Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Οκτώβριος 30- The Fall


Αφήσαμε πίσω μας και την εθνική εορτή και είμαι σίγουρος ότι από τις τηλεοράσεις σας παρέλασαν πολλές επικοϊστορικές παραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου που απεικόνιζαν με γλαφυρό τρόπο τη μάχη της Κρήτης, τη μάχη στο οχυρό Ρούπελ, τον Βέγγο να κατατροπώνει φρατέλους και άλλα τέτοια ωραία.

Εγώ γράφω σχετικά νωρίς αυτό το άρθρο και έτσι είναι δύσκολο να ξέρω όλες τις αλλαγές στις ταινίες που θα παίζονται στους κινηματογράφους της πόλης. Άρα ή θα εξασκήσω τις μαντικές μου ικανότητες ή θα ασχοληθώ με ζητήματα όχι της άμεσης επικαιρότητας. Για παράδειγμα μπορώ να σας προτείνω ταινίες για dvd, κάτι που έχω καιρό να κάνω. Θα σας βοηθήσω λοιπόν, γιατί προκειμένου να οργανώσετε μία πιο προσωπική κινηματογραφική βραδιά θα χρειαστείτε εκτός από φίλους και φαγώσιμα, μερικές ιδέες. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια ότι οι επιλογές μου σας ταιριάζουν, αλλά σε κάθε περίπτωση θεωρείστε τες σαν γενικές κατευθύνσεις, όπως έλεγε και ο καπετάνιος Τζακ Σπάροου στους «Πειρατές της Καραϊβικής».

Μιας και μόλις αναφέρθηκε πάντως, καλό θα ήταν να ενημερώσω τους πιστούς οπαδούς της σειράς ταινιών που αναβίωσε με απρόσμενη επιτυχία το σχετικό κινηματογραφικό είδος, ότι ο Τζόνι Ντεπ υπέγραψε αυτές τις μέρες συμβόλαιο για την τέταρτη ταινία με πειρατές, στην οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αναζητεί την πηγή της ζωής («Fountain of youth» ένας πιθανός τίτλος) προκειμένου να μείνει πάντα νέος. Όπως είχε διαφανεί και από την τελευταία (κρυμμένη μετά τους τίτλους) σκηνή του «Στην άκρη του Κόσμου», στην τέταρτη ταινία δεν θα πρωταγωνιστούν ο Ορλάντο Μπλουμ και η Κίρα Νάιτλι οι οποίοι απέκτησαν ένα μικρό αγοράκι και είναι καταδικασμένοι να συναντιούνται μία φορά το χρόνο λόγω της κατάρας του Ιπτάμενου Ολλανδού. Όλα αυτά μπορεί να μην τα θυμάστε ή να μην σας πολυενδιαφέρουν αν δεν ήσασταν μεγάλοι φαν των «Πειρατών της Καραϊβικής», σίγουρα, όμως θα σας κάνει εντύπωση η αμοιβή του Τζον Ντεπ, ο οποίος προκειμένου να υποδυθεί ξανά τον καπετάνιο Τζακ Σπάροου θα γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός στην ιστορία του κινηματογράφου, εισπράττοντας την ανεπανάληπτη αμοιβή των 50 εκατομμυρίων δολαρίων (!). Υποθέτω σκέφτεστε αυτό που σκέφτηκα κι εγώ: Αυτά είναι λεφτά. Το σίγουρο είναι ότι ο μεγαλύτερος παραγωγός του Χόλυγουντ, Τζέρι Μπρουκχάιμερ θα φροντίσει η ταινία να κάνει πάταγο και ελπίζω να αλλάξει σκηνοθέτη προκειμένου να ανανεώσει το franchise.

Μετά από αυτή τη μικρή (περίπου) παρένθεση ας επιστρέψω στη δική μου καρέκλα του σκηνοθέτη για να προτείνω ταινίες για dvd. Η πρώτη είναι γνωστή, αλλά την ξαναφέρνω στην επιφάνεια σε περίπτωση που την έχετε υποτιμήσει όπως είχα κάνει εγώ. Είναι το «Black Hawk Down» του (αγαπημένου μου) Ρίντλευ Σκοτ και αφηγείται δραματοποιημένα τα αληθινά γεγονότα που οδήγησαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 σε μία άνευ προηγουμένου αποτυχημένη επέμβαση των αμερικανικών πολεμικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, το Μογκαντίσου. Σε όλη την ταινία υπάρχει η μουσική υπόκρουση ασταμάτητων κροταλισμών πυροβόλων όπλων (πολύ αληθοφανείς- πήρε άλλωστε και τα δύο σχετικά όσκαρ) και με ελάχιστη (έως μηδαμινή) προπαγάνδα ο σκηνοθέτης επιχειρεί να καταγράψει τις συγκλονιστικές ώρες των οδομαχιών χρησιμοποιώντας την οπτική γωνία απλών πεζοναυτών.

Σε κάτι με λιγότερη δράση, έχω να προτείνω το «The Fall», αμερικανική ταινία του 2006 που ξεκινάει σε ένα νοσοκομείο κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’20 και καταλήγει σε μία μυθική αναζήτηση πέντε ηρώων. Είναι λίγο δύσκολο να περιγράψω την υπόθεση χωρίς να φανερώσω πολλά για το πού το πάει ο σκηνοθέτης, αλλά σας εγγυώμαι ότι αν απολαύσατε το «Big Fish» του Τιμ Μπάρτον, αυτό εδώ θα σας αρέσει το ίδιο, αν όχι παραπάνω. Μέσα από ένα, κατά κάποιον τρόπο, διαδραστικό παραμύθι ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας εκπληκτικές εικόνες που θα ταίριαζαν σε αριστουργηματικούς πίνακες ζωγραφικής και παρακολουθούμε την προσπάθεια του κεντρικού ήρωα, του Μασκοφόρου Εκδικητή, να αποτινάξει από τον κόσμο την τυραννία ενός διαβολικού ηγεμόνα. Σπουδαίο οπτικοακουστικό υπερθέαμα, τέλεια φωτογραφία και πλάνα που σπάνια συναντάμε σε ταινίες.

Αν δεν σας καλύπτουν αυτές οι δύο επιλογές, τότε ίσως να μελετήσετε το ενδεχόμενο του να πάτε στο «Max Payne» αν παίζεται ακόμα ή στο εξίσου περιπετειώδες «Eagle Eye» που η αρχή του θυμίζει έντονα Μάτριξ και πρωταγωνιστεί ο νεαρός Σία Λε Μπεφ, τον οποίο ο Σπίλμπεργκ απεγνωσμένα προσπαθεί να αναδείξει σε αστέρα πρώτου μεγέθους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: