Σάββατο 18 Αυγούστου 2007

Ιούλιος 19- Big Lebowski

Όχι σπουδαίες αλλαγές στις ταινίες που προβάλλονται στην πόλη μας για αυτή την εβδομάδα. Οι «Transformers» συνεχίζουν να μάχονται στον πλανήτη μας, οι μισοί για να μας καταστρέψουν και οι μισοί για να μας προστατεύσουν και γενικά έχουν πάει πολύ καλά, έχοντας μεταμορφωθεί από ρομπότ σε εισπράξεις της τάξης των 370 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως. Στις υπόλοιπες προβολές ο John McClane είναι «Πολύ σκληρός για να πεθάνει» και το αποδεικνύει έμπρακτα καθώς ξεφεύγει από ελεύθερους σκοπευτές, συγκρούσεις αυτοκινήτων, εκρήξεις σταθμών αερίου, βομβαρδιστικά αεροπλάνα και δολοφόνους parkour. Στα «88 λεπτά» υπάρχει πλοκή και σεναριακά ευρήματα όταν η δράση κυλάει σε πραγματικό χρόνο, αλλά αυτές οι ταινίες μάλλον δεν είναι για τον Αλ Πατσίνο. Στο imdb έχει 6,3 στα 10 και η αλήθεια έιναι ότι δεν αξίζει για πολύ παραπάνω.
Για μια πιο ήρεμη βραδιά υπάρχει το αξιοπρεπές δικηγορικό δράμα «Fracture» με τον Άντονι Χόπκινς, που χρησιμοποιεί ως χαρακτηριστική φράση το: «αν κοιτάξεις κάποιον από κοντά, θα δεις ότι έχει ένα αδύνατο σημείο». Ο «Νώε για μια εβδομάδα» είναι για ένα αστέρι στα πέντε, ενώ αν έχετε μικρά παιδιά ή αν αισθάνεστε εσείς έτσι, προβάλλεται το εξωτικό παραμύθι animation «Αζούρ και Ασμάρ», ενώ στην ίδια αίθουσα, αλλά σε διαφορετικές ώρες, παίζεται το splatter «Hostel 2».
Στα μελλοντικά έρχεται και στη χώρα μας η καινούρια ταινία του Ταραντίνο που μάλλον πρέπει να την αγνοήσετε, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η κινηματογραφική μεταφορά της δημοφιλούς σειρά «Simsons», που ολοκλήρωσε την 18η σαιζόν της στην Αμερική. Στην Αμερική έκανε πρεμιέρα ο Χάρυ Πότερ και το «Τάγμα του Φοίνικα», κάνοντας με διαφορά το χειρότερο άνοιγμα από τις προηγούμενες ταινίες του franchise, αλλά πλησιάζοντας ικανοποιητικά τις εισπράξεις των «Transformers» και ξεπρνώντας με άνεση τον «Ρατατούη» της pixar. Επίσης κάνει πρεμιέρα την επόμενη εβδομάδα η τρίτη ταινία με τον Ματ Ντέιμον ως πράκτορα Jason Bourne στο «Bourne Ultimatum».
Δύο προτάσεις για dvd αυτή την εβδομάδα, μιας και στους κινηματογράφους κυριαρχεί η συνηθισμένη, καλοκαιρινή ανομβρία. Και οι δύο είναι ταινίες των ταλαντούχων αδελφών Κοέν και έχουν να κάνουν με την αγαπημένη τους εμμονή, τις απαγωγές. Το «Fargo» βγήκε στις αίθουσες το 1996, ακροβατεί ανάμεσα σε αστυνομικό και μαύρη κωμωδία και έχει σαν θέμα ένα απίθανο σχέδιο που καταστρώνει ένας πωλητής αυτοκινήτων προκειμένου να βρει λεφτά για να ξεπληρώσει τα χρέη του. Αναθέτει σε ένα ζευγάρι ερασιτεχνών να απαγάγουν την γυναίκα του, αλλά το σχέδιο στραβώνει και αρχίζει να ξεδιπλώνεται μία σειρά από εξωφρενικές καταστάσεις. Προτάθηκε για όχι λιγότερα από εφτά βραβεία Όσκαρ, δώστε σημασία στο χιόνι που καλύπτει πολύ πετυχημένα όλες τις σκηνές, αλλά μην ξεγελαστείτε από την φράση στην αρχή της ταινίας ότι «έχει βασιστεί σε μία αληθινή ιστορία». Τίποτα από όσα θα δείτε δεν συνέβησαν πουθενά.
Ο «Μεγάλος Λεμπόφσκυ» του 1998 είναι ξεκαρδιστική, σουρεαλιστική κωμωδία, παίζουν πολλοί γνωστοί ηθοποιοί, αλλά σίγουρα ξεχωρίζει το καταστροφικό πρωταγωνιστικό δίδυμο του χίπη Τζεφ Μπρίτζες και του βετεράνου Τζον Γκούντμαν, ίσως στις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας τους. Έχει 8,1 στο imdb και βρίσκεται ανάμεσα στις διακόσιες καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Από την οθόνη σας θα παρελάσουν μπάλες μπόουλινγκ, κατά λάθος κατουρημένα χαλιά, μηδενιστές, κλεμμένα κασετόφωνα, ο λόφος 365 στο Βιετνάμ, απαγωγές για μια χούφτα δολάρια, ze germans, ωκεανοί από black russian και θεοπάλαβες συμπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: