Σάββατο 18 Αυγούστου 2007

Αύγουστος 2- Περηφάνια και Προκατάληψη

Μπήκε ο Αύγουστος με αρκετή ζέστη για να τρομάξει τους κατοίκους της πόλης μας και να τους στείλει στις παραλίες και ήρθε ο καιρός οι κινηματογραφικές αίθουσες να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα. Το Odeon στο Παραλίμνιο θα παραμείνει κλειστό έως το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, οπότε και αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα τα μεγάλα φετινά animation blockbuster. Κατά σειρά αξιώσεων και ξεκινώντας απ’ το καλύτερο, περιμένουμε την καταστροφική οικογένεια των «Simpsons» για να σώσει τον κόσμο, τον ποντικό «Ρατατούη» για να σώσει την υψηλή μαγειρική, και τέλος την αυτού μεγαλειότητά του «Σρεκ τον Τρίτο» για να σώσει το Βασίλειό του.
Επίσης με ενδιαφέρον αναμένεται το κλειστοφοβικό θρίλερ «1408» με τους Τζον Κιούζακ και Σάμιουελ Τζάκσον, που διαφημίζει ότι βασίζεται σε ένα διήγημα του Steven King. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητα καλό, μιας και η συντριπτική μεταφορά των βιβλίων του συγγραφέα στην μεγάλη οθόνη έχει δώσει ταινίες που είναι από μέτριες έως αποκαρδιωτικές. Από το trailer του «1408» διακρίνονται ομοιότητες με την μίνι-σειρά επιστημονικής φαντασίας «Lost room» και ένα γενικότερο δάνειο από τις ιδέες του «Panic Room», αλλά φαίνεται εντυπωσιακό και με παγωμένη ατμόσφαιρα φτιαγμένη για να τρομάζει.
Αφού, όμως για όλα τα παραπάνω θα πρέπει να περιμένετε μερικές εβδομάδες, προκειμένου να αναπληρώσετε το κενό μπορείτε να νοικιάσετε την ταινία της επιλογής σας οποιοδήποτε βράδυ έχετε διάθεση οι κινηματογραφικοί ήρωες να σας κρατήσουν συντροφιά. Από την Κίνα ήρθε το «Δείπνο Δολοφόνων» (Banquet) που είναι μία ακόμα μεταφορά του Άμλετ και εκτός από τις εξαιρετικά χορογραφημένες σκηνές μάχης έχει προσεγμένη ίντριγκα, κλιμάκωση και την Ζίγι Ζιανγκ. Αν έχετε την ευκαιρία δείτε το συγκλονιστικό ντοκυμανταίρ του Αλ Γκορ «Inconvenient Truth» που αφύπνισε συνειδήσεις και κατάφερε να κινητοποιήσει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου για το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τέλος για μεγάλη παρέα με ροκ ακούσματα η καταλληλότερη επιλογή είναι η κωμωδία «Πένα του πεπρωμένου», που έχει soundtrack από ατόφιο μέταλλο και έναν Τζακ Μπλακ σε μεγάλα κέφια.
Σε ταινίες εποχής και για να απολαύσετε άψογα βικτωριανά φορέματα στην πρώτη και πεσιμιστική φωτογραφία στην δεύτερη, δείτε το «Περηφάνια και Προκατάληψη» με την Κίρα Νάιτλι να πετυχαίνει μία εξαιρετική ερμηνεία και το «Όλιβερ Τουίστ» του Ρόμαν Πολάνσκι. Και οι δύο είναι μεταφορές από αριστουργήματα της κλασικής λογοτεχνίας, αλλά νομίζω το «Περηφάνια και Προκατάληψη» είναι μία κλάση ανώτερο και δίκαια προτάθηκε για τέσσερα βραβεία όσκαρ. Το σενάριο του «Όλιβερ Τουίστ» ειδικά στο τελευταίο μισάωρο διαφοροποιείται αναίτια από το βιβλίο του Ντίκενς, αλλά ούτως ή άλλως παραμένει μία καλή ταινία. Η επόμενη ταινία του διάσημου σκηνοθέτη θα διαδραματίζεται στην Πομπηία, πριν την έκρηξη του Βεζούβιου, θα πρωταγωνιστεί ο Ορλάντο Μπλουμ και υποψιάζομαι ότι για μία ακόμη φορά θα ξεκινά σας ένας απλός σιδεράς.
Όσο για ταινίες που είναι καλύτερα να αποφύγετε ξεκινάμε με το b-movie «Hot Fuzz» που στην Αγγλία υπερ-προωθήθηκε, το «Ταλιατέλα Nights» (sic) με αγώνες ταχύτητας και τις δύο φετινές ταινίες με τον Έντυ Μέρφυ «Norbit» και «Dreamgirls», αν και είναι εντελώς διαφορετικού βεληνεκούς. Παλιότερα είχα προτείνει τον πρώτο κύκλο του «Prison Break», αλλά μην πέσετε στην παγίδα και δείτε τον δεύτερο, που κυκλοφορεί ήδη σε dvd και στη χώρα μας. Η σειρά ξεχειλώθηκε λόγω επιτυχίας, αντέγραψε αμήχανα τον «Φυγά» και τον εαυτό της, χρησιμοποίησε κάθε κλισέ του είδους και κατέληξε σε ένα κυνηγητό απιθανοτήτων σε όλη την Αμερική, με τρόπαιο αρχικά πέντε εκατομμύρια δολάρια (σεναριακό λάθος: τα χαρτονομίσματα είναι του 1971, δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν) και τελικά την ελευθερία τους. Ελπίζουμε οι δημιουργοί να πάρουν ρεβάνς στον τρίτο κύκλο που ξεκινάει τέλη του μήνα και υπόσχεται νέες συγκινήσεις στην παράξενη φυλακή «Sona».

Δεν υπάρχουν σχόλια: