Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Ιούνιος 5- Sex and the City


Τελικά, εκεί που σχεδόν κανένας δεν το περίμενε και σχεδόν από το πουθενά, ήρθε το καλοκαίρι. Και δεν μιλάω για ένα απλό, καθημερινό, συνηθισμένο καλοκαίρι, αλλά για ένα ύπουλο και κακόψυχο καλοκαίρι, που έχει αποφασίσει να μας ψήσει ζωντανούς ή τουλάχιστον να το προσπαθήσει. Απέναντι σε ένα ανελέητο καλοκαίρι σαν κι αυτό δεν έχουμε και πολλά πράγματα να παρατάξουμε. Εκτός απ’ το θάρρος και τη γενναιότητα των καρδιών μας, υπάρχουν τα κλιματιστικά, οι ανεμιστήρες σε καπέλο (έσχατη λύση) και οι διακοπές κάπου ψηλά και Βόρεια.

Και εκτός από αυτό το επικείμενο πλήγμα, δυστυχώς ο ΠΑΣ έμεινε και φέτος στη Β’ Εθνική. Τι να πει κανείς;

Περνώντας σε θέματα σχετικότερα με τη θεματολογία της στήλης, τις δύο προηγούμενες εβδομάδες κυριάρχησε ο Ιντιάνα Τζόουνς, που αναποδογύρισε τις ζούγκλες του Αμαζονίου και αναγκάστηκε να παλέψει με μυρμήγκια και σοβιετικούς, προκειμένου να βρει ένα χαμένο κρυστάλλινο κρανίο, αινιγματικής προέλευσης και πανίσχυρων δυνάμεων. Ξέρω ότι η ταινία δέχτηκε πολλές επικρίσεις σε εσωτερικό και εξωτερικό, αλλά είμαι σίγουρος ότι και όταν προβλήθηκε η «Τελευταία Σταυροφορία» όλο και κάποιοι περίεργοι θα μουρμούρισαν διάφορα. Λοιπόν, εντάξει με βαριά καρδιά οφείλω να παραδεχτώ ότι περίμενα κάτι παραπάνω από την τέταρτη ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν απογοητεύτηκα και ούτε φυσικά έκλαψα τα 8 ευρώ της πρεμιέρας.

Τι θα δείτε; Μια καθαρή περιπέτεια απ’ την αρχή μέχρι το τέλος, με έναν εξαιρετικό και σε φόρμα Χάρισον Φορντ, που είναι πραγματικά πολύ άνετος με το ρόλο του. Οι δεύτεροι ρόλοι που περιστρέφονταν γύρω του είναι επίσης καλοί, ενώ σε αρκετές στιγμές η φαντασία και η ικανότητα του Στίβεν Σπίλμπεργκ, πραγματικά δημιουργούν υποβλητικές σκηνές. Τι απομένει για να χαλάσει κάπως τη συνταγή; Ορισμένες ατέλειες στο σενάριο, που παρ’ ότι καταπιανόταν με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρων θέμα, ανά σκηνές παρουσίαζε ανεξήγητα σκαμπανεβάσματα. Δεν ξέρω αν μπορώ να το περιγράψω καλύτερα. Σκηνές, που απλά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.

Ο Τιμογιαννάκης του έδωσε τρία αστέρια στα πέντε, αλλά εγώ θα είμαι λίγο πιο γενναιόδωρος και θα δώσω τέσσερα στον παλιόφιλο τον Ιντιάνα. Στο imdb έχει βαθμολογία 7,2 σύμφωνα με την ψήφο περίπου εξήντα χιλιάδων θεατών, ενώ το σημαντικό είναι ότι πήγε πολύ καλά εισπρακτικά, καθώς ο γερο-Ιντιάνα κατάφερε να δρέψει με το μαστίγιό του σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες προβολής σε όλον τον κόσμο. Καθόλου άσχημα και προβλέπω να ξεπερνάει την τρίτη ταινία των «Πειρατών της Καραϊβικής.» Η εισπρακτική του επιτυχία ήταν αναμενόμενη και δεν θα μου φαινόταν καθόλου παράξενο αν οι συντελεστές αποφάσιζαν να σκεφτούν το γύρισμα μίας πέμπτης ταινίας, στην οποία είτε θα υπάρχε οριστική κατάληξη του χαρακτήρα, είτε ο Χάρισον Φορντ θα κληροδοτήσει το ρόλο στον τωρινό συμπρωταγωνιστή του, τον Σία Λε Μπεφ. (έχει γίνει μεγάλη συζήτηση γύρω απ’ το θέμα) Ποια είναι η τελική ετυμηγορία; Να το δείτε και να μην ξεχάσετε το ποπ-κορν.

Αφήνω, όμως τις περιπέτειες του πιο διάσημου αρχαιολόγου όλων των εποχών για τη χάρη μίας διάσημης αρθρογράφου, που τουλάχιστον στην Αμερική δημιούργησε μόδα και μορφοποίησε έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης για πολλές γυναίκες. Είναι φυσικά ο χαρακτήρας της ανεξάρτητης Κάρυ Μπράντσο, που υποδύεται η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ στην κινηματογραφική μεταφορά της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς «Sex and the City». Την προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν έκανε πανηγυρική θα έλεγα πρεμιέρα, καταφέρνοντας να εκτοπίσει το «Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου» από την πρώτη θέση του box office, με εισπράξεις της τάξεως των 57 εκατομμυρίων δολαρίων. Πού οφείλεται αυτή η αναμφισβήτητη επιτυχία και σε ποιους απευθύνεται το «Sex and the City»; Πρωτίστως στη μερίδα του γυναικείου κοινού, που παρακολουθούσε ανελλιπώς τις περιπέτειες της Κάρυ στη Νέα Υόρκη και ακολουθούσε πιστά τις συμβουλές της, σε θέματα σχέσεων και όχι μόνο.

Ίσως να αναρωτιέστε αν η ταινία έχει ενδιαφέρων και για τους άντρες. Πιθανότατα ναι, αν και μάλλον δεν αξίζει να χάσετε κάποιον αγώνα της Εθνικής, για να δείτε στο σινεμά το “Sex and the City». Βέβαια το ότι μπορεί να αφορά και τους άνδρες, είναι κάτι που δύσκολα παραδεχόμαστε και αυτό αντικατοπτρίζεται εύγλωττα και στη μέχρι σήμερα βαθμολογία της ταινίας στο imdb, όπου έχει ένα ωραιότατο 4,6 στα δέκα- κυρίως υποψιάζομαι από ψήφους ανδρών που δεν είδαν καν την ταινία. Αν σας άρεσε η σειρά, τότε δείτε και την ταινία, αλλά χωρίς να έχετε ιδιαίτερα μεγάλες προσδοκίες- περισσότερο θα είναι τέσσερα-πέντε καλά επεισόδια συραμμένα μεταξύ τους. Σε κάθε περίπτωση η χημεία των πρωταγωνιστριών θα έχει τον πρώτο ρόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: