Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

Ιούλιος 24- Dark Knight


Όπως περιμέναμε, συνεχίζεται το καλοκαίρι και δεν ξέρω πόσοι από εσάς έχετε μείνει εντός των τειχών για να διαβάσετε την Epirus Press. Πιθανότατα υπάρχουν ακόμα αρκετοί, ενώ μερικοί θα μας έχουν πάρει μαζί στην παραλία για τα διαλείμματα ανάμεσα στις βουτιές και για σκίαστρο.
Όσο για τις κινηματογραφικές προβολές στην πόλη μας, δεν έχουμε να πούμε πολλά ή μάλλον δεν έχουμε να πούμε για πολλές ταινίες. Η επιλογή είναι προφανής και δεν απευθύνεται μόνο στους κλασικούς θεατές της «θερινής σεζόν δράσης». Υπάρχει μία ταινία που δεν πρέπει να χάσετε.
Ήταν το 1989 όταν ο Τιμ Μπάρτον έδωσε σάρκα και οστά σε έναν απ’ τους δημοφιλέστερους ήρωες κόμικ όλων των εποχών, τον άνθρωπο νυχτερίδα ή αλλιώς Batman. Τότε είχε χαιρετιστεί από κοινό και κριτικούς για τη σκοτεινή ατμόσφαιρα που πλανιόταν στην ατμόσφαιρα της Γκόθαμ Σίτυ και για την ερμηνεία του Τζακ Νίκολσον στο ρόλο του Τζόκερ, του ψυχοπαθή κακού με τη στρεβλωμένη οπτική γωνία και το κατεστραμμένο πρόσωπο. Πήγε πολύ καλά στα ταμεία και κέρδισε ένα όσκαρ για την καλλιτεχνική της διεύθυνση. Αργότερα η σειρά εκφυλλίστηκε και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που έπεσε σε επίπεδο b-movie και έγινε συνώνυμο του κιτς (αν το έχετε σβήσει απ’ το μυαλό σας, αρκεί να θυμηθείτε την ταινία με τον Κλούνει και τον Σβαρτζενέγκερ- κλείνει η δυσάρεστη παρένθεση).
Το 2005, όμως το franchise αναβαπτίστηκε από τον εξαιρετικό σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν («Memento», «Insomnia» και φυσικά «Prestige»), ο οποίος μας έδωσε μία πάρα πολύ καλή ταινία, το «Batman Begins». Ενώ όλοι περίμεναν στη γωνία με τα φτυάρια την νέα εκδοχή του υπερήρωα, αναγκάστηκαν να υποκλιθούν στο ταλέντο του σκηνοθέτη και του ιδανικού καστ, που πλαισίωσε το νέο πρωταγωνιστή Κρίστιαν Μπέιλ. Ο Μπέιλ είχε αποδείξει σε όσους ρόλους κι αν δοκιμάστηκε ότι είναι ένας από τους καλύτερους σύγχρονους ηθοποιούς, γεγονός που επιβεβαίωσε με χαρακτηριστική άνεση και σαν τιμωρός, άνθρωπος νυχτερίδα.
Και όπως ήταν αναμενόμενο, σχεδόν αφού ολοκληρώθηκε το «Batman Begins», οι δημιουργοί ξεκίνησαν να δουλεύουν στην νέα ταινία, η οποία ονομάστηκε τελικά «Dark Knight». Το hype ήταν μεγάλο εδώ και μήνες, από τη στιγμή που κυκλοφόρησε στο internet το πρώτο trailer της ταινίας. Όλοι περίμεναν ότι θα είναι μια από τις πιο πετυχημένες ταινίες του φετινού καλοκαιριού. Και τότε... Συνέβη κάτι τραγικό. Που με τον τρόπο του εκτόξευσε την αναμονή του κοινού στα ύψη και έστω και στα κρυφά έκανε τους παραγωγούς να τρίβουν τα χέρια τους.
Ο συμπρωταγωνιστής του Μπέιλ στην ταινία, ο νεαρός Χιθ Λέτζερ, που υποδυόταν τον Τζόκερ, βρέθηκε νεκρός στα διαμερισμά του. Η αλήθεια είναι ότι από νωρίτερα είχαν κυκλοφορήσει νέα για την τρομακτικά τέλεια ερμηνεία του, όμως τα πάντα μεγεθύνθηκαν υπό το πρίσμα του θανάτου του. Ήδη ακούστηκαν πολλές φωνές για δίκαιη μετά θάνατον υποψηφιότητά του στα ερχόμενα Όσκαρ και όσο πλησιάζει εκείνη η εποχή θα το ακούμε όλο και περισσότερο.
Η ταινία έκανε πρεμιέρα την προηγούμενη εβδομάδα σε όλο τον κόσμο και όχι απλώς επαλήθευσε τις προσδοκίες ακόμα και των πιο αισιόδοξων, αλλά κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ εισπράξεων πρώτης μέρας στην Αμερική. Κατάφερε, δε, στο πρώτο της τριήμερο να συγκεντρώσει το αστρονομικό ποσό των 155 εκατομμυρίων δολαρίων και να βάλει πλώρη για δυσθεώρητα ύψη. Είναι τόσο αναμφισβήτητη η αποδοχή της από τους θεατές, που στη μεγαλύτερη κινηματογραφική βάση δεδομένων του πλανήτη, το imdb.com ο «Dark Knight» βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρώτη θέση των καλύτερων ταινιών όλων των εποχών με βαθμολογία 9,6 στα δέκα, μετά από 70.000 ψήφους επισκεπτών.
Τελικά όντως ο Χιθ Λέτζερ παίζει τόσο καλά; Πιθανότατα ναι- μια ματιά στις σκηνές του Τζόκερ στα trailer νομίζω είναι η καλύτερη απόδειξη. Παίζει καλύτερα κι απ’ τον Νίκολσον; Ε μάλλον. Εκείνος ο ρόλος ήταν μια καρικατούρα. Αυτός ο Τζόκερ είναι πολύ πιο ρεαλιστικός, άρα και τρομακτικότερος και πιο τσαλακωμένος και πιο ολοκληρωμένος.
Αξίζει να τη δούμε; Σίγουρα. Ο Μπάτμαν είναι απ’ τους ελάχιστους ήρωες κόμικ που δεν διαθέτει σούπερ δυνάμεις και μία λεπτομέρεια που ίσως σας διαφεύγει: είναι ο μοναδικός υπερ-ήρωας που δεν έχει σκοτώσει ποτέ. Όπως λέει και στο κόμικ, η δουλειά του δεν είναι να εκτελεί ή να δικάζει. Συλλαμβάνει τους εγκληματίες και τους παραδίδει με τα στοιχεία στη δικαιοσύνη για να αποφασίσουν αυτοί. Επίσης νομίζω θα κάνετε αρκετό καιρό για δείτε τόσο εμπνευσμένα οτπικά εφέ κατά τη διάρκεια της μονομαχίας μεταξύ της παράνοιας και της τρέλας, που κουβαλούν και οι δύο ήρωες.
Όπως λέει και ο Τζόκερ χτυπώντας τα χέρια του: «And Here We… Go!»

Δεν υπάρχουν σχόλια: