Σάββατο 18 Αυγούστου 2007

Ιούλιος 5- Πιο παράξενο απ' το παράξενο

Αισίως μπήκαμε στον Ιούλιο και ειδικά η πρώτη εβδομάδα έχει ιδιαίτερο κινηματογραφικό ενδιαφέρον για την Αμερική, μιας και περιλαμβάνει την επέτειο της 4ης Ιουλίου, που θεωρείται μία από τις αξιοζήλευτες ημερομηνίες για πρεμιέρα blockbuster. Βγαίνει λοιπόν εκεί η άκρως εντυπωσιακή κινηματογραφική μεταφορά των Transformers, με πλούσιο cast, έμπειρο σκηνοθέτη, ειδικά εφέ που κόβουν την ανάσα και μία από τις ακριβότερες παραγωγές όλων των εποχών. Σε εμάς έρχεται την επόμενη εβδομάδα και έτσι θα έχουμε προλάβει να σχηματίσουμε μία εικόνα για το τι να περιμένουμε. Επίσης στις ΗΠΑ προβάλλονται ο «Ρατατούης» της pixar, το αριθμολογικό θρίλερ «1408», που προσπαθεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις από το «23» και το νέο ντοκιμαντέρ του Michael Moore «Sicko» για το εθνικό σύστημα υγείας (της Αμερικής- όχι της Ελλάδας).
Στα δικά μας ας ρίξουμε μια ματιά σε ό,τι υπάρχει στις αίθουσες, δηλαδή όχι και σπουδαία πράγματα, αν εξαιρέσετε τον Bruce Willis στον ρόλο του John McClane. Ο σκληροτράχηλος αστυνομικός εξακολουθεί για τέταρτη ταινία να μην πεθαίνει, ενώ οι εχθροί στοιβάζονται σε σωρούς γύρω του. Χαρακτηριστική η σκηνή που καταρρίπτει ένα ελικόπτερο με ένα αυτοκίνητο και όταν ο συνάδελφός του τον ρωτάει γιατί το έριξε με το αυτοκίνητο εκείνος ατάραχος απαντάει: «Γιατί μου τελείωσαν οι σφαίρες.» Πήγε καλά εισπρακτικά την πρώτη εβδομάδα προβολής συγκεντρώνοντας 42 εκατομμύρια δολάρια, έχει ξεκινήσει με 8,3 στο imdb και γενικότερα τα σχόλια όσων την είδαν ήταν θετικά.
Κάνουν πρεμιέρα δύο ακόμα συνέχειες ταινιών, αυτή του «Θεός για μία ημέρα», αλλά χωρίς τον Τζιμ Κάρευ στον πρωταγωνιστικό ρόλο και του αποτρόπαιου «Hostel», όπου παρελαύνουν τρυπάνια, πριόνια, ακρωτηριασμοί, φτυάρια, σκεπάρνια, τροχοί, αλυσίδες και άλλα τέτοια ευχάριστα. Αμφότερες απέσπασαν απογοητευτικές κριτικές, όπως και το «Border Town» με τους λατίνους Τζένιφερ Λόπεζ και Αντόνιο Μπαντέρας να εξερευνούν κάτι φόνους σε μια ξεχασμένη απ’ το Θεό πόλη.
Σε ταινίες που βρίσκονται στο προπαρασκευαστικό στάδιο, ήδη κυκλοφόρησαν οι πρώτες φωτογραφίες από τα γυρίσματα της τέταρτης ταινίας του Ιντιάνα Τζόουνς και ο Χάρισον Φορντ φαίνεται να είναι σε καλή φόρμα. Τελικά ο Σαμ Ραΐμι επιβεβαίωσε ότι όντως θα είναι ο σκηνοθέτης του prequel του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», ενώ για το 2009 προγραμματίστηκε η προβολή της μεταφοράς του πολυσυζητημένου βιβλίου του Coelho «Αλχημιστής», για το οποίο φημολογείται ότι οι παραγωγοί θέλουν να το μετατρέψουν σε περιπέτεια δράσης (χωρίς σχόλιο).
Αν δεν είστε οπαδοί της ανελέητης δράσης είναι πολύ πιθανό να μην έχετε κάποια αξιοπρεπή επιλογή στις κινηματογραφικές αίθουσες αυτής της εβδομάδας. Έτσι έχω μία πρόταση για dvd, αρκετά παράταιρη με το ανάλαφρο καλοκαιρινό κλίμα, αλλά που σίγουρα θα σας αποζημιώσει αν της χαρίσετε την κατάλληλη προσοχή. Το «Πιο παράξενο από το παράξενο» (Stranger than Fiction) έχει βαθμολογηθεί με 7,9 στο imdb, είναι παραγωγή της σεζόν που μας πέρασε και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ταινίες που ξεχώρισαν για το ακραία πρωτότυπο σενάριό τους. Ο πρωταγωνιστής ακούγοντας μία φωνή να αφηγείται σκηνές απ’ τη ζωή του, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι ο κεντρικός ήρωας ενός μυθιστορήματος και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει τον προσεχή, προαναγγελθέντα θάνατό του.
Ο άνευρος Γουίλ Φέρελ είναι ιδανικός στον ρόλο του εφοριακού που στηρίζεται στην ακρίβεια του ρολογιού του και πλαισιώνεται από την μανιώδη καπνίστρια Έμα Τόμσον και τον αλλοπρόσαλλο καθηγητή-ναυαγοσώστη Ντάστιν Χόφμαν. Δεν θα σας αποκαλύψω αν πρόκειται για κωμωδία ή δράμα, μιας και είναι κάτι που ο πρωταγωνιστής το ψάχνει απεγνωσμένα μέχρι την τελευταία σκηνή. Θα σας βάλει σε σκέψεις και καθώς θα φέρνετε στο μυαλό σας την φράση: «little did he know», θα αναρωτηθείτε για το πόσο ελέγχετε την δική σας ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: