Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Δεκέμβριος 11- Australia


Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει ζούμε σε μία χώρα όπου έχει καταπατηθεί η παραμικρή έννοια λογικής. Δεν ξέρω πως έχει καλύψει ο Βασίλης στο editorial το θέμα με τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει, αλλά από τη δική μου σκοπιά είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου της Πλήρης  στοίχισηκοινωνικής αυθαιρεσίας μέσα στο οποίο έχουν μεγαλώσει οι γενιές στη χώρα μας τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια. Η υπερβολή είναι πλέον κύριο γνώρισμα του Έλληνα. Αυτά τα λίγα από εμένα για ένα ζήτημα χωρίς αρχή και τέλος. Ελπίζω τουλάχιστον την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές να έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να μην έχει χρειαστεί να βγουν τα άρματα στους δρόμους.
Αφήνοντας πίσω αυτόν τον τρόμο και την παράνοια ας περάσουμε σε μερικές από τις ταινίες που προβάλλονται στην πόλη μας και προσφέρονται για τις βραδινές σας εξόδους. Πρώτα απ' όλα υπάρχει το remake της κλασικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας του 1951 “The day the earth stood still” (“Όταν η Γη σταματήσει). Είναι ένα remake που ήδη έχει δημιουργήσει hype όχι μόνο στους φανατικούς οπαδούς της ε-φ, αλλά και στο νεανικό κοινό των multiplex, το οποίο αναμένεται να εκτιμήσει ιδιαίτερα τα ειδικά εφέ που έχουν ενδύσει τον υπαρξιακό προβληματισμό του σεναρίου. Η πρωτότυπη εκδοχή βγήκε στις αίθουσες το 1951 και όχι μόνο έγινε πασίγνωστη, αλλά κατάφερε να δημιουργήσει μία ολόκληρη κουλτούρα πάνω στη μυθολογία της. Η ταινία έχει κεντρικό θέμα της επίσκεψη εξωγήινων και όπως αντιλαμβάνεστε, ειδικά εκείνη την εποχή, ήταν ένα θέμα που φοριόταν πολύ. Η τότε ταινία θεωρήθηκε κλασική από κριτικούς και κοινό, σίγουρα έχετε δει τις χαρακτηριστικές ρετρό αφίσες της, ενώ ακόμα και σήμερα φιγουράρει στη λίστα με τις 250 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών του imdb, της μεγαλύτερης online κινηματογραφικής βάσης δεδομένων του πλανήτη. Τι περίπου συμβαίνει σύμφωνα με την πλοκή; Ένας εξωγήινος με αδιανόητες υπερδυνάμεις εμφανίζεται στη γη και με ήρεμο τόνο λέει στους ανθρώπους ότι έχουν δύο επιλογές. Ή θα μάθουν να ζουν σε αρμονία μεταξύ τους και με τον πλανήτη ή πολύ απλά η γη θα καταστραφεί από τη φυλή του. Στην τωρινή εκδοχή, στο ρόλο του απαθούς και ψυχρού εξωγήινου τοποθετήθηκε πολύ έξυπνα ο Κιάνου Ριβς, ενώ στο πλάι του θα είναι η πολύ καλή ηθοποιός και βραβευμένη με όσκαρ Τζένιφερ Κόνελι. Ένας ακόμα μικρός λόγος για να τη δείτε, είναι ότι πριν από αυτή την ταινία θα προβάλλεται κατά πάσα πιθανότητα το trailer μίας άλλης πολυαναμενόμενης ταινίας, του “Wolverine” με τον Χιου Τζακμαν.
Ο οποίος Χιου Τζακμαν πρωταγωνιστεί επίσης αυτόν τον καιρό στο δράμα εποχής “Australia” μαζί με την Νικόλ Κίντμαν, μία ταινία η οποία αναφέρεται στη συμμετοχή της χώρας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν είμαι σίγουρος, όμως αν έχει κάνει πρεμιέρα στην πόλη μας, ρίξτε για να είστε σίγουροι μια ματιά στο πρόγραμμα. Γενικά έχει πάρει καλές κριτικές, ενώ σκηνοθετεί ο Μπαζ Λιούρμαν, που έχει στο ενεργητικό του “λυρικές” ταινίες όπως το “Ρωμαίος+Ιουλιέτα” και το “Μουλέν Ρουζ”.
Στα υπόλοιπα υπάρχει η νέα ταινία του Γκάι Ρίτσι, το “Rocknrolla” που φιλοδοξεί να βαδίσει στα χνάρια της “Αρπαχτής” και των “Δύο καπνισμένων κανών”. Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να ξέρετε περίπου τι περιλαμβάνει. Λονδίνο, όπλα, θανάσιμες ατάκες, τσάντες με εκατομμύρια λίρες, ναρκωτικά (εννοείται, σιγά μην δεν έχει) και κόσμος που κάνει τα πάντα προκειμένου να πιάσει την καλή. Δεν την έχω δει, έχει βαθμολογία 7,5 στα 10 στο imdb και 58% στο Rotten Tomatoes. Πιθανότατα θα αξίζει να τη δείτε μιας και είμαι σίγουρος ότι ο παλιόφιλος King Leonidas (Τζεράρντ Μπάτλερ στον πρωταγωνιστικό ρόλο) μπορεί να βγάλει γέλιο με γκριμάτσες και φωνές.
Υπάρχει ακόμα η ταινία με τον ευφυέστατο (δεν) τίτλο “Χριστούγεννα στα Τέσσερα” (“Four Christmases, sic, στα αγγλικά) που τις δύο προηγούμενες εβδομάδες ήταν στην κορυφή του αμερικανικού box office και έχει επιτύχει συνολικά εισπράξεις της τάξεως των 70 εκατομμυρίων δολαρίων. Κλασική χαζοκωμωδία με τον Βινς Βον και τη Ριζ Γουίδερσπουν, οι οποίοι είναι αμφότεροι καλοί ηθοποιοί, αλλά έχουν βάλει σκοπό να τυποποιηθούν σε επίπεδους ρόλους. Σύμφωνα με την υπόθεση ένα ζευγάρι αγωνίζεται να επισκεφτεί τη μέρα των Χριστουγέννων και τους τέσσερις γονείς του, που είναι χωρισμένοι και ζουν σε τέσσερα σπίτια στις τέσσερις άκρες της πόλης και πάει λέγοντας.
Αυτά για την ώρα. Θα τα πούμε την άλλη εβδομάδα. Ένα βήμα πιο κοντά στις γιορτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: