Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Δεκέμβριος 18- The Curious Case of Benjamin Button


Εκτός από τροχιά Χριστουγέννων έχουμε μπει και σε τροχιά βραβείων και την αρχή όπως κάθε χρόνο κάνουν οι χρυσές σφαίρες, των οποίων οι υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Τις χρυσές σφαίρες απονέμουν κάθε χρόνο οι ανταποκριτές εντύπων από όλο τον κόσμο οι οποίοι είναι απεσταλμένοι στο Χόλυγουντ και παραδοσιακά θεωρούνται προάγγελοι των όσκαρ, αν και λίγες φορές οι αποφάσεις τους ταυτίζονται με αυτές των μελών της αμερικανικής ακαδημίας κινηματογράφου. Πολλές λεπτομέρειες μπορείτε να αναζητήσετε στην επίσημη ιστοσελίδα, το http://www.goldenglobes.org/, ενώ εγώ θα αναφερθώ επιγραμματικά στις ταινίες που απέσπασαν τις περισσότερες υποψηφιότητες, δηλαδή στις εξής τρεις:

The Curious Case of Benjamin Button

Αυτή η ταινία κάνει πρεμιέρα την ημέρα των Χριστουγέννων στην Αμερική και έχει προκαλέσει την περιέργεια κοινού και κριτικών. Στα ελληνικά μεταφράζεται ως “Η μυστηριώδης υπόθεση του Μπέντζαμιν Μπάτον” και έχει να κάνει με την παράδοξη υπόθεση του ομώνυμου χαρακτήρα ο οποίος γερνάει αντίστροφα. Γεννιέται δηλαδή ηλικιωμένος και όσο περνάνε τα χρόνια το σώμα του ανακτά ζωντάνια και ευεξία μέχρι τη στιγμή που θα πεθάνει ως νεογνό. Απέσπασε πέντε υποψηφιότητες και ανάμεσά τους τις σημαντικότερες όπως για καλύτερη ταινία, καλύτερη σκηνοθεσία ο Ντέιβιντ Φίντσερ (τεράστια προϋπηρεσία με ταινίες όπως “Seven”, Fight Club” και πιο πρόσφατα το “Zodiac”) και καλύτερου ανδρικού ρόλου για τον πολύ καλό ηθοποιό Μπραντ Πιτ. Μάλλον αξίζει να την περιμένουμε, όπως φαίνεται κι απ' το “μυστηριώδες” trailer.

Revolutionary Road

Πολλές υποψηφιότητες και για αυτή την ταινία του Σαμ Μέντες (“American Beauty” και “Road to perdition” ξεχωρίζουν απ' το βιογραφικό του), της οποίας το trailer αφήνει αρκετές υποσχέσεις για ταινία του είδους της. Πρόκειται για ένα κοινωνικό δράμα που διαδραματίζεται στην Αμερική της δεκαετίας του '50 και αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού που προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των προσωπικών του προβλημάτων και το μεγάλωμα των δύο παιδιών του. Δυνατό πρωταγωνιστικό δίδυμο από Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Κέιτ Γουίνσλετ που βρίσκονται ξανά μετά τον Τιτανικό. Πιθανότατα χαμηλών τόνων, αλλά κοντά και σε αρκετές υποψηφιότητες για τα όσκαρ.

Frost/Nixon

Αυτό πιθανότατα μας ενδιαφέρει λιγότερο από τα δύο προηγούμενα ως κοινό, μιας και έχει κεντρικό θέμα τα όσα ακολούθησαν το σκάνδαλο του Watergate στις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα στην Αμερική και οδήγησαν στην παραίτηση του προέδρου Νίξον το 1974. Σκηνοθεσία από τον ακαδημαϊκό Ρον Χάουρντ, που σύντομα έρχεται στις οθόνες μας και με το περιπετειώδες prequel του “Κώδικα Ντα Βίντσι”, το “Angels and Demons” (δηλαδή “Illuminati” όπως θα είναι ο ...ελληνικός τίτλος). Τώρα για το Frost/Nixon δεν θα έλεγα ότι ακούγεται και πολύ ενδιαφέρον, μιας και αν θέλετε να μάθετε τα γεγονότα της περιόδου υπάρχει και η επιλογή της wikipedia.

Τέλος ο Χιθ Λέτζερ απέσπασε μετά θάνατον την πολυαναμενόμενη υποψηφιότητα για την ερμηνεία του στο “Dark Knight” και ελπίζω να φτάσει και μέχρι την κατάκτηση του χρυσού αγαλματιδίου γιατί πραγματικά το άξιζε.

Αν δεν έχετε υπομονή μέχρι να βγουν στους κινηματογράφους όλες αυτές οι αστραφτερές ταινίες, τότε έχω μία πρόταση για dvd την οποία αξίζει να σημειώσετε ως την καταλληλότερη επιλογή για την περίοδο των εορτών για όλες τις ηλικίες. Πρόκειται για το φετινό animation επιστημονικής φαντασίας της pixar, το “Wall-E”, για το οποίο τολμώ να πω ότι ήταν μια από τις καλύτερες ταινίες που είδα τους τελευταίους μήνες. Στο post-apocalyptic σκηνικό της ταινίας, ένα ρομπότ, ο wall-e, επί 700 χρόνια είναι ο μοναδικός κάτοικος του πλανήτη, εκτελώντας κάθε μέρα τη βαρετή λειτουργία για την οποία είναι προγραμματισμένος. Μία μέρα θα συμβεί κάτι αδιανόητο, θα συναντηθεί με δύο νέες, άγνωστες μορφές ζωής και τότε θα ξεκινήσει μια περιπέτεια που θα τον οδηγήσει στα πέρατα του γαλαξία. Ακόμα κι αν δεν είστε οπαδοί του animation, αυτή η ταινία θα σας μαγέψει, θα σας συναρπάσει, θα σας συγκινήσει και θα σας συνεπάρει μαζί της για ένα ταξίδι όχι απλά στο μέλλον, αλλά και στην αναζήτηση της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Πρακτικά κανένα ψεγάδι, συγκλονιστική δραματουργία, 8,7 στα 10 στο imdb.com όπου έχει ψηφιστεί ως η 34η καλύτερη ταινία όλων των εποχών, φυσικά πέντε αστέρια στα πέντε από εμένα και ελπίζω αυτή η ταινία να φτάσει μέχρι τις υποψηφιότητες για καλύτερη ταινία στα όσκαρ. Όσο υπάρχουν δημιουργοί όπως ο σκηνοθέτης Andrew Stanton (έχει κάνει το επίσης εξαίσιο “Finding Nemo”) ο κινηματογράφος θα συνεχίσει να εξελίσσεται ως τέχνη πάντα προς το καλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: