τον έθεσε η «Τελευταία Λεγεώνα». Είναι η ταινία με το επικότατο όνομα: «IN THE NAME OF THE KING:A DUNGEON SIEGE TALE», που στα ελληνικά μάλλον βαρέθηκαν να τον μεταφράσουν ολόκληρο και το είπαν απλά: «Πολιορκία». Το άσχημο δεν είναι ούτε ότι έχει πάρει 4,0 στο imdb (στα δέκα ε;), ούτε ότι ο πρωταγωνιστής ξεκινά να εκδικηθεί αυτούς που απήγαγαν τη γυναίκα του και σκότωσαν τον γιο του (δεν θυμάμαι αν είναι με αυτή τη σειρά- δεν έχει σημασία νομίζω ή τουλάχιστον δεν έχει για τον Στίβεν Σιγκάλ όταν βρίσκεται σε παρόμοιες καταστάσεις). Τα πάντα ξεκινούν απ’ το ότι έχουν επιλέξει για ήρωα σε περιπέτεια φαντασίας με άλογα, καταπέλτες και μάγους τον Τζέισον Στάθαμ, με θητεία σε «Transporter», «Crank», «Αρπαχτή», «Δυο καπνισμένες κάνες» κλπ κλπ. Ήταν απίστευτος σε εκείνος τους ρόλους, αλλά δεν του πηγαίνει καθόλου να κραδαίνει τόξα και σπαθιά. Δώστε του ανθρώπου ένα ούζι και χώρο για να μοιράσει κλωτσιές δεξιά κι αριστερά. Τι να κάνει μες στην πανοπλία;

Συνεχίζονται και το «Στα ίχνη του χαμένου Θησαυρού» με τον λοχαγό Κορέλι σε νέες απίστευτες περιπέτειες, ο «American Gangster» του Ρίντλεϋ Σκοτ με τέσσερα αστέρια στα πέντε και το «I am Legend» με τον Γουίλ Σμιθ σε μεγάλη φόρμα να κυνηγά με τον σκύλο του βαμπίρ, όπως οι Βρετανοί κυνηγάνε αλεπούδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: