Σάββατο 18 Αυγούστου 2007

Ιούνιος 28- Πολύ σκληρός για να πεθάνει 4.0

Έχετε σκεφτεί ποια είναι για σας η καλύτερη ταινία όλων των εποχών; Ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών»; Το «Pulp Fiction»; Η «Αμελί»; Το «Σε κατάσταση πολιορκίας 2»; Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου αποφάσισε να εκφράσει την γνώμη του κι έπειτα από ψηφοφορία που διεξήγαγε ανάμεσα σε χίλιους πεντακόσιους ειδικούς, ανακήρυξε τον «Πολίτη Κέιν» του 1941 ως την καλύτερη αμερικανική ταινία όλων των εποχών. Την δεύτερη θέση με μικρή διαφορά κατέλαβε ο κυρίαρχος του imdb «Νονός» και την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν η «Καζαμπλάνκα», το «Οργισμένο Είδωλο» και το «Τραγουδώντας στη Βροχή».
Ας πάμε, όμως σε πιο πρόσφατες κυκλοφορίες και στο τι προβάλλουν στην πόλη μας οι κινηματογραφικές αίθουσες του Odeon στο Παραλίμνιο. Πρώτα απ’ όλα έχουμε την θρυλική επιστροφή του αστυνόμου παλαιάς κοπής John McClane, στο «Πολύ σκληρός για να πεθάνει 4.0». Ο Bruce Willis εναρμονίζεται με τις επιταγές της τεχνολογίας και καλείται να αντιμετωπίσει πολυμήχανους τρομοκράτες-χάκερ, που προσπαθούν μέσω διαδικτύου να προκαλέσουν την κατάρρευση του οικονομικού συστήματος των ΗΠΑ. Λογικά δεν θα τα καταφέρουν, αλλά αυτό καλύτερα να το διαπιστώσετε μόνοι σας. Αν πάντως έχει τόσες εκρήξεις και συγκρούσεις όσες υπόσχεται το trailer, λογικά έχουμε μια ταινία δράσης απ’ την αρχή ως το τέλος.
Στο «Border Town» η Τζένιφερ Λόπεζ μαζί με τον Αντόνιο Μπαντέρας εξερευνούν μία σειρά ανεξιχνίαστων φόνων στα σύνορα του Μεξικό και μάλλον δεν τα καταφέρνουν και πολύ καλά, ενώ το «Σπίτι με κανόνες» με την Τζέιν Φόντα χάνεται στο χάσμα γενεών που προσπαθεί κωμικά να περιγράψει. Υποθέτω απευθύνεται αυστηρά στους λάτρεις των αμερικανικών οικογενειακών σειρών σαν το «7th Heaven». Τρία αστέρια στα πέντε και για τις δύο μαζί- μοιράστε τα εσείς ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Αν σας αρέσουν τα αγωνιώδη παιχνίδια πόκερ υπάρχει το «Lucky You», με τον Έρικ Μπάνα στον ρόλο του τζογαδόρου που προσπαθεί να κερδίσει ένα τουρνουά στο Λας Βέγκας (πού αλλού;) και παράλληλα να ισορροπήσει με τα αυξανόμενα προβλήματα της προσωπικής του ζωής. Για τους φανατικούς οπαδούς των κόμικ της marvel, προβάλλεται ακόμα το «Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer» με την Τζέσικα Άλμπα να αναγκάζεται να φορέσει την πιο εφαρμοστή στολή της προκειμένου να νικήσει όλους τους κακούς για πάντα. Οι Πειρατές ακόμα παίζονται και αν το δείτε έστω και καθυστερημένα, προσέξτε την τοποθεσία που δείχνει ο χάρτης του Jack Sparrow στο τέλος.
Μιας και υπάρχει σχετική λειψυδρία στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα, πάλι έχω δύο προτάσεις, για όσους επιλέξουν την λύση του dvd. Πρόκειται για δύο πολεμικές ταινίες που βγήκαν στις αίθουσες αυτόν τον χειμώνα και είχαν να κάνουν με μία από τις σφοδρότερες μάχες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, την αιματηρή επιχείρηση για την κατάληψη της Ίβο Τζίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ένας από τους πλέον καταξιωμένους σύγχρονους σκηνοθέτες, ο Κλιντ Ίστγουντ, επέλεξε να αφηγηθεί την ιστορία και απ’ την αμερικανική και την ιαπωνική πλευρά στις «Σημαίες των Προγόνων μας» και στα «Γράμματα από την Ίβο Τζίμα» αντίστοιχα. Οι ταινίες δεν είναι αμιγώς πολεμικές σαν τον «Στρατιώτη Ράιαν», αλλά είναι κατά βάση δραματικές και εξερευνούν τους μηχανισμούς ανάδειξης (ή και κατασκευής) ηρώων. Προσέξτε την εξαιρετική φωτογραφία σε αποχρώσεις του γκρίζου και απολαύστε τα πανοραμικά πλάνα του νησιού. Το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε τον σκηνοθέτη, αποσπώντας συνολικά έξι υποψηφιότητες για όσκαρ και εγκωμιαστικά σχόλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: