Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Ιανουάριος 17- Michael Clayton

Έλαβε τέλος και η σεμνή τελετή απονομής των χρυσών σφαιρών, που κάθε άλλο παρά τελετή ήταν. Χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες τα βραβεία ανακοινώθηκαν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μίας κοινότυπης συνέντευξης τύπου, που διήρκησε περίπου μισή ώρα. Θυμίζω ότι η προγραμματισμένη, πολυτελής τελετή είχε ακυρωθεί εξαιτίας του μποϋκοτάζ που είχαν κηρύξει οι Αμερικάνοι ηθοποιοί, ως ένδειξη συμπαράστασης στους σεναριογράφους, που συνεχίζουν τη μαραθώνια απεργία τους. Εντάξει να τα πάρουν τα λεφτά τους, αλλά έχουν αρχίσει να γίνονται εκνευριστικοί. Στο σημαντικότερο κομμάτι τώρα, τα βραβεία μοιράστηκαν σε πολλούς και διάφορους, μάλλον για να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ευχαριστημένοι. Το σχετικό κλίμα είχε διαμορφωθεί με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, στις οποίες για τις κατηγορίες καλύτερης ταινίας υπήρχαν εφτά και όχι πέντε ταινίες όπως συνηθίζεται. Όπως θα διαπιστώσετε και παρακάτω καμία ταινία δεν κατάφερε να κατακτήσει πάνω από δύο βραβεία.

Ως καλύτερη δραματική ταινία ψηφίστηκε το «Atonement», που στηρίζεται στην εξαιρετική σκηνοθεσία του Joe Wright («Περηφάνια και Προκατάληψη») και στην υπέροχη ερμηνεία της Keira Knightley. Η τελευταία δυστυχώς δεν κέρδισε τη χρυσή σφαίρα καλύτερης δραματικής γυναικείας ερμηνείας, μιας και στη θέση της βραβεύτηκε για κάποιον ανεξήγητο λόγο η Julie Christie για την ταινία «Away from her». Όσο αναμενόμενο ήταν το βραβείο για το «Atonement», άλλο τόσο ήταν και το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου για τον Daniel Day-Lewis, που δύσκολα θα χάσει και το αντίστοιχο αγαλματίδιο. Καλύτερη κωμωδία ή μιούζικαλ ψηφίστηκε το «Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street», η νέα συνεργασία του Tim Burton με τον Johnny Depp. Ο τελευταίος πήρε και το βραβείο καλύτερης ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ, αλλά νομίζω το στυλ αμφότερων έχει πολυφορεθεί μετά τον «Ψαλιδοχέρι», το «Chocolate Factory» και το «Corpse Bride». Συνολικά οι δυο τους έχουν συνεργαστεί σε ούτε λίγο, ούτε πολύ έξι ταινίες.

Από ένα βραβείο κέρδισαν επάξια η Marion Cotillard, υποδυόμενη την Εντίθ Πιάφ στη «Ζωή σαν Τριαντάφυλλο», η Cate Blanchett υποδυόμενη τον Μπομπ Ντίλαν στο «I am not there» και ο Ισπανός Javier Bardem για την ταινία των αδερφών Κοέν «No country for old Men». Τις μεγαλύτερες εκπλήξεις τις είχαμε στις κατηγορίες σκηνοθεσίας και ξενόγλωσσης ταινίας, όπου κέρδισε η βιογραφική γαλλική ταινία «Το Σκάφανδρο και η Πεταλούδα». Ο σκηνοθέτης Julian Schnabel κατατρόπωσε όλα τα τρανταχτά ονόματα (Burton, Coen, Ridley Scott , Joe Wright) καθώς και ταινίες που συζητήθηκαν πολύ (4 Months, 3 Weeks and 2 Days, Lust-Caution, Persepolis). Τέλος στην κατηγορία των animations δεν υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός και ο «Ρατατούης» απλά έκοψε το νήμα πριν το «Bee Movie» και τους «Simpsons».

Σε όσα προβάλλονται ακόμα στην πόλη μας, δεν θα πρέπει να αφήσετε να δραπετεύσει ο American Gangster, που πρόκειται για μια απ’ τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο εξαιρετικά αληθοφανής τρόπος που ο Ridley Scott έχει ζωντανέψει τη Νέα Υόρκη του 1970. Το φιλμ με τον Τζόρτζ Κλούνεϊ «Michael Clayton» είναι καλό πολιτικό θρίλερ, αλλά αν δεν έχετε δει το «Goodnight and Good Luck» και το «Syrianna», τότε καλύτερα να αναζητήσετε αυτά στις προθήκες των video club. Αν σας έχουν λείψει οι επικές ταινίες, σκεφτείτε και το «Dungeon Siege» («Πολιορκία») με τον Τζέισον Στάθαμ να μοιράζει απλόχερα σπαθιές δεξιά κι αριστερά, σφάζοντας ορκ που μοιάζουν με τα ορκ του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», περνώντας από πόλεις που μοιάζουν με τις πόλεις του «Άρχοντα» και διασχίζοντας βουνά που μοιάζουν με τα βουνά του «Άρχοντα». Μαζί με τα εφέ κόστισε 60 εκατομμύρια, αλλά έκανε άνοιγμα στην Αμερική για μόλις 3. Τι να πεις;

Συνεχίζει δυναμικά και ο Nicolas Cage στα ίχνη ενός ακόμα χαμένου θησαυρού και συγκεκριμένα ψάχνοντας ένα απόκρυφο βιβλίο, το οποίο περιέχει τα μεγαλύτερα μυστικά στην ιστορία της Αμερικής. Σίγουρα θα το είδαν πολλοί, αλλά ίσως κουράσει η επανάληψη καταστάσεων από την πρώτη ταινία. Στην Αμερική ο Cage ανακάλυψε 190 εκατομμύρια δολάρια σε τέσσερις εβδομάδες, όσα δηλαδή και το animation «Alvin and the Chipmunks». Μεγάλος νικητής πάντως στις γιορτές αναδείχθηκε ο Γουιλ Σμιθ στον «Ζωντανό Θρύλο», που πέτυχε εισπράξεις της τάξεως των 240 εκατομμυρίων, παρ’ ότι συγκέντρωσε επικρίσεις από όσους είχαν διαβάσει προηγουμένως το βιβλίο του Richard Matheson. Το 2010 έρχεται και το sequel. Ως τότε υπομονή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: