Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Οκτώβριος 16- Vicky Christina Barcelona


Άρχισε να κάνει κρύο εκεί ε; Εδώ στην Πάτρα όχι και τόσο, ακόμα με κοντομάνικα τη βγάζουμε. Τουλάχιστον ανάμεσα σε όλα αυτά ο ΠΑΣ άρχισε να κερδίζει εκτός έδρας.

Για δέκα μέρες υπήρχε το 10ο Πανόραμα Ανεξάρτητων Ταινιών, όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε μερικές καλές, αλλά και πολλές μέτριες ταινίες. Ξεχώρισα τη βοσνιακή μικρού μήκους «In the name of the Son» και αν την πετύχετε πουθενά δείτε την. Πάμε τώρα στην κινηματογραφική επικαιρότητα της πόλης, για να ρίξουμε μια ματιά στις ταινίες που παίζονται στα Cineplex ODEON και που ίσως κινήσουν το ενδιαφέρον σας για τις εξόδους σας.

Είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα δύο σημαντικές πρεμιέρες για διαφορετικούς, όμως λόγους η κάθε μία. Η πρώτη αφορά μια ταινία καθαρά ψυχαγωγίας, που απευθύνεται σε όσους τους έχουν λείψει τα ειδικά εφέ, οι εκρήξεις, οι μάχες με φανταστικούς στρατούς και πάει λέγοντας. Πρόκειται για την τρίτη ταινία της «Μούμιας», η οποία έχει τίτλο «Η αυτοκρατορία του Δράκου». Όπως είχα γράψει και παλιότερα η δράση μεταφέρεται από την Αίγυπτο στην Κίνα σε μια προσπάθεια να ανανεωθεί το franchise και δίπλα στον Μπρένταν Φρέιζερ προστίθονται οι συνήθεις ύποπτοι Τζετ Λι και Μισέλ Γέο. Στην υπόθεση ανακατεύονται οι περίφημοι θαμμένοι στρατιώτες του αυτοκράτορα από τερακότα και όπως υποψιάζεστε η αποστολή του συμπαθούς αρχαιολόγου Ρικ Ο’ Κόνελ δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Στη δεύτερη ταινία είχα κοιμηθεί κάπου στη μέση αν θυμάμαι καλά και σε αυτή δεν σκηνοθετεί καν ο Σόμερς, άρα σε συνδυασμό με το 5,2 στα 10 στο imdb και το μεγαλοπρεπέστατο 13% στο Rotten Tomatoes, μην περιμένετε κανένα αριστούργημα. Ίσως αξίζει μόνο για να σπάσετε πλάκα με τις απιθανότητες και τα τριάρια, αλλά και πάλι καλύτερα να νοικιάσετε τα ανυπέρβλητα (σε αυτόν τον τομέα) «Scorpion King» ή «Doomsday».

Η άλλη ταινία, όμως είναι πολύ σημαντική και προέρχεται από αγαπημένο σκηνοθέτη. Πρόκειται για το «Vicky Christina Barcelona» του Γούντυ Άλεν, που τα τελευταία χρόνια έχει μετακομίσει καλλιτεχνικά με μεγάλη (νομίζω) επιτυχία σε σπουδαίες πόλεις της Ευρώπης. Μετά λοιπόν τα εξαιρετικά «Match Point» (σημειώστε το προς ενοικίαση αν θέλετε κοινωνική-δραματική ταινία) και το «Scoop» (τέλεια κωμωδία), επιστρέφει ξανά σε πολύ υψηλό επίπεδο με μία καλλιτεχνική-ανθρώπινη ταινία. Σύμφωνα με το tagline της ταινίας «Η ζωή είναι το υπέρτατο έργο τέχνης» και σύμφωνα με την υπόθεση δύο φίλες που κάνουν διακοπές ερωτεύονται τον ίδιο μοναχικό και ευαίσθητο ζωγράφο, ανυποψίαστες για την επιστροφή της εκρηκτικής πρώην γυναίκας του. Θα ακολουθήσει ερωτικό τρίγωνο, ξεμαλλιάσματα και ανταλλαγές νευρικών ατάκων. Για το καστ κάτι θα έχει πάρει το αυτί σας, μιας και αποτελείται από Χαβιέ Μπαρδέμ, Σκάρλετ Γιόχανσον και την κλασικότερη Ισπανίδα των τελευταίων χρόνων Πενέλοπε Κρουζ. Δείτε το.

Υπάρχουν ακόμα μια δυο ταινίες που αξίζουν την προσοχή μας. Μία είναι το «Brideshead Revisited» το οποίο μεταφράστηκε στα ελληνικά ως «Επιστροφή στο Μπραϊντσχεντ» (τι άλλο;). Είναι μεταφορά ενός δημοφιλούς στο εξωτερικό μυθιστορήματος το οποίο διαδραματίζεται στην προπολεμική Βρετανία και έχει να κάνει με έναν απαγορευμένο έρωτα και την απώλεια της αθωότητας των πρωταγωνιστών. Δεν είναι πρωτοκλασάτη κι ούτε θα παίξει στα όσκαρ, αλλά αν ντρέπεστε να ξανανοικιάσετε στο video club το «Περηφάνεια και Προκατάληψη» ή το «Atonement», τότε δεν είναι καθόλου άσχημη λύση. Ο σκηνοθέτης έχει ασχοληθεί κυρίως με τηλεοπτικές παραγωγές, αλλά δεν πρέπει να τα κατάφερε και άσχημα εδώ.

Το τέταρτο φιλμ είναι το «Μέσα από τον καθρέφτη» ή στα αγγλικα «Mirrors». Είναι remake μιας παλιότερης ταινίας τρόμου και από μακριά φαίνεται ότι δεν είναι της προκοπής. Σύμφωνα με το σενάριο ένας πρώην αστυνομικός με διάφορα μετα-τραυματικά σύνδρομα και η οικογένειά του, γίνονται στόχος μιας σατανικής δύναμης η οποία χρησιμοποιεί καθρέφτες για να μπαινοβγαίνει στο σπίτι τους και να τους κυνηγάει. Και οι δικές μου ερωτήσεις είναι: Α. Γιατί δεν ξεφορτώνονται τους καθρέφτες; Β. Η σατανική δύναμη μπορεί να χρησιμοποιήσει και καθρέφτες αυτοκινήτων;

Δυστυχώς το συναρπαστικό-μαγευτικό animation «Wall-E» παίζεται μόνο μεταγλωττισμένο και μόνο νωρίς το απόγευμα. Αν, όμως έχετε πιτσιρίκια που ακόμα δεν το έχουν δει, τότε αξίζει να βρείτε χρόνο και να το βάλετε στο πρόγραμμά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: