Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Ιούνιος 26- King of California


Μακριά από το γαλαξία Γιάννενα. Αστρική ημερομηνία Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008.

Με μία γρήγορη ματιά στο πρόγραμμα του cineplex Odeon στο Παραλίμνιο, οι επιλογές για μία καλοκαιρινή, κινηματογραφική έξοδο μοιάζουν κάπως περιορισμένες, αλλά αν κρατήσετε κάπως χαμηλά τον πήχη των αξιώσεών σας, τότε λογικά θα βρείτε κάτι που να σας ταιριάζει. Την προηγούμενη εβδομάδα τρεις ταινίες έκαναν πρεμιέρα, αλλά με εξαίρεση το «King of California», νομίζω ότι κινούνται λίγο χαμηλότερα από τη βάση.

Στο «King of California», πάντως πρωταγωνιστεί ο Michael Douglas, είναι ταινία που θα την περιγράφαμε ως «αστεία και γλυκιά» και έχει να κάνει με έναν πατέρα που ζει στον δικό του κόσμο, στεναχωρώντας με τα καμώματά του τους οικείους του. Όταν βγαίνει από ένα ίδρυμα ψυχικών ασθενειών στο οποίο νοσηλευόταν, προσπαθεί να πείσει την κόρη του, ότι σε ένα σημείο που μόνο αυτός γνωρίζει, υπάρχει θαμμένος ισπανικός χρυσός. Κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας είναι η κόρη του, η Μιράντα την οποία υποδύεται πειστικότατα η Evan Rachel Wood). Στα δεκαέξι της είναι αναγκασμένη να δουλεύει στα MacDonalds, η μητέρα της την έχει παρατήσει και παράλληλα πρέπει να φροντίζει και τον ασταθή πατέρα της. Όπως υποψιάζεστε ο σκηνοθέτης Mike Cahill, δεν πηγαίνει την ιστορία σε καθαρό happy ending, αλλά τουλάχιστον μέσα από το ταξίδι πατέρας και κόρη θα επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους. Στο imdb έχει βαθμολογηθεί με 6,9 στα 10, δεν είναι αριστούργημα, αλλά δεν είναι και του σωρού.

Μιας και αναφέρθηκε το όνομα Μιράντα, εξακολουθώ να συστήνω το «Sex and the City» για όσες έχουν κουραστεί από τον βομβαρδισμό μπάλας των τελευταίων εβδομάδων. Νομίζω απευθύνεται αυστηρά στο γυναικείο κοινό, ανεξάρτητα από το αν βλέπατε ή όχι τη σειρά, απλά ο μόνος μου φόβος είναι ότι ίσως λίγο κουράσει, λόγω της μεγάλης σχετικά διάρκειας (148 λεπτά) και της σύγκρισης με τις γρήγορες εναλλαγές σκηνών, με τις οποίες είχε συνηθίσει τους θεατές ως τηλεοπτική σειρά. Μια χαρά πήγε στα ταμεία, συγκεντρώνοντας στην Αμερική 132 εκατομμύρια δολάρια μέχρι τώρα, άρα δεν θα ήταν απίθανο να δούμε και κάποιο sequel, αν και θα πρέπει να το ονομάσουν «Sex, Marriage and the City» (αυτό ήταν spoiler).

Οι άλλες δύο ταινίες είναι το «Made of Honor», το οποίο στα ελληνικά μεταφράστηκε ως «Θα κλέψω τη νύφη» αν και ίσως θα έπρεπε να το πούνε «Η νύφη το έσκασε», μιας και έχει πολλές εξόφθαλμες ομοιότητες με εκείνη την ταινία της Τζούλια Ρόμπερτς. Δεν πρέπει να είναι και πολύ ρομαντική, ενώ δεν λείπουν και πολλά σεξιστικά αστεία. Δεν θα τη συνιστούσα εκτός αν πραγματικά δεν έχετε τίποτα άλλο να κάνετε, που σε αυτή την περίπτωση θα νοικιάσετε σε βιντεοκασέτα τα «100 καλύτερα γκολ του Φαν Μπάστεν και του Κρόιφ» (Αχ, αυτοί ήταν παίχτες. Όχι σαν κάτι Τόρες και Τόνι, που δεν μπορούν ούτε μια ντρίμπλα να κάνουν. Αυτές ήταν εποχές. Τότε έπαιζαν μπάλα. Τώρα, τίποτα. Μηδέν.)

Τελευταίο έρχεται το «Get Smart». Remake παλιότερων ταινιών είναι και αποπνέει ατμόσφαιρα seventies, άρα ένα το κρατούμενο: απευθύνεται στο αμερικανικό κοινό. Μοιάζει με παρωδία James Bond, αφού οι στυλάτοι πρωταγωνιστές είναι μυστικοί πράκτορες, έχουν cool ονόματα όπως Agent 23 και προσπαθούν να σώσουν τον κόσμο από τα χέρια μιας σατανικής, τρομοκρατική οργάνωσης που ονομάζεται KAOS. Έχουν και πανέξυπνα gadgets. Γιατί να πάτε να τη δείτε; Δεν ξέρω. Έχω την εντύπωση ότι την πλασάρουν ως καλή κωμωδία και μπλα μπλα μπλα. Μπα ξεχάστε το. Καλύτερα να νοικιάσετε τον «Ροζ Πάνθηρα» με τον Στιβ Μάρτιν.

Τι άλλο απομένει; Το «The Happening», το οποίο το περίμεναν με τα φτυάρια στη γωνία και το έθαψαν με θρησκευτική αυταπάρνηση ακόμα κι όσοι το άκουσαν να διαφημίζεται στο ραδιόφωνο ή όσοι έτυχε να περνάνε έξω από τον κινηματογράφο και είδαν την αφίσα της ταινίας. Στο imdb έφτασε αισίως το 5,5 σε δεκαέξι χιλιάδες ψήφους χρηστών, εκ των οποίων οι τρεις χιλιάδες σχεδόν ήταν άσσοι. Δεν έχω ιδέα αν αξίζει να τη δείτε. Πιθανότατα θα έχει ενδιαφέρων, αλλά δεν θέλω να σας πάρω στο λαιμό μου. Καταφύγετε σε πεπατημένες λύσεις: αν διαβάζετε κόμικ της Marvel, δείτε το «Hulk» και αν είστε λάτρεις των περιπετειών το «Indiana Jones».

Και για ενδέκατη εβδομάδα, αν διψάτε για animation, συνεχίζει να προβάλλεται το «Horton hears a Who». Χμ…

Δεν υπάρχουν σχόλια: