Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Ιούνιος 12- Hulk


Αυτές τις μέρες στον ελεύθερο χρόνο των ανδρών υποθέτω ότι κυριαρχεί το Euro και τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τη μπάλα, που περιστρέφεται γύρω απ’ τον εαυτό της. Υποθέτω, όμως ότι έχετε χρόνο και διάθεση για ένα μικρό διάλειμμα και κάπου θα μπορέσετε να στριμώξετε στο πρόγραμμά σας μία κινηματογραφική έξοδο. Αν ανήκετε στο γυναικείο φύλλο, τότε είναι μια καλή ευκαιρία για να δείτε –αν δεν έχετε προλάβει ακόμα- το «Sex and the City» και να παρασυρθείτε απ’ τη γοητεία της Κάρυ, όπως προτρέπει και το tagline-λογοπαίγνιο της ταινίας (carried away). Για τους άνδρες και τις υπόλοιπες γυναίκες υπάρχουν αξιόλογες επιλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν το «21» για όσους τζογάρουν και το «Horton hears a Who», για όσους ψηφίζουν animations. (λίγο υπομονή μέχρι να έρθει και στην Ελλάδα το εγγυημένα ξεκαρδιστικό «Kung-fu Panda»). Πρώτη επιλογή πάντως, παραμένει ο Ιντιάνα Τζόουνς έχοντας μαστιγώσει 600 εκατομμύρια παγκοσμίως και με τέσσερα αστέρια στα πέντε, ως κλασική περιπέτεια, πιστή στο πνεύμα των προηγούμενων ταινιών της σειράς.

Στα υπόλοιπα η κινηματογραφική εβδομάδα έχει τρεις πρεμιέρες στην πόλη μας, εκ των οποίων οι δύο σημαντικές από τον χώρο του φανταστικού και με σοβαρές προοπτικές να εξελιχθούν σε blockbuster του καλοκαιριού.

Πρώτη είναι μία γνώριμη, πράσινη φάτσα, που έχει ξεπηδήσει απ’ τις σελίδες ενός κόμικ με πολυάριθμους φανατικούς οπαδούς ανά τον κόσμο. Πρόκειται φυσικά για τον Hulk, ο οποίος κάνει επίδειξη δύναμης και επιτίθεται στις μεγάλες οθόνες, πέντε χρόνια μετά την προηγούμενη εκδοχή του Ανγκ Λι, η οποία είχε συγκεντρώσει αν θυμάστε πυρά από κριτικούς και κοινό. Στο imdb.com η βαθμολογία εκείνης της ταινίας είναι 5,8 στα δέκα, δεν συνάντησα κανέναν που να του είχε αρέσει, ενώ και οι συνολικές της εισπράξεις είχαν καταφέρει απλώς να ισοσκελίσουν το δυσθεώρητο budget της. Τώρα ο Hulk αλλάζει σκηνοθέτη και εγκαταλείπει το δόγμα της καλλιτεχνικής πινελιάς για χάρη της εμπορικότητας ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται με την πρώτη ματιά. Επιλέγει, όμως Edward Norton (ο οποίος δέχτηκε το ρόλο υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούσε να κάνει ορισμένες επεμβάσεις στο σενάριο) και Liv Tyler στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, φιλοδοξώντας να πραγματοποιήσει μια καλύτερη πορεία. Το ερώτημα είναι αν το «Incredible Hulk», θα καταφέρει να βγει απ’ τη σκιά ενός άλλου υπερήρωα της Marvel, του Iron man, ο οποίος ένα μόνο μήνα πριν, κατάφερε να αναδειχθεί στο πρώτο μεγάλο blockbuster της φετινής θερινής σεζόν και συνεχίζει απτόητος να παραμένει στην πρώτη δεκάδα του box office. Η υπόθεση του Hulk είναι κλασική, καθώς ο καθηγητής Bruce Banner, προσπαθεί να κατανοήσει και εν συνεχεία να θεραπεύσει την «ασθένεια» που τον μετατρέπει σε τέρας. Δεν είναι και «Transformers», αλλά θα χορτάσουμε με τόνους τσαλακωμένης λαμαρίνας, καθώς ο ήρωας θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα αντίστοιχης δύναμης σκοτεινό alter ego του.

Τι ακολουθεί; Μια ταινία η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί πολυαναμενόμενη, εξίσου από οπαδούς και πολέμιους του σκηνοθέτη. Ο Ινδός Night Syamalan (πολύ κλισέ να αναγράφεται σε παρένθεση δίπλα στο όνομά του, «ο σκηνοθέτης της Έκτης Αίσθησης»), μετά το αστικό παραμύθι «Lady in the Water», αποφασίζει να επιστρέψει σε ένα είδος με το οποίο αισθάνεται πιο άνετα, το θρίλερ- επιστημονικής φαντασίας (;). Και βάζω ένα ερωτηματικό, μιας και δεν έχουν αποκαλυφθεί πολλά πράγματα σχετικά με την υπόθεση. Όσο κι αν επικρίθηκε ο «Οιωνός» με τον Μελ Γκίμπσον, για μένα ήταν μια από τις καλύτερες ταινίες του 2002 και απ’ όσα μπορούμε να μαντέψουμε απ’ το δυσερμήνευτο trailer του «Happening», ο Syamalan επιχειρεί να δημιουργήσει αντίστοιχη ατμόσφαιρα και να επενδύσει στα πολλά εισιτήρια που είχε κόψει εκείνη η ταινία. Άλλωστε και στο επίσημο site της ταινίας, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «πρώτα διαβάσαμε τους οιωνούς και τώρα αυτό άρχισε να συμβαίνει». Σύμφωνα με την ιστορία, μία οικογένεια προσπαθεί να ξεφύγει από μία φυσική (;) καταστροφή, που αποτελεί μεγάλης κλίμακας απειλή για την ανθρωπότητα. Ίσως δηλαδή να πρόκειται και για επίκαιρο οικολογικό-θρίλερ, αλλά αυτό μάλλον θα το διαπιστώσουμε όταν το δούμε. Πρωταγωνιστεί ο υποψήφιος για όσκαρ στον «Πληροφοριοδότη» Mark Wahlberg και είμαι σίγουρος ότι σε κάποιο μικρό ρόλο θα εμφανίζεται κι ο ίδιος ο σκηνοθέτης. Θα πρότεινα να πάτε να τη δείτε, αλλά χωρίς να είστε προκατειλημμένοι (θετικά ή αρνητικά) και χωρίς να έχετε προσδοκίες σχετικά με τη θεματολογία.

Τρίτη, είναι το «La misma luna» («Κάτω από το ίδιο φεγγάρι»), που δεν είναι καθόλου άσχημη επιλογή για όσους η κατηγορία τους είναι οι δραματικές. Έρχεται από Μεξικό, καταπιάνεται με τους μετανάστες και θα ικανοποιήσει απόλυτα, όσους την επιλέξουν για μια χαμηλή τόνων βραδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: