Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Μάιος 22- Indiana Jones


Καλημέρα!

Χωρίς περιττούς προλόγους, πάμε κατευθείαν στην αναμφίβολα πιο αναμενόμενη ταινία των τελευταίων δύο δεκαετιών, την τέταρτη ταινία με τις περιπέτειες του θρυλικού αρχαιολόγου Ιντιάνα Τζόουνς. Πρεμιέρα λοιπόν έκανε στις Κάννες πριν από λίγες μέρες το «Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου», δεκαοχτώ ολόκληρα χρόνια μετά την «Τελευταία Σταυροφορία», που θεωρήθηκε, όχι άδικα, η καλύτερη -από όλες τις απόψεις- ταινία της σειράς. Τότε βέβαια λάμπρυνε το καστ με την παρουσία του ο Σερ Σον Κόνερι, που έχοντας πλέον οριστικά αποσυρθεί απ’ την ηθοποιία, αρνήθηκε ευγενικά να πάρει μέρος έστω και για λίγα λεπτά στην τωρινή ταινία. Σταθερός, όμως στο ρόλο του και όπως φαίνεται πειστικότατος, παραμένει ο Χάρισον Φορντ.

Στο «Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου», που φυσικά σκηνοθετεί ξανά ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, τον Χάρισον Φορντ πλαισιώνουν η Κέιτ Μπλάνσετ, ο επιβλητικός Τζον Χαρτ και ο ανερχόμενος νεαρός ηθοποιός Σία Λε Μπεφ, που συστήθηκε στο ευρύ κοινό με την περσινή επιτυχημένη μεταφορά των «Transformers» στη μεγάλη οθόνη (μιας και αναφέρθηκε, τα παντοδύναμα ρομπότ επιστρέφουν στη Γη για να πολεμήσουν και να λιώσουν τόνους λαμαρίνας το 2009, ξανά σε παραγωγή του Σπίλμπεργκ).

Τι μπορούμε να περιμένουμε λοιπόν από τον τέταρτο Ιντιάνα; Σύμφωνα με τα λεγόμενα του σκηνοθέτη και των παραγωγών, μία ταινία πολύ κοντά στο πνεύμα των προηγούμενων τριών ταινιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να αποδώσει την ίδια ατμόσφαιρα, αρνήθηκε να εκσυγχρονίσει τη φωτογραφία και θέλησε να παραμείνει πολύ κοντά στην κόμικ αισθητική της «Κιβωτού της Διαθήκης». Έτσι ζήτησε από τον διευθυντή φωτογραφίας Γιάνους Καμίνσκι (από τη «Λίστα του Σίντλερ» το 1993 και έως σήμερα μόνιμος συνεργάτης του), να δει επανειλημμένα τις τρεις πρώτες ταινίες και να «αντιγράψει» τις τεχνικές που είχαν χρησιμοποιηθεί τότε. Αυτό ίσως είναι και το μεγαλύτερο ερωτηματικό, μιας και δεν νομίζω ότι έχοντας τόσο χρόνο στη διάθεσή τους δεν θα δούλεψαν αρκετά το σενάριο και τους διαλόγους. Υπάρχει η πιθανότητα, ένα μέρος του κοινού, το οποίο γεννήθηκε μετά την «Τελευταία Σταυροφορία» (θυμάμαι ότι ήταν από τις πρώτες ταινίες που είχα δει στον κινηματογράφο και μάλιστα στον εξώστη στη «Γρανάδα») να βρει κάπως παρωχημένη την εικόνα. Υποθέτω, όμως ότι η ταινία απευθύνεται πρωτίστως σε ηλικίες άνω των 20-25 και είμαι σίγουρος ότι και στη δική σας αίθουσα, οι θεατές θα ξεσπάσουν σε χειροκροτήματα μόλις κάνει την εμφάνισή του ο κύριος καθηγητής.

Ας μείνω λίγο ακόμα στο «Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου», αφού μιλάμε για την ταινία της χρονιάς και ας περιγράψω με αδρές γραμμές την υπόθεση, η οποία έξυπνα μεταφέρεται είκοσι χρόνια μετά την «Τελευταία Σταυροφορία», στην εποχή του ψυχρού πολέμου. Οι Σοβιετικοί συλλαμβάνουν τον Ιντιάνα Τζόουνς και τον αναγκάζουν να τους οδηγήσει μέσα απ’ τις ζούγκλες του Αμαζονίου σε μία μυστική περιοχή, όπου αν επιστραφεί ένα κρυστάλλινο κρανίο, ο κάτοχός του θα αποκτήσει τεράστια δύναμη. Αναμένονται κυνηγητά, εκρήξεις, χτυπήματα από μαστίγιο και μάχες με ιθαγενείς σε αινιγματικά ζιγκουράτ.

Χωράνε άραγε κι άλλες ταινίες στην κινηματογραφική σας εβδομάδα; Ας πούμε ότι υπάρχει το «Αποστολή στη Μπριζ», με Ρέι Φάινς και Κόλιν Φάρελ, το οποίο κινείται εμφανέστατα στα βήματα του «Αρπαχτή» και «Δυο καπνισμένες κάνες», μόνο που αυτή τη φορά την ταινία δεν τη σκηνοθετεί ο χαμένος απ’ το σύμπαν Γκάι Ρίτσι, ενώ κι η δράση μεταφέρεται από την Αγγλία στο Βέλγιο, που για κάποιο λόγο οι Αμερικάνοι, μάλλον το θεωρούν τρελή χώρα. Καλά λόγια άκουσα, παρ’ ότι ήμουν επιφυλακτικός και μαζί με το «Iron Man», ίσως αποτελούν τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις σας. Υπάρχει επίσης η περιπέτεια φαντασίας «Nims Island», ενώ καλό θα είναι να αποφύγετε την απογοητευτική ταινία των αδερφών Γουατσόφσκυ «Speed Racer». Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα να μου είχε περισσέψει περισσότερος χώρος για να θάψω την ταινία όπως της αξίζει, αλλά θα αναφέρω μόνο ότι οι δύο σκηνοθέτες, στην πρώτη τους απόπειρα μετά το «Μάτριξ» αποδεικνύουν ότι το να κλέψεις μερικές ιδέες από εδώ κι από εκεί και να χρησιμοποιήσεις απίστευτα εφέ, δεν σε κάνει απαραίτητα και καλό σκηνοθέτη.

Στην Αμερική είχαμε πρεμιέρα και για τη συνέχεια της «Νάρνια» η οποία πρώτευσε μεν στο box office με 53 εκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν νομίζω να επαναλάβει την εισπρακτική επιτυχία της πρώτης ταινίας, δε. Σε λίγο καιρό καταφτάνει ένα ακόμα σίκουελ, η τρίτη ταινία της «Μούμιας», η οποία εγκαταλείπει ρίχνει μαύρη πέτρα στην Αίγυπτο και ταξιδεύει ως την Κίνα, όπου ο Μπρένταν Φρέιζερ καλείται να αντιμετωπίσει τον Τζετ Λι. Το trailer μοιάζει άκρως εντυπωσιακό και λογικά θα είναι μια καλή περιπέτεια δράσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: