Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

Απρίλιος 24- Batman Begins


Όπως κάθε χρόνο, πλησιάζει το Πάσχα, το οποίο σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έχει σκοπό να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη υπερπαραγωγή των δύο τελευταίων εβδομάδων. Ο οβελίας ετοιμάζεται να ξεκινήσει γυρίσματα, ενώ κόκκινα αυγά και φουσκωτά τσουρέκια θα αναλάβουν να προσφέρουν ένα χορταστικό θέαμα.

Εγώ ήρθα επιτέλους στα Γιάννενα μετά από πολύ καιρό και τα βρήκα ακόμα πιο όμορφα απ’ ότι τα άφησα. Με χαρά περπάτησα στα φαρδιά πεζοδρόμια, και είδα πολλές βιτρίνες βιβλιοπωλείων να φιλοξενούν το Βασίλειο της Αράχνης.

Λίγο πιο μακριά, στην Αμερική, σαν άλλοι Χίλαρι και Ομπάμα, το εκρηκτικό δίδυμο Τσάκι Τσαν και Τζετ Λι αναρριχήθηκε στην κορυφή του box office, με την τελευταία ταινία τους, το πολυαναμενόμενο «Απαγορευμένο Βασίλειο» να πετυχαίνει εισπράξεις της τάξεως των 21 εκατομμυρίων δολαρίων. Μία άλλη ταινία με ακριβώς αυτόν τον αριθμό στον τίτλο της, το «21», πήγε γενικά πολύ καλά, μάζεψε πάνω από 70 εκατομμύρια, φίλοι μου που την είδαν την συνέστησαν, αλλά υποθέτω απευθύνεται περισσότερο σε λάτρεις του τζόγου και των συγκινήσεων. Φυσικά έχει για θέμα το black jack και ελπίζω όταν το φέρουν εδώ να μην μεταφράσουν το τίτλο ως «Στούκι».

Δεν ξέρω αν έχετε πολύ όρεξη για ταινίες σε κινηματογράφο τώρα που ανοίγει ο καιρός, αλλά αν κάνετε υπομονή μερικές εβδομάδες θα κάνουν πρεμιέρα μεγάλες παραγωγές. Για την ώρα, πολύς ντόρος φαντάζομαι θα έχει γίνει με τη «Λούφα και Απαλλαγή» (ή πως αλλιώς το λένε), αλλά εγώ ευτυχώς έχω μια σχετική ανοσία στον διαφημιστικό ορυμαγδό, μιας και δεν έχω τηλεόραση. Στα υπόλοιπα, ελπίζω οι κραυγές αγωνίας μου να έχουν πιάσει τόπο και να μην δώσατε λεφτά για να δείτε το απελπιστικό «Meet the Spartans», εκτός βέβαια αν θέλατε να αποκτήσετε μέτρο σύγκρισης για τη χειρότερη ταινία που έχετε δει ποτέ. Αν όντως θυσιάστε το οκτάευρο, τότε τα θερμά μου συλλυπητήρια.

Το «Street Kings», που προβάλλεται αυτές τις μέρες, με μια πρώτη ματιά μοιάζει ταινία του σωρού, όμως στην πραγματικότητα είναι αρκετά συμπαθητική, έως και ευχάριστη. Αρκεί βέβαια να είστε φαν του θρυλικού LAPD (πάλι αυτοί, έχουμε μάθει απ’ έξω ακόμα και πως είναι η διαρρύθμιση των γραφείων τους) και να σας αρέσουν ταινίες με σειρήνες περιπολικών να ουρλιάζουν, ανταλλαγές πυροβολισμών, ανεξιχνίαστες δολοφονίες και γκετομαφία. Δεν είναι προφανώς ο «Πληροφοριοδότης» και αν σας αρέσει αυτό το στυλ, μπορείτε επίσης να αναζητήσετε το «Gone baby Gone», που σκηνοθέτησε ο Μπεν Άφλεκ και στηρίζεται σε μια πολύ δυνατή ιστορία. Πάντως βλέπεται, με δυόμιση αστέρια προς τρία.

Σε άλλα ευχάριστα νέα, επιτέλους έφυγαν οι χαρούμενες μέλισσες του «B-movie» και ήρθε η ώρα μία άλλη ταινία animation να στοιχειώσει τα Odeon στο Παραλίμνιο, για εβδομάδες επί εβδομάδων. Καλή λύση, πάντως για παιδιά το «Horton hears a Who» ή αλλιώς στα ελληνικά, απλά: «Χόρτον». Έκανε εντυπωσιακά μεγάλες εισπράξεις στην Αμερική και στην αγγλική έκδοση δανείζουν τις φωνές τους ο Τζιμ Κάρευ και μερικοί ακόμα, που δεν τους έχω ακούσει ποτέ στη ζωή μου. Το «Χόρτον» είναι η ιστορία ενός αγαθού- συμπαθούς- καλόκαρδου- μπλα- μπλα ελέφαντα, που εκτός του ότι είναι μόνιμο θύμα, προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει μία μικροσκοπική κοινωνία, την οποία ανακαλύπτει σε έναν (τα-ντα, τα-ντα!) κόκκο σκόνης. Οι γείτονές του (άλλα χαρούμενα ζωάκια) δεν πιστεύουν στην ύπαρξή της και όπως φαντάζεστε ακολουθούν διάφορα ευτράπελα.

Για dvd συστήνω ανεπιφύλακτα την ταινία του εξαιρετικά ταλαντούχου σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν «Batman Begins», που αποτέλεσε το 2005 το prequel της σειράς με τον άνθρωπο-νυχτερίδα. Εν όψει της συνέχειας του, με τίτλο «Dark Knight», που θα βγει σύντομα στις αίθουσες με τους ίδιους συντελεστές, δεν θα ήταν καθόλου άσχημο να ανανεώσετε τη σχέση σας με τη σκοτεινή φιγούρα του Bruce Wayne. Αν δεν την έχετε δει και αναπολείτε με νοσταλγία τις δύο πρώτες ταινίες του (υπερεκτιμημένου και επαναλαμβανόμενου) Τιμ Μπάρτον, ήρθε η ώρα να αλλάξετε γνώμη και οπτική γωνία. Εντυπωσιακό καστ, επιτέλους ένας πειστικός πρωταγωνιστής και σύγχρονη σκηνοθετική άποψη, που κάνει τις προηγούμενες ταινίες να φαντάζουν απλές καρικατούρες. Αναβάπτιση ενός σπουδαίου franchise και μετρήστε: Κρίστιαν Μπέιλ, Μόργκαν Φρίμαν (κλασικά), Λίαμ Νίσον, Ρούτγκερ Χάουερ, Κεν Γουατανάμπε, Γκάρυ Όλντμαν, Μάικλ Κέιν στο ρόλο του μπάτλερ και 8,3 στα 10 στο imdb. Εντάξει, μην περιμένετε να δείτε τον «Πολίτη Κέιν», έχει μερικά αχρείαστα κλισέ, αλλά σε σύνολο πολύ πετυχημένη, τόσο καλλιτεχνικά, όσο και εισπρακτικά όπως αποδείχθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: