Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

Ιανουάριος 3- Rewind

Καλή χρονιά σε όλους κι ευτυχισμένο το 2008, νομίζω πριν λίγο το πήρε το μάτι μου στο σπίτι, θα μπήκε από κανά παράθυρο όταν δεν πρόσεχε κανένας.

Σκέφτηκα στην σημερινή στήλη να κάνω μία ανασκόπηση της χρονιάς που αφήσαμε πίσω και να αναφέρω τις δέκα ταινίες που κατά τη γνώμη μου ξεχώρισαν. Δεν ξέρω αν σε κάποιες από αυτές καθρεφτίζονται και οι δικές σας επιλογές, όμως πιστεύω ότι και οι δέκα αξίζουν την προσοχή σας και άρα αποτελούν μία πολύ καλή λύση για τις ενοικιάσεις dvd* που σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε αυτές τις μέρες. Έχουμε και λέμε λοιπόν με τυχαία σειρά:

1) Fountain (Η πηγή της ζωής), του Αρανόφσκυ. Σπουδαίο υπαρξιακό δράμα, που πέρασε σχετικά απαρατήρητο, όμως με το πέρασμα του χρόνου όλο και περισσότεροι θα το ανακαλύψουν. Συνοδεύεται από το καλύτερο soundtrack που έχει γραφτεί ποτέ για ταινία, διά χειρός Clint Mansell.

2) Das Leben Der Anderen (Οι ζωές των άλλων). Όσα και να γράψω δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα, μιας και οι λέξεις ωχριούν μπροστά στις ασύλληπτες εμπνεύσεις των τεχνικών παρακολούθησης της ανατολικογερμανικής Στάζι.

3) Eastern Promises (Επικίνδυνες υποσχέσεις) του Κρόνεμπεργκ που αποσπά ρεσιτάλ ηθοποιίας από Μόρτενσεν, Κασέλ και Γουότς. Με μουσική υπόκρουση πένθιμων βιολιών και με πινέλο κακοακονισμένα ξυράφια βουτηγμένα σε αίμα, ο σκηνοθέτης σκιαγραφεί τον αμείλικτο κόσμο της ρωσικής μαφίας του Λονδίνου.

4) 4 Luni, 3 Saptamani si 2 zile (4 εβδομάδες, 3 μέρες και 2 ώρες) που παρακολουθεί τη συγκλονιστική προσπάθεια μίας γυναίκας να βοηθήσει μία φίλη της να προχωρήσει σε παράνομη έκτρωση κατά τη δεκαετία του ’80 στη Ρουμανία. Αν δεν αντέχετε τα πολύ δραματικά καλύτερα να μην το δείτε.

5) El Labirento Del Fauno (Ο λαβύρινθος του Πάνα) του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο. Εξαιρετικό παραμύθι με πολιτικές προεκτάσεις και απίστευτους συνδυασμούς χρωμάτων και αλληγοριών. Ο σκηνοθέτης βέβαια ετοιμάζει τώρα το Hellboy 2, αλλά είναι μία αμαρτία που μπορούμε να του συγχωρήσουμε.

6) Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Στην άκρη του Κόσμου, για το οποίο πολλοί δεν θα συμφωνήσουν, αλλά όπως και να το κάνουμε ήταν η καλύτερη ψυχαγωγική ταινία της χρονιάς, που είχε τον Τζόνι Ντεπ να κεντάει (όχι κυριολεκτικά), επική μουσική, ασύλληπτα ειδικά εφέ και φυσικά πολλούς πειρατές.

7) The Prestige του πολυτάλαντου και πολυμήχανου Κρίστοφερ Νόλαν. Πρεμιέρα έκανε στο τέλος του 2006, αλλά οι περισσότεροι το είδαν αφού άλλαξε ο χρόνος και αφού βγήκε σε dvd, μιας και ήταν μια ταινία που η ποιότητά της διαδόθηκε στόμα με στόμα σε δεύτερο χρόνο.

Επίσης υπάρχουν οι ταινίες που θα μας απασχολήσουν το προσεχές χρονικό διάστημα και κυρίως αυτές που θέλουν να ακούσουν επανειλημμένα το όνομά τους τη βραδιά απονομής των Όσκαρ. Υπάρχει αίμα στο 8) There Will Be Blood με πρωταγωνιστή ίσως τον καλύτερο σύγχρονο ηθοποιό, τον Daniel Day-Lewis, στο 9) η δραματική ταινία εποχής Atonement με την Κίρα Νάιτλι να συνεργάζεται ξανά με τον σκηνοθέτη του «Περηφάνια και Προκατάληψη» και ελπίζοντας αυτή τη φορά να πάρει το αγαλματίδιο και στο 10) το No Country for Old Men των αδερφών Κοέν.

Καθώς φτάνω προς το τέλος συνειδητοποιώ ότι τελικά έχω ξεχάσει πάρα πολλές. Τουλάχιστον πήρατε μια ιδέα.

* Δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με τη θεματολογία της στήλης, όμως πριν λίγο είδα αυτό το έκτακτο δελτίο καιρού του BBC για καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν την Βρετανία και σκέφτηκα ότι καλό θα ήταν να ενημερωθείτε. Το παραθέτω αυτολεξεί: Britons could only stare at the sky in bewilderment today as the country was shrouded in black skies and drenched in torrential rain.. In some parts of the UK, up to an inch of rain fell in an hour. According to Meteogroup, the rain swept up through France and is pivoting over the Midlands, meaning large parts of southern and central England and Wales have experienced constant downpours. The torrential rain will move on Scotland and Northern Ireland over the weekend. "Within this main torrential rain band there are embedded thunder storms that are enhancing the already very heavy rain," said forecaster Helen Rossington.

Δεν υπάρχουν σχόλια: