Σάββατο 18 Αυγούστου 2007

Μάιος 10- Prestige

Η δεύτερη συνέχεια του Spiderman είναι η ακριβότερη κινηματογραφική παραγωγή που έχει γίνει ποτέ και όπως ήταν αναμενόμενο σάρωσε τα ταμεία στην πρώτη εβδομάδα προβολής της. Στην Αμερική έκανε ένα άκρως εντυπωσιακό άνοιγμα της τάξης των 150 εκατομμυρίων δολαρίων αποζημιώνοντας τους παραγωγούς και ενθουσιάζοντας με την κόμικ αισθητική της, τους φανατικούς θαυμαστές της σειράς.
Η ταινία έχει ειδικά εφέ που κόβουν την ανάσα και συμπεριλαμβάνει αναρίθμητες πτυχές της ιστορίας του Πήτερ Πάρκερ. Ο σεμνός Πήτερ πρέπει να βρει τρόπο να κάνει πρόταση στο κορίτσι του, να εκδικηθεί επιτέλους τον κακό που σκότωσε τον θείο του, να συγκρουστεί με τον φίλο του που θέλει να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του και φυσικά να βρει χρόνο να συγκρουστεί με το σκοτεινό «εγώ» του. Αν δεν ήταν αποδεδειγμένα υπερήρωας, ειλικρινά αμφιβάλλω αν θα τα κατάφερνε όλα αυτά μέσα στα εκατόν σαράντα λεπτά που διαρκεί η ταινία.
Διατηρώ λίγες ενστάσεις για την βαρυφορτωμένη πλοκή του έργου, μιας και οι δημιουργοί συμπύκνωσαν μεγάλα κομμάτια της ιστορίας του Ανθρώπου-Αράχνη στο φινάλε (;) της πετυχημένης σειράς, αλλά η συνολική γεύση που αφήνει είναι για τέσσερα αστέρια στα πέντε. Φυσικά ένας τίτλος με τόση τεράστια εμπορική επιτυχία, δεν γίνεται να αφεθεί απ’ τους παραγωγούς να αραχνιάσει για πολύ καιρό στο συρτάρι και το 2009 προβλέπεται να καταφτάσει ο τέταρτος Spiderman. Για την ώρα ο σκηνοθέτης Sam Raimi, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αναλάβει την ιστορία πριν τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», το πολύ-αναμενόμενο «Hobbit».
Για κάτι πιο αληθινό κάνει πρεμιέρα η πολύ-αμφισβητούμενη ταινία «Alter Ego», με πρωταγωνιστή τον Σάκη Ρουβά να κάνει στροφή σε γενικότερα πιο ποιοτικές επιλογές. Το «Αίμα και Σοκολάτα» προβάλει σαν κλώνος του «Underworld», δίνοντας βαρύτητα τους χαρακτήρες και τα διλήμματά τους. Αν προτιμάτε να κινηθείτε σε αργότερους ρυθμούς, κάντε λίγο υπομονή το «Βαμμένο Πέπλο» με τον ακτιβιστή Έντουαρτ Νόρτον και παρατηρήστε ότι σε όλο και περισσότερες ταινίες αρχίζουν να εμφανίζονται ιδεαλιστές, ακτιβιστές ήρωες, όπως για παράδειγμα στον «Επίμονο Κηπουρό και στο «After the Wedding». Αν επιμείνετε στην ίδια θεματολογία, απ’ την μεγάλη οθόνη θα παρελάσουν η «Λαίδη Τσάτερλι» και ο «Μολιέρος».
Ο «Επισκέπτης» («Host») είναι ακριβή κορεατική παραγωγή και συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όσους τους αρέσει να τρομάζουν. Μία αμφίβια, μεταλλαγμένη σαύρα ξεπηδά απ’ την πολιτεία κάτω απ’ την Σεούλ και σπέρνει τον πανικό ακόμα και στους πιο ψύχραιμους θεατές. Δόσεις τοπικής κουλτούρας, πολύ σασπένς στον λαβύρινθο των υπονόμων, άκρως χορταστική δράση και 7,4 βαθμολογία στο Imdb. Η επίθεση του τέρατος στο πάρκο στην αρχή της ταινίας, θυμίζει ντοκιμαντέρ και θα μείνει στην ανθολογία των σκηνών του είδους.
Αν τώρα έχετε δει όλες τις ταινίες, μπορείτε απλά να κάνετε μια βόλτα στο video-club της γειτονιάς σας και αν είστε τυχεροί να βρείτε προς ενοικίαση το εξαίσιο «Prestige». Είναι μια από τις πλέον πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς που μας πέρασε και έχει ως θέμα της δύο ταχυδακτυλουργούς, που ξεκινούν την καριέρα τους σαν συνεργάτες και καταλήγουν ορκισμένοι εχθροί. Με φόντο την τέλεια αναπαράσταση της Βικτοριανής Αγγλίας, ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Κρίστοφερ Νόλαν καθοδηγεί ένα λαμπρό cast και αφηγείται μια μυστηριώδη ιστορία στα όρια του ανεξήγητου.
Το πάθος των πρωταγωνιστών για την παρουσίαση του καλύτερου μαγικού κόλπου σύντομα μετατρέπεται σε αθεράπευτη εμμονή, καταστρέφοντας όχι μόνο τις δικές τους ζωές, αλλά και τις ζωές των γύρω τους. Τελικά ένας μάγος αν θέλει να γίνει ο καλύτερος, χρειάζεται να μετατρέψει την πραγματική του ζωή σε παράσταση που ζει κάθε μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: