Σάββατο 18 Αυγούστου 2007

Απρίλιος 26- Τα Φαντάσματα του Γκόγια

Ο κινηματογραφικός Μάιος είναι προ των πυλών, παρ’ όλα αυτά αν αποφασίσετε να επισκεφτείτε μία σκοτεινή αίθουσα για την βραδινή σας έξοδο, οι επιλογές που θα ανοιχτούν μπροστά σας φαντάζουν ικανοποιητικές, αν και καμία από αυτές δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακριβώς «πολυαναμενόμενη». Σε μία εβδομάδα πάντως, κάνει πρεμιέρα ο τρίτος, σκοτεινότερος Spiderman όπου σύμφωνα με το trailer: «Η μεγαλύτερη μάχη θα γίνει μέσα του».
Από τις ταινίες της εβδομάδας ξεχωρίζει το θρίλερ «23» με τον παρανοϊκό Τζιμ Κάρευ σε μία ακόμα σοβαρή ερμηνεία. Ένα απαγορευμένο βιβλίο καταλήγει στα χέρια του, ο αριθμός 23 εμφανίζεται παντού στη ζωή του και μία πάλη με τους δαίμονές του ξεκινάει. Η ταινία υπόσχεται ισχυρές δόσεις παρανοϊκού φόβου, αλλά και διεξοδική ανάλυση της ταραγμένης ψυχολογίας του πρωταγωνιστή. Τελικά σε ποιο σημείο αρχίζει να τρελαίνεται ο άνθρωπος;
Υπάρχει ακόμα η νέα δουλειά του Μίλος Φορμάν, ο οποίος έπειτα από πολυετή απουσία επιστρέφει με ένα έπος εποχής, γυρισμένο εκτός Χόλυγουντ, σε μία μεγάλη, ανεξάρτητη, ευρωπαϊκή παραγωγή. Τα «Φαντάσματα του Γκόγια» είναι η ιδανική ταινία για να δει κάποιος χωρίς ήχο, εξαιτίας των χρωμάτων και της μαγευτικής φωτογραφίας που παραπέμπουν σε πίνακα του διάσημου ζωγράφου. Η ταινία πάντως δεν είναι βιογραφική, αφηγείται φανταστικά περιστατικά που σχετίζονται με τις διώξεις της ιεράς εξέτασης και στηρίζεται στην παρουσία πλειάδας καταξιωμένων ηθοποιών. Ίσως υπήρχαν μεγαλύτερες προσδοκίες για αυτή τη ταινία, αλλά μάλλον θα πρέπει να την δείτε για να κρίνεται.
Οι κάτι κουρασμένοι «Χαρλεάδες» συνεχίζουν να μαρσάρουν στην θριαμβευτική επιστροφή του Τραβόλτα στις εισπρακτικές επιτυχίες. Μία παρέα πενηντάρηδων αποφασίζει να ζήσει για λίγο την μεγάλη περιπέτεια του δρόμου, αλλά τα προβλήματα δεν αργούν να τους συναντήσουν όταν ανοίγονται στην αμερικάνικη επαρχία.
Αν θέλετε κάτι πιο σύνθετο υπάρχει το «Sunshine». Ο σκηνοθέτης Danny Boyle («Trainspotting» και «28 Μέρες Μετά») αποφασίζει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε ένα είδος με περισσότερη δράση και εντυπωσιακότερες σκηνές. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται εκ πρώτης όψης απ’ την υπόθεση της ταινίας: Σε πενήντα χρόνια ο Ήλιος σβήνει και μοναδική ελπίδα για την Γη είναι ένα πλήρωμα οκτώ ανδρών και γυναικών, που θα επιχειρήσουν με μία έκρηξη να του ξαναδώσουν ζωή. Αν και ακούγεται σαν κλασική ταινία-Αρμαγεδδών, ο σκηνοθέτης επικεντρώνει περισσότερα στην ψυχική ισορροπία των πρωταγωνιστών, όταν πλησιάζουν το κέντρο του ηλιακού συστήματος, μακριά από οποιαδήποτε μορφή πολιτισμού και ηθικής. Για την ακρίβεια οι μόνες ηθικές αξίες είναι αυτές που ο καθένας κουβαλάει μέσα του.
Για τους φαν των αστυνομικών θρίλερ υπάρχει και το «Perfect Stranger», ένας κλώνος του «Βασικού Ενστίκτου», με την Χάλι Μπέρι ακόμα να προσπαθεί να πείσει ότι άξιζε το Όσκαρ. Η αλήθεια είναι πως οι επιλογές της για ρόλους όπως στο «Catwoman» την έχουν στιγματίσει. Εδώ με τον πολύ Bruce Willis μπλέκεται σε μία δαιδαλώδη ιστορία μυστηρίου, προσπαθώντας να ανακαλύψει έναν δολοφόνο. Ο σκηνοθέτης γύρισε τρία διαφορετικά τέλη, με διαφορετικό δολοφόνο κάθε φορά, άρα ίσως πρέπει να περιμένετε την έκδοση σε dvd να τα δείτε όλα μαζί.
Αν όμως δεν μπορείτε να περιμένετε τόσο πολύ, υπάρχουν κι άλλες ταινίες που μπορείτε να νοικιάσετε για να περάσετε ένα ευχάριστο κινηματογραφικό βράδυ. Ο «Πληροφοριοδότης» πήρε τέσσερα βραβεία Όσκαρ και ανάμεσά τους αυτά για την καλύτερη ταινία και σκηνοθεσία. Ο Σκορτσέζε γύρισε τη σχεδόν τέλεια αστυνομική περιπέτεια με ανατροπές, πυροβολισμούς, ανατινάξεις, προδοσίες, μαφία, κώδικες τιμής και φυσικά Ιρλανδούς. Στηρίχτηκε σε ένα φιλμ από το Χονγκ-Κονγκ, το πλαισίωσε με βαριά ονόματα και έφτιαξε μια απολαυστική ταινία δράσης. Καθόλου άσχημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: